hanica83
    1. črc 2021    Čtené 1080x

    Bylo mi ctí…

    Krásné ráno všem,

    na koníka jsem se zaregistrovala koncem roku 2015, když jsem byla asi ve druhém měsíci s našim prvním synem. Protože jsem nikdy nebyla mateřský typ, děti v kočárcích mě nechávaly chladnou a dovolené jsme volili spíše v lokalitách, kde to vyloženě nelákalo rodinky s malými dětmi, ani ve snu by mě nenapadlo, že zrovna já budu někdy aktivní na takových maminkovských stránkách 😀 Ale člověk míní a život mění. Pomalu jsem se tu rozkoukávala, radila se, našla podobně smýšlející duše. A po pár měsících jsem narazila na jednu krásnou a inspirativní maminku, která měla pod svou profilovkou označení ambasodorky. Hrozně mě to zaujalo a postupně jsem zjišťovala, co to obnáší atd. Byla to Terezka a dělala ambasadorku značce Femibion. Jestli se nepletu, byla to vlastně úplně první značka, která tu na koníku svou ambasadorku od května 2015 měla.

    Za tu dlouho dobu se toho hodně změnilo. U mě minimálně to, že jsem se z nemateřského typu stala mámou dvou úžasných chlapečků, pro které bych snesla modré z nebe a vlastně vůbec nechápu, že jsem někdy zvažovala možnost zůstat bezdětná. Mít děti je to nejvíc, co může život člověku nabídnout. V roce 2017 jsem si na půl roku  vyzkoušela práci ambasadorky u skvělé české značky Phyteneo a u značky Femibion se vystřídaly tři ambasadorky . Já měla čest být tou poslední.

    Když jsem v březnu 2019 objevila konkurz na ambasadorku pro Femibion, byl to poslední možný den, kdy se šlo zapojit. Na koníku jsem to měla ráda, nějaký čas jsem tu trávila, i když už ne tolik, o ambasadorování jsem něco věděla a vyzkoušela si ho…tak jsem moc nepřemýšlela a zkusila to. A ono to vyšlo! Nemohla jsem tomu pořád uvěřit a už jsem dostala termín na školení v Praze. Smlouvu jsem měla na rok a tak nějak doufala, že když už je tu Femibion tak dlouho, třeba se ještě prodlouží. Nakonec jsem byla ambasadorkou téhle skvělé značky dlouhé dva roky! Práce mě moc bavila, na školení i při čtení různých odborných článků jsem se toho spoustu dozvěděla a některé informace se vám tu snažila předat. I když to byl někdy pěkný oříšek, protože ambasadorování zrovna pro tuhle značku bylo specifické v tom, že jde o doplněk stravy, který již podléhá přísným kontrolám a informace o něm zase přísným pravidlům. Proto jsem si musela připravovat příspěvky delší dobu dopředu a každý z nich procházel přes kontrolní systémy. Kolikrát stačilo trošku jiné slovní spojení a musel se předělat, někdy se stalo, že po předělání už vlastně pozbýval smysl, který jsem vám chtěla předat… Takže chápu, že jsem mnohým z vás přišla asi méně aktivní, co se týče komerčních příspěvků, než jiné ambasadorky, ale zase jsem se to snažila odčinit příspěvky osobními 🙂

    Když jsem jela v dubnu 2019 na školení jako budoucí ambasadorka Femibion, ještě jsem neměla ani tušení, že přesně za měsíc objevím na těhotenském testu podruhé dvě čárky a stanu se tak i jeho aktivní uživatelkou. A teď, po dvou letech, se loučím s pozicí ambasadorky, ale aktivní uživatelkou zůstávám dál. Náš nejmladší totiž nevypadá, že by se v brzké době se svým mléčným barem chtěl také loučit 🙂

    Femibion byl na koníku dlouhých a krásných 6 let. A já jsem hrdá na to, že jsem mohla být ty poslední dva roky jeho součástí. I když je práce ambasadorky možná náročnější, než se může na první pohled zdát. Chtěla bych moc poděkovat celému týmu MK za tuhle příležitost a za podporu, všem, se kterými jsem komunikovala ve Femibionu, konkrétně hlavně mým dvěma jmenovkyním Hance a Hani, které mi vždy pomohly a poradily, z celého srdce děkuji všem minulým i současným kolegyním ambasadorkám, které pomohly a poradily vždy, když bylo potřeba a dokázaly zorganizovat skvělé společné projekty. Málo kdy tolik ženských pohromadě tak parádně funguje! Děkuji i mému manželovi, který mi bez frflání umožnil "ležet" hodiny před počítačem při čtení a sepisování různých článků nebo příspěvků. A hlavně, hlavně děkuji vám všem uživatelkám (uživatelům), každému jednomu z Vás, bez Vás by to nešlo! Děkuji za každý lajk, komentář, zprávu, že jste si našli čas a četli moje příspěvky a články. Bez Vás by tahle práce a vlastně ani tahle stránka neměla smysl! Pokud jsem někomu na něco neodpověděla, nereagovala, moc se omlouvám, ale přiznám se, že poslední dobou už jsem to s těma dvěma malýma rarachama a k tomu se stavbou, nezvládala jako dřív. Kolikrát jsem u odepisování při kojení usnula a vzbudila se až za několik hodin s telefonem na hlavě 🙂

    Nebudu lhát, mrzí mě, že Femibion na koníkovi končí, ale já tu určitě ještě nějaký čas zůstávám. Co bych taky během toho nočního kojení pořád dělala, žejo 😀 Nebudu tu tak často a hlavně si užiju ten pocit, že sem nemusím, ale můžu sem nakouknout klidně až po týdnu, prostě jen tehdy, když budu chtít a v klidu moct. Poslední dobou jsem se několikrát přistihla, že jsem klukům říkala - "počkej chvilku, jen tady něco dopíšu" a to rozhodně nechci. Ale chodím si sem odpočinout, pro rady, spoustu z Vás moc ráda sleduju. Dál budu prudit s dotazama ohledně stavby, protože na modrou střechu se mi prostě nechce 🙂 Někdy to tu bývá náročnější, někdy něco zamrzí, překvapí, ale s tím musí asi každý člověk, který odhaluje část svého soukromí počítat a prostě to k tomu patří. Jen bych ráda připomněla, že ač virtuální svět asi dost svádí k tomu komentovat i to, co by spousta lidí jinak nikdy nekomentovala, vyjadřovat se urážlivě, tak, že to ublíží (a teď nemluvím o mých příspěvcích)... je možná fajn se nejdřív zamyslet nad tím, v jaké situaci se může nacházet ten, koho se to týká. Protože spousta lidí to hodí za hlavu, ale někomu to může opravdicky ublížit. Dost jsem se tu po všech stránkách naučila, hodně přemýšlím o tom co zveřejnit a co už ne, našla jsem tu několik, troufám si říct, opravdových přátel. Děkuju Ti za vše modrý oři! Děkuji Vám všem!

