hasara33
19. led 2022
296 

Chcete doplnit proteiny a nevíte si rady, které doplňky vybrat? Prohlédněte si mé tipy!

Ahoj, holky koníkovky,
vítám vás u svého nového článku, doufám, že si čtení užijete a třeba se dozvíte i něco nového. Dnešní článek bude zaměřen na sportovní suplementy – konkrétně proteiny. Dozvíte se, jaké typy jsou na trhu a jak si mezi nimi vybrat. Následně dostanete pár tipů na konkrétní syrovátkové, veganské i noční proteiny, které jsem pro vás vybrala.

Foto-zdroj

Jaký protein vlastně vybrat?

V první řadě nelze říct, jaký protein je nejlepší na hubnutí či nabírání svalové hmoty nebo jaký protein je lepší pro ženy a který spíš pro muže. Každý člověk je originál, a proto i každému bude vyhovovat něco jiného. Hlavní je myslet na to, že nejlepší a nejkvalitnější proteiny získáte vyváženou stravou a suplementy v podobě proteinu mohou posloužit jako skvělý doplněk, pokud nezvládnete přijmout dostatečné množství proteinů ze stravy.

Dnešní článek je rozdělen na:

  • Syrovátkové proteiny
  • Veganské proteiny
  • Noční (pomalé) proteiny

Syrovátkové proteiny

Na syrovátkových proteinech často naleznete nápis 100% whey, ale následně se dozvíte, že to neznamená 100 g prášku = 100 g bílkovin. Znamená to, že v proteinu nenajdete žádný jiný zdroj bílkovin než syrovátkový protein, který se vyrábí z kravského mléka a pro tělo je velmi dobře stravitelný.

Dále se syrovátkové proteiny dělí ještě na:

  • Syrovátkový koncentrát – je nejkvalitnější, ovšem pozor v případě, že trpíte intolerancí na laktózu, protože tento protein ji s největší pravděpodobností bude obsahovat, také obsahuje tuk (max. 2 g) a sacharidy (max. 7 g).
  • Syrovátkový izolát – je bez cukru, tuku i laktózy, takže se doporučuje při hubnutí a také jako vhodný pro ženy/muže, kteří se aktivně nevěnují kulturistice či jinému sportu, ale věnují se sportu spíš rekreačně nebo chtějí zhubnout/nabrat svalovou hmotu či potřebují/chtějí doplňovat bílkoviny pomocí suplementů, protože nedokáží dostatečné množství získat z běžné stravy.
  • Syrovátkový hydrolyzát – bez laktózy, cukru i tuku, tělo ho tráví bleskovou rychlostí, rychle dodá svalům potřebné aminokyseliny před nebo po tréninku, využívají ho nejvíc profesionálové.

Veganské proteiny

Veganské proteiny se získávají nejčastěji ze sóji, hrachu, konopí a rýže – v různých kombinacích. Výhodou je jednak to, že neobsahují nic živočišného, takže jsou vhodné pro ty, kdo trpí intolerancí laktózy, a zároveň nemusíte řešit etickou otázku.

Poskytnou množství bílkovin srovnatelné se syrovátkovými proteiny. Nicméně ve většině případů rostlinným proteinům chybí jedna nebo více esenciálních aminokyselin, které je třeba buď doplnit jiným suplementem, či vybrat takový protein, ve kterém je vše potřebné obsaženo.

Noční proteiny

Noční (kaseinové) proteiny jsou typy proteinů obsahující čistý kasein (hlavní bílkovinová složka v mléce). Jejich výhodou je to, že je tělo tráví pomalu, tudíž jsou ideální před spaním, protože pomalu dodávají potřebné množství aminokyselin pro regeneraci svalů, případně jsou vhodné, pokud víte, že se nebudete moct delší dobu najíst.

Tak to by bylo vše k obecným informacím o proteinech a teď už si pojďme prohlédnout jednotlivé typy proteinů!


1. Syrovátkové proteiny

BioTechUSA Iso Whey Zero protein

Foto-zdroj

BioTechUSA Iso Whey Zero protein je syrovátkový izolát, který byl upraven metodou Cross-flow micro filtered, což znamená, že byl během výroby odstraněn většinový tuk a laktóza, a zůstal tak jenom čistý, rychle a snadno vstřebatelný a stravitelný protein.

