janyshka
3. dub 2017
5050 

Nechat si "to" vzít: Jaké jsou možnosti?

Umělé přerušení těhotenství, umělé ukončení těhonství, interrupce, ,,jít na potrat", ,,nechat si to vzít"...mnoho pojmenování pro jeden čin.

Jelikož jsme my, jakožto lidé, byli obdarováni slastnými pocity doprovázejícími pářící akt, tak se z aktu páření stal primárně akt příjemný a zábavný. Z toho ovšem vyplývají rizika nechtěných těhotenství.  Naštěstí se v poslední době díky osvětě a antikoncepci množství iterrupcí snížilo. Nicméně  stále je to jeden z nejčastěji vykonávaných gynekologických zákroků. Nechci tady rozebírat, zda potraty ano či ne...osobně si ale myslím, že postavení interrupcí mimo zákon je kontraproduktivní. Známe z dob minulých děsivé případy tajně dělaných potratů a zmrzačených žen. Tak tam bysme se určitě vracet neměli... Nicméně pravda je, že mnoho žen, nebo spíš dívek, má pocit, že interrupce je takové neškodné nic a vlastně je to pohoda.... Nezřídka se v ambulanci setkávám s větou... ,,No a co, tak kdyžtak půjdu na potrat..." A to je o tom, že ty holčičky často vůbec neví, co to vlastně obnáší... Při tom máme v současné době k dispozici nespočet druhů antikoncepce.  

Inu pojďme si tedy říct, jak  a kdy si ,,to" můžeme nechat vzít.

Instrumentální UPT, ECUI - do 12 +0

Evakuace dutiny děložní. Do 8.týdne mluvíme o tzv. miniUPT, ale postup při vlastním zákroku je stejný. Po zavedení gynekologických zrcadel do pochvy se uchopí děložní hrdlo do tzv. Amerických kleští a začne se dilatovat - roztahovat děložní hrdlo - tak, aby bylo možné vsunout do dělohy odsávací kanylu. Samozřejmě čím starší gravidita, tím větší průměr kanyly je nutné použít a tím logicky i nutnost větší dilatace... Po odsátí se děloha ještě dočistí tupou kyretou. 

Komplikace:

Při dilataci může dojít k perforaci dělohy - tedy k propíchnutí dělohy dilatátorem. Tento stav se řeší neodkladně laparoskopií.

Pokud není děloha úplně vyprázdněná, tak mluvíme o tzv. reziduích post UPT a je nutné znovu opakovat revizi. Je zde vysoké riziko zánětu a nitroděložních srůstů.  

Farmakologické UPT

V ČR poměrně mladá praktika - farmakologické ukončení těhotenství. 

Tuto metodu je možné využít do 49. dne od data poslední menstruace.  Jedná se o kombinaci dvou typů tablet.

1. fáze - 3 tablety Mifegyne - je zde obsažena látka Mifepriston. Jedná se o tzv. antiprogesteron, který zabrání vyživování embrya.

2. fáze - 1 tableta Mispregnol - následuje po 36 - 48 hodinách o užití Mifegyne. Jedná se látku Misoprostol, která se řadí mezi prostaglandiny, které vyvolávají děložní stahy.

Užití těchto preparátů je vázáno na pracoviště s lůžkovým oddělením. Po polknutí tablet je nutné vyčkat 1 hodinu v prostorech daného pracoviště. 

Po užití Mispregnolu by se mělo dostavit krvácení, kterým se potratí embryo. Po cca 14ti dnech následuje ultrazvukové vyšetření, které zhodnotí, zda je děloha prázdná. Pokud ne, tak je nutné provést instrumentální revizi.

Komplikace:

Alergická reakce. Selhání metody - neodloučené tkáně v děloze, které je nutno odstranit revizí v celkové anestezii. Toto se stává dle statistik u 8-10 %.

Interrupce je výkon, který si hradí žena sama, pokud k se nejedná o přerušení těhotenství ze zdravotní indikace.

Tak a to je vše...

Přeji všem krásný večer J

Tak ja nevim me ten parici akt nejak zvlast prijemny neni spis me to boli, a potrat je pro me vrazda

15. dub 2017

Tak například jde zítra moje kamarádka na potrat. 😣. Partner jí opustil, řekl jí at to dá pryč. Platí za byt 6.700kc, nemá propracované roky nemá na noc nárok. Byla by doma za 7.200 kc. Nemá kam jít, přítel se zřekl že nechce být v rodném listě. Ma garsonku, nejlevnější tady v okolí. Tak mi řeknete co má dělat. Ma byt pod mostem? Je mi z toho taky zle, že jí nemohu pomoci. Prostě chlap mávne rukou a je to. Ty se starej. Me toho miminka je taky líto, bolí mě to a zítra to asi i trochu oplacu. Ale když na to Nemá?

21. kvě 2017

@lencak28 a dite planovali ? Chapu kdyz selze antikonce, ale pokud dite nechci tak se prece chranim..

21. čer 2017

@lencak28 Pokud dítě chce, tak se i tato situace dá řešit. Jsou instituce, které maminkám pomáhají právě v těchto situacích... Jinak pan otec má v takové situaci smůlu....Pokud je otec, tak s zřeknout klidně může, ale platit musí...

21. čer 2017

@janyshka díky za takové články, osvěty od odborníka není nikdy dost.

21. čer 2017

Začni psát komentář...

Odešli