    H+J+D+T a #femibion

    hanica83
    29. čer 2021    Čtené 815x

    První pomoc – resuscitace dětí

    Resuscitace dětí se v některých bodech významně liší od resuscitace dospělých. Dva z nich jsou nejdůležitější: 

    1. U dětí bývá nejčastější příčinou srdeční zástavy dušení/zástava dechu (u dospělých jde naopak převážně přímo o problém se srdcem), proto se liší začátek resuscitace dítěte od resuscitace dospělého – u dětí zahajujeme resuscitaci vždy pěti vdechy! Je to dáno tím, že u dítěte je velká pravděpodobnost nedostatku kyslíku v organismu již při zahajování resuscitace. Navíc je tu možnost, že se nám rovnou podaří  dítě rozdýchat bez nutnosti další resuscitace.
    2. U dospělých se v prvé řadě volá RZS (rychlá záchranná služba), u dětí se vždy nejprve jednu minutu resuscituje a až poté se volá RZS! (Zase jde o to, co nejdříve dodat dětskému organismu kyslík jako v předchozím bodě). Pokud je přítomno více lidí, jeden okamžitě zahajuje resuscitaci a další ihned volá RZS.

    A kdy je vlastně potřeba zahájit resuscitaci? Myslím, že to v dané situaci asi každý pozná, ale jde o tyto dva body:

    1. Dítě nedýchá (nezvedá se hrudník, necítíme dech na své tváři, když se k dítěti skloníme) 

    2. Nereaguje (nejde probudit, nereaguje např na „štípnutí“).

    Pokud dítě nedýchá a nereaguje, vždy zahajujeme resuscitaci!

    Resuscitační poměr si zapamatujte pro všechny stejný – 30:2. Tedy 30 stlačení hrudníku a 2 vdechy. (Pokud jste někde slyšeli resuscitační poměr pro děti 15:2, je to správně, ale platí to pro profesionály vyškolené v resuscitaci dětí – záchranáři, hasiči atd, vy se tím nenechte mást a pamatujte pro všechny stejné číslo 30:2)

    Velmi důležité je, aby dítě, které musíme resuscitovat, leželo na pevné podložce!! Pokud by tedy dítě, které nedýchá a nereaguje, leželo např. v postýlce/posteli, jako první jej musíme vyndat a položit na pevný podklad – zem, stůl…Stlačování hrudníku by na matraci či jiném měkkém povrchu nikdy nebylo dostatečně efektivní!

    Umělé dýchání: U malých miminek vdechujeme současně do pusy i nosánku, u větších dětí, kde už svými rty pusinku zároveň s nosánkem neobejmeme, vdechujeme jen do pusinky a nosánek dítěti zacpeme. Vdechujeme pouze objem své pusy, zbytečně se hluboce nenadechujeme (jeden vdech by měl trvat cca 1,5 vteřiny). Nevdechujeme násilím, ani prudce, ale pěkně plynule. Po správném vdechnutí by mělo být patrné zvednutí hrudníčku.

    Masáž srdce: Provádíme na středu hrudní kosti na spojnici bradavek. U malých miminek použijeme 2 nebo 3 prsty, pokud máme velké ruce, můžeme pod dítě podsunout prsty a masírovat palci. 

    Pokud máte pocit, že to prsty nezvládnete, klidně použijte celou ruku nebo její hranu (pozor jen, ať jsme stále na hrudní kosti a nezasahujeme do břišní oblasti). Velmi důležité je promáčknout hrudník dostatečně hluboko! – mělo by to být cca do 1/3 výšky hrudníku. Nebojte se, z vlastní zkušenosti z nácviku masáže z kurzů je to opravdu řádné promáčknutí, žádné „lechtání“ na povrchu. Případná zlomená žebra srostou, nezresuscitované srdce už nikdo nespraví ☹ Důležité je také po promáčknutí stisk plně uvolnit, aby mohlo srdce plnit svoji funkci. Prsty/ruka jsou však stále na hrudníku, nezvedají se nad něj! Frekvence je kolem 100 – 120 stlačení za minutu. Tedy téměř dvě stlačení za vteřinu. Nad títětem buď stojíme (pokud je např na stole), nebo klečíme a ruce máme propnuté, abychom využili celou váhu svého těla!

    Pozor, pokud resuscitujeme dítě mladší než jeden rok, nikdy mu nedáváme hlavičku do klasického záklonu!! Hlavičku dáme pouze do tzv. neutrální polohy – brada není ohnutá směrem k hrudníku, ale ani v záklonu, je pěkně v rovině (jinak by nebyly dýchací cesty průchodné).

    Pokud je dítě starší než jeden rok, hlavičku dáme do záklonu – chytneme za čelo a tahem pod bradičkou zvedneme hlavu do záklonu, kde ji udržujeme po celou dobu umělého dýchání.

    Resuscitaci ukončíme pokud:

    1) Jsme sami zcela vyčerpaní

    2) Po příjezdu a převzetí dítěte RZS

    3) Dítě začne jevit známky života

     Základní shrnutí:

    1. Pokud dítě nedýchá a nereaguje, zahajujeme neprodleně resuscitaci

    2. Resuscitaci musíme vždy provádět na pevné podložce, ne na matraci apod

    3. Resuscitaci u dítěte zahajujeme vždy pěti vdechy, poté dodržujeme resuscitační poměr 30 stlačení hrudníku, 2 vdechy

    4. U dětí nejprve 1 minutu resuscitujeme, teprve poté voláme RZS (v případě jednoho zachránce)

    5. U dětí mladších 1 roku neprovádíme záklon hlavy, ale hlavu umístíme do tzv neutrální polohy

    Pevně věřím, že tyhle informace nebudete nikdy potřebovat! Na druhou stranu - kdo je připraven, není ohrožen. Osobně si myslím, že základy první pomoci, kam resuscitace patří, by měl znát opravdu každý! A pokud se chcete cítit z hlediska první pomoci dětí opravdu informováni a připraveni, vřele doporučuji MUDr. Míšu Knězkovou, která má svůj blog, IG a hlavně skvělé online kurzy. Já mám koupené oba dva a byla jsem na jejím kurzu po narození Dominka osobně i s manželem. Myslela jsem si, že vím vše potřebné, ale odnesla jsem si několik stran poznámek.