U tohoto proteinu mě zaujalo, že neobsahuje žádný tuk, lepek, aspartam ani cukr a také má opravdu obrovský výběr v příchutích. Nicméně chybí alternativa bez příchutě, což já hodnotím jako nevýhodu, a pak tedy mě u jednotlivých příchutí nezaujalo složení, protože vypadá jako začátek románu. 😀 Hlavně mi nevyhovuje množství použitých sladidel. Například glukózový sirup je zde, dle mě, zcela zbytečná surovina navíc.

👍 Výhody

  • Bez aspartamu
  • Bez tuku, cukru a laktózy
  • Velký výběr z příchutí

👎 Nevýhody

  • Složení – zbytečně moc sladidel
  • Chybí alternativa – bez příchutě

BioTechUSA Iso Whey Zero protein

Protein BioTech USA Iso Whey ZERO je nejčistší syrovátkový izolát upravený metodou CFM –⁠ Cross-flow micro filtered (během výroby dochází k odfiltrování většiny tuku a laktózy, zůstane tak jenom čistý, rychle a snadno vstřebatelný a stravitelný protein). Tento protein neobsahuje žádný tuk, lepek, aspartam, cukr ani laktózu, obsahuje 21 g nejčistší bílkoviny v každé dávce, má vysoký obsah aminokyselin BCAA, L-Glutaminu a EAA.

Orientační cena v době publikace článku: od 319 Kč.


MyProtein Impact Whey Protein

Foto-zdroj

Na MyProtein Impact Whey Protein mě nejvíc zaujalo složení. Balení bez příchutě neobsahuje nic navíc, jen proteinový koncentrát a emulgátor, u balení s příchutí jsou to přírodní barviva, aromata a sladidla. Tento protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, má nízký obsah tuku, laktózy a je bohatým zdrojem vápníku.

Neobsahuje umělá barviva ani aspartam a má nízký obsah cukru. Na výběr je z široké škály příchutí. Za mě rozhodně jeden z TOP! Jediná nevýhoda je, že je o trochu dražší než jiné typy.

👍 Výhody

  • Bez aspartamu
  • Nízký obsah tuku, cukru a laktózy
  • Zdroj vápníku

👎 Nevýhody

  • Vyšší cena

MyProtein Impact Whey Protein

Impact Whey Protein je 100% syrovátkový proteinový nápoj s vysokým množstvím bílkovin, který obsahuje všechny esenciální aminokyseliny včetně více než 2 g leucinu v každé dávce. Protein má nízký obsah tuku i laktózy a je bohatým zdrojem vápníku.

Orientační cena v době publikace článku: od 449 Kč.


Nutrend 100% Whey Protein

Foto-zdroj

Nutrend 100% Whey Protein jsem si před pár lety kupovala, když jsem chodila do fitka. Byl mi doporučen jako jeden z nejlepších a nejkvalitnějších. Tento protein je upraven metodou Cross-flow micro filtered – během níž dochází k odfiltrování většiny tuku a laktózy, zůstane tak jenom čistý, rychle a snadno vstřebatelný a stravitelný protein, obsahuje až 22 g bílkovin v jedné dávce, 5 g aminokyselin BCAA a je bez umělých barviv a bez lepku.

BONUS navíc: splňuje certifikaci Grass Fed, což znamená, že krávy, jejichž mléko je používáno na výrobu proteinu, mají z 90 % ve stravě trávu, kterou spasou na loukách.

Když jsem ho užívala já, kupovala jsem si příchuť vanilka a poté jsem zkoušela ještě čokoládu. Musím říct, že vanilka mi moc nechutnala, byla to strašně umělá až nepříjemná chuť, která vanilku neviděla ani z vlaku. Čokoláda byla docela dobrá. Jinak na mě je tento protein velmi sladký, ale oceňuji, že je kromě sukralózy slazen stévii a ne glukózovým sirupem. Nicméně myslím si, že sladidel je tam zbytečně moc. Také se řadí mezi dražší proteiny.

👍 Výhody

  • Bez aspartamu
  • Bez barviv a lepku
  • Certifikace Grass Fed

👎 Nevýhody

  • Vyšší cena
  • Zbytečně moc sladidel

Nutrend 100% Whey Protein

Nutrend 100% Whey Protein je prémiový ultrafiltrovaný koncentrát mléčné syrovátky (WPC) spolu s nejčistší formou izolátu syrovátkové bílkoviny (WPI). Bílkoviny zachovají všechny biologicky účinné složky díky metodě zpracování CFM –⁠ Cross-flow Micro Filtered (během výroby dochází k odfiltrování většiny tuku a laktózy, zůstane tak jenom čistý, rychle a snadno vstřebatelný a stravitelný protein). Patentovaná surovina Instant Whey zajišťuje dokonalou rozpustnost prášku.

