janyshka
11. bře 2017
377 

Stručný průvodce embryologií člověka. Část 4. Folát v hlavní roli.

Čtvrtý týden od oplození, tedy šestý týden těhotenství tzn. 5+1 až 6+0.

V tomto období dochází v rámci procesu neurulace k postupnému uzavírání nervové trubice. Na obrázku můžeme vidět, jak se z neurální ploténky vytváří trubice. Vypadá to jednoduše, ale celý proces je velmi složitý a i drobné poruchy můžou způsobit velmi závažné vývojové vady – rozštěpy neurální trubice. Užívání kyseliny listové již před početím a v časném těhotenství velmi zásadně snižuje riziko vzniku těchto vad.

Čtyři týdny po oplození už má embryo jasně zřetelnou hlavovou část se žeberními oblouky, ze kterých se později vyvinou hlavové struktury a krk, a na druhé straně je protažené do tenkého ocásku. V tomto období vypadají embrya savců téměř identicky.

Na ultrazvuku již uvidíme gestační váček se žloutkovým váčkem a embryem se srdeční akcí uvnitř.

Neurulace a její poruchy

Jak jsem již zmínila, proces neurulace spočívá ve vytvoření neurální ploténky na hřbetní části embrya a následně ohýbání ploténky a uzavírání v neurální trubici. Pokud vše proběhne tak, jak má, bude centrální nervový systém – mozek a mícha – obklopen mozkomíšním mokem a chráněn meningy (obaly) a následně kostěným systémem. Mícha uložena v páteřním kanálu. Mozek ukryt v lebce.  

Mezi poruchy uzavírání neurální trubice patří:

Spina bifida

Jedná se o rozštěp páteře. Nejčastěji postihuje dolní části, tedy bederní a křížovou oblast. Rozsah defektu je individuální. Podle míry postižení uzavírání neurální ploténky může defekt znamenat výhřez meningů s mozkomíšním mokem, ale může obsahovat i samotnou míchu a míšní nervy.

Myeloschíza

Jedná se o rozštěp páteře, při kterém vyhřezávají struktury míchy, které nejsou kryty mozkomíšními obaly ani mokem. Tato vada je velmi závažná. Při těžkých formách tohoto postižení umírají novorozenci časně po porodu.

Anencephalie

Při této poruše chybí část mozku a téměř celá lební klenba.  Tato vada je prakticky neslučitelná s životem.

Encefalokéla

Výhřez části mozku a mozkových plen z lebeční dutiny.

Defekty neurální trubice jsou nejčastější vrozenou vývojovou vadou a způsobují až 3% spontánních potratů v prvním trimestru.

Riziko vzniku defektů neurální trubice zásadně snižuje užívání kyseliny listové !!!!

#femibion

Začni psát komentář...

Odešli