    V nedávném příspěvku jsem zmiňovala Metafolin. O co se vlastně jedná? A je opravdu tak důležitý? Nestačí „obyčejná listovka“? Není to jen marketingový tah?
    Odpověď na všechny tyto otázky se dá shrnout do pár výstižných vět. Až 50 % populace trpí poruchou genu MTHFR. Pokud někdo trpí poruchou (mutací) tohoto genu, je omezena funkce enzymu, který tento gen kóduje. A tento enzym je nepostradatelný k tomu, aby se z neaktivní kyseliny listové stala aktivní forma – tzv. folát. Z toho plyne jediné – až u 50 % populace je v těle narušená přeměna kyseliny listové na nezbytný aktivní folát a může tedy trpět rizikem nedostatku folátů (aktivních folátů) i při dostatečném příjmu kyseliny listové ve stravě. A právě Metafolin je již aktivní forma kyseliny listové, která nemusí být v těle metabolizována. Je tedy plně využitelný i u žen, které mají mutaci genu MTHFR.
    A teď by mě moc zajímalo – kolik z vás má přímo potvrzenou mutaci genu MTHFR? Spousta žen o tom totiž celý život neví!

    #femibion

    hanica83
    14. kvě 2021    Čtené 828x

    První pomoc - febrilní křeče

    Zvýšená teplota je přirozený a žádoucí jev lidského organismu – potažmo imunitního systému, když se něco děje (typicky když je přítomna infekce). Není proto žádoucí za každou cenu snižovat jakoukoliv teplotu. Tělo musí vynaložit k jejímu zvýšení nemalé úsilí a bojuje tak proti infekci. Někdy už právě jen jejím zvýšením dokáže zničit některé bakterie či viry. 

    Normální teplota dítěte je 36,7 – 37st. Pokud měříme teplotu v konečníku (což je podle mě stále nejpřesnější), nezapomeneme odečíst 0,5st. Jestliže tedy v konečníku naměříme např. 37,9st (což je tzv. vnitřní teplota), skutečná teplota, která nás zajímá, je 37,4st. Tady bych ráda zmínila, že takovouto teplotu řešíme (samozřejmě podle stavu a chování dítěte) nejčastěji svlečením jedné vrstvy oblečení, což tělíčko přirozeně ochladí a pokud nejde o nějakou vážnější příčinu, infekci atd, mělo by to pomoci. Pozor u malých miminek v šestinedělí. Tam konzultujeme jakoukoliv zvýšenou teplotu s pediatrem!

    Pokud naměříme teplotu 38st a vyšší, jedná se již o horečku. Nad 38,5st už je na místě horečku srážet (samozřejmě se zase řídíme také stavem dítěte, já jsem srážela až při 39, pokud byl jinak syn „v pohodě“).

    Ke srážení teploty můžeme použít buď fyzikální, nebo farmaceutické metody. Fyzikální jsou známé chlazení různými chladnými obklady, typicky povrchových tepen např. v tříslech, vlažná sprcha, octové obklady atd. 

    Farmaceutické jsou podání antipyretik – léků proti horečce. Dětem se podávají antipyretika ze dvou skupin: 

    1) Obsahující paracetamol (např. Paralen, Panadol) – může se použít v jakémkoliv věku

    2) Obsahující ibuprofen (např. Nurofen) – používá se od 3měsíců/6kg

    Oba tyto druhy se podávají po 6 – 8hodinách. Pokud podáme např. Panadol a již za 3h horečka zase hodně stoupne, můžeme po 4h sáhnout po antipyretiku z druhé skupiny, tedy např. po Nurofenu. 

    Pozor! Dětem do 15ti let se nesmí podávat léčiva s kyselinou acetylsalicilovou – např. Acylpyrin, Superpyrin, Anopyrin! (hrozba tzv. Reyova syndromu)

    Při prudké změně teploty může dojít k obávaným a nepěkně vypadajícím febrilním křečím (febris znamená latinsky teplota). Pozor! Nejedná se pouze o náhlý vzestup, ale i o prudký pokles teploty, proto pozor na příliš rychlé srážení horečky (ideální je srazit teplotu cca o 1st, není tedy rozhodně žádoucí srazit horečku 39,5st během chvíle na 37, i zde hrozí vznik FK!). Není známá žádná “nebezpečná“ teplotní hranice pro vznik FK, ale často se jedná a vysokou horečku.

    FK se nejčastěji objevují u cca 4% dětí od 6ti měsíců do 5ti let. Je zde významný genetický faktor (pokud se vyskytují FK v přímé rodině, zvyšuje se riziko výskytu až 3x)

    I když FK vypadají opravdu ošklivě a rodiče dokáží vyděsit, ve většině případů z nich děti vyrostou a co je důležité – nezanechávají žádné následky – zdravotní ani intelektuální (komplikované FK, které trvají zpravidla déle než 15min, mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku epilepsie). Většinou jde ale o FK nekomplikované, které zpravidla odezní do 5min, kdy následuje návrat plného vědomí.

    K FK dochází proto, že centrální nervový systém dětí v tomto věku ještě není dosti vyzrálý a prudký výkyv teploty nezvládne. Může se stát, že FK jsou prvním příznakem horečky, kterého si všimneme, protože teplota může stoupnout opravdu rychle!

    Jak FK vypadají? Křeče můžou být téměř stejné jako u epilepsie, může křečovat celé tělo, nebo jen pravá nebo levá půlka, dítě se může propínat do luku, mít oči v sloup, může mít i pěnu u pusy nebo zvracet a bývá v bezvědomí.

    Co můžete udělat? V prvé řadě se hlavně snažte uklidnit, byť je to těžké! Dítě uložte na rovnou, měkkou podložku/nechejte ho v postýlce, abyste zabránili poranění a zavolejte RZS (při křečích by měl dítě vždy vidět lékař!) Je fajn, když dokážete průběh FK co nejlépe popsat, případně pokud zvládnete udělat třeba videozáznam.