Orientační cena v době publikace článku: od 594 Kč.


Prom-In CFM Pure Performance

Foto-zdroj

Prom-In CFM Pure Performance je nativní syrovátkový protein nejlepší kvality vyrobený metodou Cross-flow micro filtered – během níž dochází k odfiltrování většiny tuku a laktózy, zůstane tak jenom čistý, rychle a snadno vstřebatelný a stravitelný protein. V proteinu je použita extra dávka aminokyselin a glutaminu (podílí se na detoxikaci amoniaku a udržování dusíkové rovnováhy v organismu) a je bez cukru, aspartamu a umělých barviv.

Já tento protein hodnotím velmi kladně, líbí se mi složení – zejména probiotické kultury a jen jedno použité sladidlo (sukralóza).

👍 Výhody

  • Bez aspartamu
  • Bez barviv a cukru
  • Probiotické kultury

👎 Nevýhody

  • Cena

Prom-In CFM Pure Performance

Prom-In CFM Pure Performance je nativní syrovátkový protein nejlepší kvality vyrobený metodou CFM –⁠ Cross-flow micro filtered (během výroby dochází k odfiltrování většiny tuku a laktózy, zůstane tak jenom čistý, rychle a snadno vstřebatelný a stravitelný protein). Dále je v tomto proteinu použita směs proteolytických enzymů a extra porce větvených aminokyselin a glutaminu a je bez umělých barviv i jiných aditiv.

Orientační cena v době publikace článku: od 649 Kč.


2. Veganské proteiny

BiotechUsa Vegan Protein

Foto-zdroj

BioTechUSA Vegan protein je veganský proteinový komplex s kombinací rýžového a hrachového proteinu. Veganské proteiny ve většině případů přirozeně neobsahují všechny potřebné aminokyseliny jako syrovátkové proteiny, a proto o ně musí být obohaceny. Tento protein je obohacen o mouku z quinoy, acai prášek a goji prášek, které všechny potřebné aminokyseliny a vitamíny doplní, a je bez cukru a laktózy, bezlepkový, bez konzervantů, bez umělých barviv, bez GMO a bez aspartamu.

Já osobně veganské proteiny moc nemusím, nechutnají mi. Zkoušela jsem tedy jinou značku a koupila si s příchutí ledové kávy. Upřímně musím říct, že to se opravdu nedalo pít. 😀 Syrovátkové proteiny také nejsou zrovna mana nebeská pro chuťové buňky, ale tohle bylo vysloveně odporné, alespoň tedy pro mě. Pokud chcete zkoušet veganské proteiny, tak doporučuji koupit prvně buď jen vzorky nebo nejmenší balení. Jinak složení tohoto proteinu mi přijde v pořádku.

Dejte mi do komentářů vědět, jestli máte stejný názor nebo vám naopak veganské proteiny chutnají.

👍 Výhody

  • Bez aspartamu
  • Bez barviv, cukru a laktózy
  • Bez GMO

👎 Nevýhody

  • Žádné

BioTechUSA Vegan protein

BioTechUSA Vegan protein je veganský proteinový komplex s kombinací rýžového a hrachového proteinu a s přidanými funkčními aminokyselinami. Na rozdíl od proteinů živočišného původu nejsou rostlinné proteiny kompletními zdroji esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje. BioTechUSA vegan protein je proto obohacen o tři superpotraviny –⁠ mouku z quinoy , acai prášek a goji prášek, které všechny potřebné aminokyseliny a vitamíny doplní. Protein je navíc bez cukru a laktózy, bezlepkový, bez konzervantů, bez umělých barviv, bez GMO a bez aspartamu.

Orientační cena v době publikace článku: od 329 Kč.


MyProtein Vegan Protein Blend

Foto-zdroj

MyProtein Vegan Protein Blend je protein s izoláty z hrachu a bobu obecného. Tento protein je 100% přírodní a obsahuje 5 g přirozeně se vyskytujících BCAA (esenciální aminokyseliny) v hrachu. Protein je bez umělých barviv a sladidel a má nízký obsah sacharidů i cukru.

Stejně jako u živočišné verze této značky proteinu mě velmi zaujalo složení, které neobsahuje zbytečně nic navíc. Samozřejmě to platí v případě verze bez příchutě. U ochucených verzí se ve složení ještě vyskytují sladidla, zahušťovadla a aromata.

