Syndrom suchého oka patří mezi nejčastější příčiny návštěv pacientů u očního lékaře (oftalmologa). Toto onemocnění je v současnosti velmi časté - příčinou je porucha tvorby slz a toku slzného filmu na povrchu oka. Na vzniku se většinou podílí několik faktorů, mezi které patří mimo jiné i nevhodné zevní podmínky (zakouřené, klimatizované, prošné prostředí apod.).
    Slzný film se skládá se ze tří základních vrstev: zevní - tukové vrstvy (zabraňuje rychlému odpařování slz), prostřední - vodnaté vrstvy (hydratuje a vyživuje povrchové tkáně oka, chrání před infekcemi a vyplavuje také cizí tělíska) a vnitřní - hlenové vrstvy (zajišťuje spojení slz s povrchem rohovky a vyrovnává její nerovnosti). Pokud dojde k poruše jedné, dvou nebo i všech tří složek slzného filmu, dochází k nepříjemným pocitům, jako je pocit sucha, písku nebo pocit cizího tělíska v očích, únava očí, pálení, paradoxně může být i nadměrné slzení. Oči mohou být lehce zarudlé, někdy světloplaché.
    Setkali jste se už s některými z těchto potíží, nebo už máte přímo stanovenou diagnózu syndromu suchého oka? A používáte na to nějaké oční kapky, nebo tzv. umělé slzy - případně které?
    #odpoved_za_srdicko