    Nic nestrkejte ani pod hlavu, ani do pusy, nesnažte se dítě „zalehnout“…prostě ho jen hlídejte, aby si neublížilo a pokud by zvracelo, otočte ho na bok.

    Pokud už dítě FK prodělalo, pravděpodobně dostane pro případ rizika opakování diazepamové čípky. Nikdy se však nedávají preventivně dětem, které FK neměly! U dětí, které již FK měly, vždy bedlivě měříme teplotu a již když vystoupá k 38st, srážíme ji antipyretiky, abychom zabránili opakovaným křečím.

    Pokud vás po prodělaných FK čeká očkování, je vhodné konzultovat ho s neurologem. 

    Vitamin D3. Už jsem o něm psala mockrát. Ráda bych ale ještě upozornila na jednu věc. Nedostatek vitaminu D3 v naší populaci, obzvláště v měsících, kdy je málo slunečních paprsků, je všeobecně velký. V letních měsících navíc tvorbu vitaminu D3 snižují opalovací krémy, pleťové krémy a make-up s ochranným faktorem. A přitom je zrovna vitamin D3 pro nás obzvláště důležitý, a to zejména v období těhotenství/kojení, kdy je pro miminko jediným zdrojem vitaminu D3 jeho maminka.
    Vitamin D3 pomáhá udržovat zdravé kosti, svaly a zuby maminky a navíc podporuje imunitní systém. U miminka se vitamin D3 podílí na správném dělení buněk a správném nastavení vrozené imunity. Proto je určitě na místě jeho pravidelné doplňování. Nespoléhejte se tak pouze na sluneční záření a vhodnou stravu (např. ryby, mléko a vejce), ale doplňujte vitamin D i skrz vhodné doplňky stravy.
    Věděly jste, že je vitamin D3 obsažen i ve Femibionu?

    #femibion

    hanica83
    6. dub 2021    Čtené 1033x

    První pomoc - dušení a vypuzovací manévry

    Jednou z věcí, se kterou se jako rodič můžete doma reálně potkat a měli byste ji umět neprodleně řešit, je dušení. Malé děti se mohou dusit jídlem, případně čímkoliv z drobných věcí, co nepozorovaně strčí do pusinky. Nejzásadnější je reagovat ihned a okamžitě začít s tzv. vypuzovacími manévry (pokud dítěti zaskočí před vámi, máte tak cca 1 minutu na to, začít jednat)! 

    Tady však pozor – co je potřeba si zapamatovat, vypuzovací manévry se liší u dětí do 1 roku a nad 1 rok. U všech dětí se používají údery do zad, ale u dětí do 1 roku nemůžeme použít stlačování břicha – tzv Heimlichův manévr. Je to kvůli uložení jater – ty nejsou u dětí do 1 roku věku ještě chráněna hrudním košem a mohlo by tak dojít k jejich poškození. Místo toho se u takto malých dětí provádí stlačování hrudníku, stejné jako při resuscitaci.

    Podle velikosti dítěte je potřeba zvolit vhodnou polohu – u nejmenších dětí je to poloha na předloktí, hlavička směřuje dolů a bradičku držíme mezi palcem a ukazovákem. Poté provedeme vypuzovací manévr úderem hřbetu ruky do zádíček - na spojnici lopatek. Údery jsou vedeny pod úhlem, ne shora dolů (v podstatě pod stejným úhlem, v jakém máme položené děťátko na předloktí). Provádí se z pravidla 5 úderů, poté, pokud jídlo nebo předmět nevypadne, otočíme děťátko pouze na druhou ruku – na zádíčka, zůstává nakloněné hlavou dolů a provedeme 5 stlačení hrudníku (prsty). 

    Údery do zad a stlačení hrudníku se střídá tak dlouho, dokud se nám nepodaří dýchací cesty zprůchodnit, nebo pokud dítě neupadne do bezvědomí – poté je potřeba zahájit neodkladnou resuscitaci (o té zase někdy příště).

    U větších dětí již nevolíme polohu na předloktí, ale posadíme se a položíme si je obličejem dolů na naše stehna, jeho nožičky vedou roztažené dozadu podél našeho těla (naše nohy podklesneme, aby byla hlavička níž). Dál už je to stejné jako u nejmenších dětí.

    U dětí, které již chodí a dokáží se před nás postavit, je pouze přidržujeme jednou rukou před hrudníčkem, aby nespadly a v jejich mírném předklonu opět vedeme 5 úderů do zad, zase na spojnici lopatek. Síla úderu je poměrně velká, ale věřím, že to nejlépe vyhodnotíte v dané situaci ( i když pevně věřím, že ji nikdy nezažijete!). 

    V čem je rozdíl je to, že tyto děti už jsou starší než jeden rok a místo stlačování hrudníku se u nich provádí stlačování bříška - Heimlichův manévr. Ten spočívá v tom, že stojíme za dítětem, dáme jednu ruku v pěst, tu přiložíme na spodní hranu jeho hrudní kosti, druhou rukou pěst obejmeme a provedeme 5 stlačení bříška. 

    Údery do zad a stlačení bříška opakujeme do vypuzení překážky dýchacích cest, nebo do bezvědomí dítěte.

    hanica83
    14. bře 2021    Čtené 1335x

    První pomoc - popálení/opaření

    Mezi velmi časté a přitom závažné úrazy dětí patří popáleniny. 

    Dítě se může popálit/opařit vřelým čajem, kávou, polévkou… Jelikož právě tyto případy bývají nejčastější příčinou, v přítomnosti malých dětí vařte vždy na zadních plotýnkách, nenechávejte vřelé nápoje stát bez dozoru na konferenčním stolku, na okraji stolu atd (pozor na přečnívající ubrusy)!  

    Pozor ale také na méně běžné popálení – např. vřelou vodou ze zahradní hadice, která leží na sluníčku, na rozpálené kovové skluzavky, krbová kamna, žehličky…, ale také na popálení elektrickým proudem (zapojené nabíječky). 