👍 Výhody

  • Bez aspartamu
  • Bez barviv (neochucená verze), cukru a laktózy
  • Obsahuje přirozeně se vyskytující aminokyseliny BCAA

👎 Nevýhody

  • Žádné

MyProtein Vegan Protein Blend

MyProtein Vegan Protein Blend s izoláty z hrachu a faba bean (bob obecný) obsahuje esenciální aminokyseliny a 24 g bílkovin na porci. Protein je 100% přírodní a obsahuje 5 g přirozeně se vyskytujících aminokyselin BCAA s optimálním poměrem leucinu, izoleucinu a valinu 2:1:1. Protein je zcela bez umělých barviv a sladidel a má nízký obsah sacharidů a cukru.

Orientační cena v době publikace článku: od 419 Kč.


3. Noční (pomalé) proteiny

MyProtein Micellar Casein

Foto-zdroj

MyProtein Micellar Casein je antikatabolický protein s postupným uvolňováním, který obsahuje 100 % čistého micelárního kaseinu. Největší výhodou těchto typů proteinu je postupné uvolňování a zásobování svalů aminokyselinami při odpočinku nebo v případě, že se nemůžete delší dobu najíst běžného jídla. Protein má vysoký obsah bílkovin, je bez cukru, aspartamu a umělých barviv.

👍 Výhody

  • Bez aspartamu
  • Bez umělých barviv a cukru
  • Pomalé uvolňování

👎 Nevýhody

  • Malý výběr v příchutích

MyProtein Micellar Casein

MyProtein Micellar Casein je antikatabolický protein s postupným uvolňováním, který obsahuje 100 % čistého micelárního kaseinu. Micelární kasein je kvalitní zdroj bílkovin s dlouhodobým uvolňováním aminokyselin, takže je vhodné užívat ho před spaním či v době, kdy není možnost se během několika hodin najíst. Vysoký obsah bílkovin, bez cukru, umělých barviv a aspartamu.

Orientační cena v době publikace článku: od 459 Kč.


Prom-In Essential Pure Micellar

Foto-zdroj

Prom-In Essential Pure Micellar obsahuje čistý micelární kasein v nativní formě s antikatabolickou funkcí, postupným uvolňováním a dlouhodobým zásobováním svalů všemi klíčovými aminokyselinami. Tento protein obsahuje extra dávku L-Glutaminu. Neobsahuje aspartam, cukr a umělá barviva. V tomto proteinu jsou použita dvě sladidla – sukróza a neohesperidin, který má vyšší sladivost než běžný cukr, takže předpokládám, že tento noční protein bude velmi sladký.

👍 Výhody

  • Bez aspartamu
  • Bez umělých barviv a cukru
  • Pomalé uvolňování

👎 Nevýhody

  • Malý výběr v příchutích

Prom-In Essential Pure Micellar

Prom-In Essential Pure Micellar obsahuje čistý micelární kasein v nativní formě, má antikatabolickou funkci s postupným uvolňováním a dlouhodobým zásobováním svalů všemi klíčovými aminokyselinami. Ideální před spaním či v případě několika hodin bez jídla. Pure Micellar je obohacen o extra dávku volného L-Glutaminu a je bez nežádoucích plnidel a zahušťovadel.

Orientační cena v době publikace článku: od 799 Kč.


A co vy a proteiny v prášku, užíváte nějaký? Pokud ano, tak který je váš oblíbený? Určitě mi dejte vědět do komentářů!

Doufám, že vás můj dnešní článek zaujal a případně jste se dozvěděli i něco nového. Na závěr bych vás poprosila o krátkou recenzi do Centra recenzí Modrého koníka, pokud máte s nějakým z výše uvedených produktů osobní zkušenost. Recenzi můžete samozřejmě napsat také k jakémukoliv jinému produktu, který se nachází v Centru recenzí, a pomoct tak ostatním maminkám. Nezapomeňte, že za každou přidanou zkušenost dostanete modré 💙 jako poděkování.

Mějte se krásně

Sabina

Proteiny obcas vyuzivam. Moji oblibenou znackou je Fitday. Je vegansky, prichute jsou dobre, nejsou umele. Nekdo v nem citi hrach, mne nevadi. Pote, co jsem zkusila syrovatkovy Protein&Co povazuji Fitday za vylozene lahudku. A jeste tip, maji nekolik rad s ruznym mnozstvim proteinu, kupuji tu nejvyssi, tj. Performance.

20. led 2022

@martiniquest super 👍🤩 možná zkusím tvůj tip na veganský 😊 ty, co jsem zatím zkoušela byly opravdu vyloženě nechutné 😅

20. led 2022

@hasara33 doporucuji. Maji i mala baleni na ochutnani

20. led 2022

Začni psát komentář...

Odešli