    V případě popálení se v prvé řadě zahajuje první pomoc. Ta má totiž velký vliv na následné hojení i na výsledek! Poté dle vážnosti a rozsahu volejte rychlou záchrannou službu. Okamžitě volat RZS je však určitě na místě, pokud je rozsah popálení velký – např. dítě na sebe převrátí hrnec vřelé polévky! Pozor na to, že u dětí je třeba zohlednit rozdíly od dospělého - větší povrch těla vzhledem k hmotnosti (zde také platí, že čím je dítě menší, tím větší je povrch jeho hlavy), snížená odolnost k podchlazení, až 15x větší citlivost kůže atd. Ku prospěchu je snad jen to, že dětská kůže má oproti kůži dospělého lepší schopnost hojení.

    Pro představu, za těžké popálení je považován rozsah: 

    • u dětí do 2 let větší než 5% povrchu těla
    • u dětí 2 - 10 let větší než 10% povrchu těla
    • u dětí 10 - 15 let větší než 15% povrchu těla

    Pro jednoduché orientační zhodnocení rozsahu může posloužit ručka v pěst postiženého dítěte - tato velikost je brána jako 1% povrchu těla. Určení rozsahu je velmi důležité z důvodu zjišění, jak velké jsou ztráty tekutin a minerálů z tkání, s čímž souvisí možný vznik popáleninového šoku, který jedince ohrožuje na životě!

    Je potřeba zhodnotit i část těla, která byla zasažena. Za nejvíce kritické se považuje obličej a krk (riziko rozvoje otoku a ucpání dýchacích cest) a genitálie s hýžděmi.

     Zásada tria první pomoci tedy je:

    1. odstranit příčinu popálení
    2. zkontrolovat, zda je možno sundat před chlazením oblečení, nebo zda je přiškvařené – v tomto případě (nebo pokud si nejste jistí!) vrstvu oblečení přiléhající na kůži nikdy neodstraňujeme!!! S oblečením bychom sundali i kůži! V případě přiškvaření se provádí první pomoc vždy přes oblečení. A POZOR: oblečení se může přiškvařit i při popálení tekutinami! 
    3. gró první pomoci spočívá v chlazení. Chladíme vždy proudem tekoucí studené vody (uvádí se teplota 8°C), ne namočenými obklady, ne ledem apod., přičemž je vždy lepší použít rozptýlenou vodu ze sprchy než přímý proud. Obecně má chlazení trvat tak dlouho, dokud přináší úlevu (ideální je dotyčného chránit před podchlazením přikrytím nezasažených částí těla, obzvláště u malých dětí je důležité dávat na podchlazení pozor!)
      Pokud je dítě opařené celé (např. na sebe zvrhne hrnec polévky), nikdy ho nechladíme celé najednou (hrozí podchlazení, zpomalení až zástava srdečního rytmu)!!! Přednost má obličej a genitálie (chladí se max 5% povrchu těla), dále se řídíme pokyny RZS, kterou neprodleně voláme!

    PS: Puchýře nepropichujeme, po propíchnutí hrozí riziko zavlečení infekce. Na postiženou kůži nic neaplikujeme (platí pro závažnější popálení/opaření, samozřejmě u drobných mírnějších popálení je možno použít mast s panthenolem apod na podporu rychlejšího hojení).

    hanica83
    14. únor 2021    Čtené 592x

    Valentýnská soutěž s Femibionem - ukončeno

    Už dlouho jsem si pro vás nepřipravila žádnou soutěž, tak tady máte jednu tématickou 🙂

    Protože co se k produktu jako je Femibion hodí víc než svátek zamilovaných, Valentýn? Ano, určitě spousta z vás namítne, že jde o převzatý svátek, že v Česku je tradiční první máj… určitě souhlasím. Ale proč nevyužít jakékoliv vhodné příležitosti, obzvlášť v této nelehké době.

    Takže slibuju, že pokud bude zájem, domluvím pro Vás další ceny a letos si těch soutěží uděláme víc.

    Všude kolem sebe vidím samé nastávající maminky, i spousta celebrit se chlubí bříškem (Martina Pártlová, Patricie Pagáčová, Nikol Štíbrová…), takže šířit povědomí o důležitosti kvalitního stravování, ale i doplňování důležitých makro/mikro živin právě v období těhotenství je myslím více než na místě. A Femibion zůstává i přes velký počet konkurenčních přípravků jedničkou na trhu!* Je to doplněk stravy obsahující pouze pečlivě vybrané látky, které nastávající maminky potřebují ve zvýšené míře a je často velmi obtížné získat jejich dostatečné množství z běžné stravy. Navíc jako jediný na trhu nabízí přípravek vyvinutý přímo na míru pro kojící maminky.

    A o co si tedy zasoutěžíme dnes?

    Výhra bude tentokrát zaměřená na maminky, které své děťátko ještě nemají v náručí, ale již ho nosí pod srdcem  -  výhrou bude krásný valentýnsky laděný balíček obsahující dvoutýdenní balení Femibionu 2 a vykrajovátka na sušenky. Navíc tento balíček můžou vyhrát rovnou tři z vás!

    Jak se zapojit?

    1. Dát lajk tomuto článku
    2. Pod článek odpovědět do komentáře na soutěžní otázku:

    Jak jste svému partnerovi oznámily, že čekáte miminko?

    Odpovídat můžete do dnešní půlnoci, tedy do 14.2. 24:00

    Během následujících dnů (15.2. má syn první narozeniny, tak neslibuji hned druhý den) vylosuji tři výherkyně pomocí generátoru náhodných čísel.

    PS: Všem, kdo by si přáli jako výhru Femibion 1 nebo Femibion 3, vydržte, slibuju, že i o ně soutěž připravím 🙂

    Všem přeji hodně štěstí a krásného Valentýna!

    Vaše Hanka a #femibion 

    *Femibion® je lídr kategorie,,04A4 M/VIT MINER PERINATAL USE“ v České republice. Zdroj: IQVIA sell-out data kategorie těhotenských vitamínů v počtu prodaných kusů, MAT 09/2020.  

    Věděli jste, že esenciální omega – 3 mastná kyselina DHA, obsažená ve Femibionu 2 a 3 je součástí všech buněk lidského těla (konkrétně jejich membrán)?
    Zvlášť vysoké koncentrace jsou pak v sítnici oka a v mozku. Proto dostatečný příjem během těhotenství přispívá k normálnímu vývoji očí a mozku děťátka.
    (foto: Fotobanka Profimedia)

    #femibion

    Femibion je doplněk stravy pro ženy, které plánují miminko, jsou těhotné, nebo kojí (Femibion 1, Femibion 2 a Femibion 3).
    Už jen svým zařazením – DOPLNĚK stravy, nám ukazuje jednu velmi důležitou informaci – tím zásadním, obzvláště v tomto období, by vždy měla být pestrá a vyvážená strava. Femibion ji pak doplní především o velmi důležitý folát (aktivní formu kyseliny listové) a další mikroživiny, pečlivě vybrané pro maminku i děťátko přímo v daném období.

    #femibion

    hanica83
    Zpráva byla změněna    13. pro 2020    

    Kdysi dávno, když jsem nad něčím pronesla, že to rychle uteklo, mi má babička řekla - "jo děvče zlatý a bude to utíkat čím dál rychleji". A měla svatou pravdu! Každý rok se mi zdá, že utekl zase o něco rychleji, než ten předešlý. Máte to stejně?

    Hrozně rychle taky uteklo 14 dní, kdy jsme tu pro vás s úžasnýma holkama @michaelllas @vanea @petuliiik01 @tratatundra @mariegroth @apacheee @kristinandbaby @88petule a @ivakalinova měli nachystaných spoustu inspirativních článků a skvělých soutěží v rámci #vanoce_s_ambasadorkami 🎄🎁
    Chtěla bych vám moc a moc poděkovat za krásnou účast, za vaše milé komentáře a doufám, že se vám to líbilo alespoň tak, jako nám 😊
    Mým milým kolegyním moc děkuji za parádní spolupráci a za to, že jsem mohla být součástí, bylo to prima 🥰

    Vánoce s ambasadorkami sice končí, ale ty pravé, ty teprve začínají 😍
    Všem vám z celého srdce přeju, ať je prožijete v klidu, pohodě a hlavně s těmi, na kterých vám nejvíc záleží ❤
    Tak šťastné a veselé!
    Hanka a #femibion

    (2 fotky)
    hanica83
    9. pro 2020    Čtené 284x

    🎄Vánoce s ambasadorkami🎄 - vyhlášení soutěže s Femibion

    Tak je to tu! Malá přísavka konečně usnula a já mám pro Vás vyhlášení vánoční soutěže s ambasadorkami 🎁

    Příspěvky jsem poctivě přečetla a ač jsem si to nikam neznačila, troufám si říct, že mezi vánočními barvami stále na plné čáře vedou červená a zlatá 👏😍

    Pak se hodně objevovala i stříbrná, případně různobarevné kombinace - na ty jsem já osobně byla zvyklá v dětství 😊

    Nebudu to déle natahovat, tři z Vás, které se můžou těšit na balení Femibionu dle svého výběru jsou: 

    Moc gratuluji! ❤

    Pokud jste nevyhrály tak nezoufejte, slibuji, že příští rok bude soutěží víc 😊

    A protože jsem si všimla, že do soutěží o Femibion se nezapojuje tolik maminek jako do jiných soutěží, ráda bych se zeptala - je to tím, že jde o produkt s užším zaměřením? A co by Vás potěšilo jako výhra od #femibion ? Zkusila bych vyjednat, tak sem s nápady! 😉

    Děkuju všem za účast, ještě jednou moc gratuluji výherkyním a brzy se ozvu do zprávy.

    hanica83
    8. pro 2020    Čtené 847x

    🎄Vánoce s ambasadorkami 🎄: SOUTĚŽ S FEMIBION 🎁 - UKONČENO

    Krásné úterý.

    Soutěž s #femibion je konečně tady!

    Ač to podle počasí nevypadá, tuto neděli zapálíme na adventním věnci už třetí svíčku! Je až neskutečné, jak to letí. Tento rok snad ještě rychleji, než kdy jindy.

    Taky milujete Vánoce a tu vánoční atmosféru jako já? Jak už jsem zmiňovala ve svém článku o symbolu adventu, jsem hrozná konzerva a Vánoce se pro mě vždy nesly a vždy ponesou v duchu červené a zlaté.A s barvami souvisí i dnešní otázka - Jakou barvu letos volíte k vánoční výzdobě a zdobení stromečku? A měníte, nebo zůstáváte věrní své oblíbené kombinaci?

    Letos si zasoutěžíte o balení inovovaného Femibionu dle vlastního výběru - můžete si tedy sami vybrat, zda chcete Femibion 1 - pro plánování těhotenství a dále do ukončeného 12tt, Femibion 2 od 13tt do konce těhotenství nebo Femibion 3 vyvinut speciálně pro kojící maminky. A nezapomeňte, že Femibion je prima tip na dárek pod stromeček pro každou ženu, která se na miminko připravuje, čeká jej nebo kojí 🙂 A pozor, vyhrát můžou rovnou tři z Vás! Hodně štěstí!

    Jak se tedy do soutěže zapojit?

    1. Odpovědět do komentáře na soutěžní otázku - "Jakou barvu letos volíte k vánoční výzdobě a zdobení stromečku? A měníte, nebo zůstáváte věrní své oblíbené kombinaci? " a připsat o který Femibion soutěžíte
    2. Dát like tomuto soutěžnímu článku
    3. Dát like dnešnímu článku o vánočních koledách u @kristinandbaby 
    4. Přidat komentář do dnešní půlnoci, tj do půlnoci 8.12.2020

    Vítěze bude losovat generátor náhodných čísel.

    Jsem opravdu zvědavá, které barvy u vás vítězí a zda je ještě někdo taková konzerva, jako já 🙂 Všem přeju hodně štěstí v soutěži, všem, kteří čekají na miminko přeju, aby se příští rok dočkali, těm co ho již nosí pod srdcem přeju krásné a pohodové těhotenství a všem krásné vánoční svátky!

    hanica83
    4. pro 2020    Čtené 1562x

    Symbol adventu

    Když jsem byla malá, dodržovali jsme doma spoustu vánočních zvyků a tradic, ale nikdy jsme neměli adventní věnec. Vlastně jsem jeho existenci začala poprvé vnímat, až jsem poznala manžela. Je to už 16 let, co jsem adventní věnec uviděla u manželových rodičů a hrozně se mi to zalíbilo. Ještě ten rok mi ho tchýně vyrobila a já si ho nadšeně odnesla domů. Od té doby jsme už s mamkou doma adventní věnec pořizovaly také. 

    Když jsme si před 11 lety koupily tehdy ještě s přítelem vlastní byt, strašně jsem se těšila na naše první společné Vánoce, jak budu zdobit náš první stromeček, uděláme si vše jen podle svého… 

    Že bude adventní věnec byla jasná věc. První roky jsem kupovala, po pár letech jsem se dopracovala k tomu, že jsem si dozdobovala koupený korpus z větviček a letos jsem se poprvé vybičovala k tomu, že jsem si ho udělala celý sama! A letos je to taky poprvé (ač je to určitě ostuda), co jsem si o tomto symbolu adventu pořádně zjistila nějaké informace. Starší syn je totiž ve věku, kdy ho všechno hrozně zajímá a na všechno se ptá. A mě hrozně baví mu ty informace předávat. Takže tady zase Vám předávám pár informací, které jsou asi nejzásadnější, nebo které mě nejvíce překvapily.

    Adventní věnec je vcelku mladý zvyk, který pochází z 30. let 19 století (některé prameny ale uvádí již 16. století). Věnec je od nepaměti vnímán jako symbol vítězství a královské důstojnosti. Dokonce i v Bibli se o něm mluví jako o projevu úcty, radosti a vítězství. Adventní věnec by tedy měl být holdem tomu, kdo je očekáván, a kdo zároveň přichází jako vítěz a osvoboditel - Ježíš Kristus. 

    V dnešní době je však adventní věnec spíš než jako symbol vnímám jako dekorace a proto jej můžeme vidět na nespočet různých způsobů, přičemž část z nich už s věncem nemá krom tradičních čtyř svíček mnoho společného. 

    Většina z nás si věnec ladí podle svého vkusu nebo tak, aby se hodil do interiéru domácnosti, k ostatní vánoční výzdobě a podobně. Klasický adventní věnec jakožto symbol adventu má však své typické znaky.

    • Kruh, který nemá začátek ani konec jako symbol věčnosti božího království
    • Zelená barva jehličí jako symbol naděje a splnění očekávání
    • Čtyři svíce, které odpočítávají čtyři adventní neděle
    • Barva svící by měla být fialová a růžová, přičemž růžová (pastýřská) připadá na třetí adventní neděli jako symbol vyzívající k radosti a znázorňující, že přípravy se již překlenuly do druhé poloviny a jsou téměř u konce. Zbývající tři svíce nesou barvu fialovou jako symbol čekání, soustředěnosti a pokání (první svíce – tzv. svíce proroků, vzpomíná na ty, kteří předpověděli narození Ježíše, druhá – tzv. betlémská, znázorňuje lásku a Ježíškovi jesličky a čtvrtá, tzv. andělská, symbolizuje mír a pokoj) 
    • Podle tradice by se měly svíčky zapalovat proti směru hodinových ručiček (symbolika uzavírání roku/období)

    A co je to vlastně advent? Označuje se tak doba příprav na Vánoce a pochází z latinského slova "adventus", což znamená příchod. Jde samozřejmě o příchod Ježíška – Ježíše Krista. Datum první adventní neděle je různé a to proto, že čtvrtá, tedy poslední adventní neděle, připadá vždy na neděli, která je před 25. prosincem – hlavním vánočním svátkem. Protože je však 25. prosinec každý rok  jiný den v týdnu, i 1. adventní neděle má každý rok jiné datum. Advent pak trvá do půlnoci Štědrého dne. Někdy se proto může stát, že poslední adventní neděle připadne i na Štědrý den. V takovém roce má advent sice čtyři adventní neděle, ale vlastně trvá jen tři týdny.

    Já sama jsem hrozná konzerva a celé Vánoce se pro mě vždy nesly a myslím, že i vždy ponesou, v duchu stejných barev – červené a zlaté. Proto tyto barvy, i když teď už vím, že to není dle tradice „správně“, používám jak na zdobení stromečku, tak i při výrobě adventního věnce. Stejně tak se stále držím tradičního kulatého věnce s typickým rozmístěním svíček. 

    Letos, jak už jsem zmínila, jsem se pustila do výroby věnce poprvé úplně od začátku. Abych byla upřímná, ty větvičky jsem tam přidělávala asi hodinu, vůbec mi to nešlo podle představ, takže buď to budu muset do příště pořádně nastudovat, nebo si ten korpus zase koupím už i s jehličím. Ale alespoň pár tipů na výrobu ode mě.

    • Korpus raději slaměný než polystyrenový
    • Vázací drátek dosti pevný, ideálně zelený a namotaný na cívce
    • Za mě určitě větvičky z jehličnanu – ideálně jedličky, která vydrží dlouho hezká
    • Rozhodně bych se neobešla bez tavící pistole
    • Větvičky uvádí nastříhat na cca 5 - 10cm, mě se lépe pracovalo s trošku delšími

     Ani jsem netušila, že Vánoce jsou původně pohanský svátek. Co mě však zajímalo už jako dítě a vlastně zajímá do teď je, jak je to vlastně s tím Ježíškem? To nosí dárečky opravdu to miminko, co se narodilo v jesličkách?? Ale vždyť přece vyrostlo a stala se z něj v podstatě největší postava dějin… Navíc, v naší repudlice, stejně jako např. na Slovensku, v Rakousku, v Maďarsku, nebo ve Švýcarsku, nosí dárky Ježíšek, ale jinde ve světě je zase nosí někdo jiný. V severských zemích nadělují skřítkové, v Řecku naděluje dárky Svatý Basileios, v Americe Santa Claus… Jak tohle vnímáte, případně vysvětlujete zvídavým dětem Vy? Budu ráda, když se podělíte o své názory do komentáře pod článek, opravdu mě pohled druhých moc zajímá. 

    Doufám, že jsem Vám dnešním článkem alespoň malinko pomohla navodit vánoční atmosféru a nezapomeňte, že zároveň s dnešním článkem je tu i další soutěž, kterou najdete u @michaelllas zde, tak se určitě zapojte a zkuste své štěstí.

    A kdo z Vás si brousí zuby na soutěž s #femibion , ať už pro sebe, pokud miminko plánujete (Femibion 1), čekáte (Femibion 1 do konce 12tt, dále pak Femibion 2), nebo kojíte (Femibion 3), nebo třeba jako dárek pod stromeček například pro kamarádku, ještě pár dní vydržte. Určitě se dočkáte!

    PS: Sama jsem nevěřící, ale pokládám za správné znát alespoň nějaké základy víry/křesťanství i různých svátků. Obzvláště těch, které sami tak pečlivě připravujeme a slavíme. Čerpala jsem z různých církevních stránek a listů tak doufám, že jsem vše správně pochopila a podala. Pokud se vám něco nezdá, budu ráda, když mě upozorníte nebo opravíte.

    Přeju Vám krásný advent plný lásky a štěstí

    Hanka

    hanica83
    Zpráva byla změněna    1. pro 2020    

    Od zítřka už se můžete těšit v rámci akce #vanoce_s_ambasadorkami na spoustu zajímavých článků a krásných soutěží 🎁
    Dnes tu mám pro vás na takový poklidný rozjezd otázku za ❤

    🎄Kdo u Vás doma zdobí Vánoční stromeček? Zdobíte spolu s dětmi, nebo je to překvapení?🎄

    My to máme zatím nastavené tak, že stromeček přinese a dá do stojanu tatínek a Ježíšek (rozumějte maminka 😀 ) ho do rána nazdobí. Nejdřív sme to chtěli jako úplné překvápko, ale to sme zavrhli, protože ten náš dvoumetrový strom tajně tahat domů a stavět v noci by asi bylo dost o nervy 😀 Vloni jsem ho zdobila v osmém měsíci a jak se malej těšil na ráno, tak se za noc několikrát vzbudil, takže jsem ho dozdobila někdy v osm ráno 🙈 Ale ty rozzářený očička co pak měl prostě stojí za to 😍

    PS: Vím, že #femibion je produkt pouze pro určitou kategorii - ty co se o miminko snaží, nebo ho již nosí pod srdcem. Nezapomeňte však, že nově je i Femibion 3, který je vyvinut speciálně pro kojící maminky. A taky to může být fajn dárek pod 🎄😉

    modrykonik
    30. lis 2020    Čtené 1071x

    Vánoční maraton s Ambasadorkami: 14 dní soutěží a inspirace

    O chvíli to vypukne! Nebo to už vypuklo? ;) Čas vánoční, který zahřeje srdíčka a rozzáří oči. Zpříjemněte si spolu s námi čekání na Štědrý den. Dejte letos sbohem stresu a povinnostem, které vám nepřinášejí radost. Pojďte se pobavit, odpočinout si, dozvědět se něco nového, inspirovat se a vyhrát krásné ceny nejen pro sebe, ale i pro své blízké. Protože dvoutýdenní vánoční maraton našich Ambasadorek právě začíná! A bude přesně takový, jaký má být – inspirující, veselý a v neposlední řadě štědrý.

    Ať už máte doma miminko, malého rošťáka, puberťáka či na svůj poklad teprve čekáte, určitě si přijdete na své. Výhry budou skutečně pestré, od drobností až po hodnotné výhry. Štěstí je potřeba pokoušet neustále, proto nezmeškejte šanci vyhrát. Pokud se vám však nepodaří vyhrát nic materiálního, nic to. Mohu vás ujistit, že si odnesete něco navíc – množství inspirace, tipů a veselé nálady. A to je k nezaplacení, souhlasíte? Sledujte od 1.12. do 14.12.2020 hashtag #vanoce_s_ambasadorkami a #tyden_s_ambasadorkami.

    Jak budou dny s Ambasadorkami probíhat?

    Jak jsme zmínili výše, čeká vás skutečně všehochuť výher. A jak to bude fungovat? Velmi jednoduše. Každý den se můžete těšit na článek na vánoční téma od jedné z Ambasadorek. Tento článek bude vždy doprovázet i soutěžní článek jiné Ambasadorky. Protože, jak se říká, "ve dvou se to táhne líp". ☺

    Tak pozorně sledujte, lajkujte a komentuje. Dobu trvání soutěže a její pravidla se dozvíte přímo v článku.

    • Soutěž bude probíhat vždy od dopoledne do večera, konkrétní čas si pokaždé určí daná Ambasadorka a uvede ho v soutěžním článku.
    • Výherce bude vybrán pomocí generátoru náhodných čísel a vyhlášen bude buď ještě ten den, nebo druhý den dopoledne. Opět záleží na konkrétní Ambasadorce.

    Pro účast je potřeba splnit tři podmínky:

    1. Dát like soutěžnímu článku.
    2. Odpovědět v komentáři na soutěžní otázku.
    3. Dát like Vánočnímu článku ze stejného dne (ze stejného dne, ve kterém vyšla aktuální soutěž – pozor, článek bude u jiné Ambasadorky).

    A kde soutěže hledat? Naše Ambasadorky jsou: 

    #femibion - Hanka - @hanica83
    #vileda - Ivana - @ivakalinova
    #babydove - Irena - @vanea
    #sterimar - Kristýna - @kristinandbaby
    #pepco - Katka - @tratatundra
    #fisherprice - Péťa - @petuliiik01
    #sunar - Míša - @michaelllas
    #dm - Veronika - @apacheee
    #drbrowns - Maruška - @mariegroth
    #nestle - Petra - @88petule

    Startujeme 1.12.

    Ponořte se naplno do vánoční nálady a najděte si od 1.12. do 14.12. malou chvilku pro sebe. Udělejte si kávu či voňavý čaj, zapněte si v klidu Modrého koníka a nechte se vtáhnout do vánoční atmosféry, kterou nám vykouzlí naše šikovné Ambasadorky. Můžete se těšit na články o vánočních tradicích či adventních věncích a kalendářích, ale také se dozvíte oblíbené vánoční recepty či tipy na vánoční tvoření a focení. Je se skutečně na co těšit!

    Krásné vánoční svátky plné radosti, dobré nálady a krásných chvil vám přejí Ambasadorky a Modrý koník!

    Víte, kolik je doporučený denní příjem esenciálních omega – 3 mastných kyselin? Je to 250 mg DHA (kys. dokosahexaenová) a EPA (kys. eikosapentaenová) u dospělých. Obě jmenované jsou obsaženy hlavně v rybách, respektive v rybím tuku.
    Příznivého účinku pro děťátko v průběhu těhotenství, ale i při kojení, je dosaženo při dodatečném příjmu 200 mg k již zmíněným 250 mg. Proto jsou u Femibionu 2 a 3 tobolky právě s tímto množstvím DHA.

    #femibion

    V inovovaném Femibionu 2 a v novém Femibionu 3 je jednou z novinek zinek. Ten mimo jiné přispívá ke kognitivním funkcím. Víte, co toto krkolomné slovo znamená? (Když jsem ho použila před mojí mamkou, řekla mi – „můžeš na mě mluvit česky?? Co to jako je? 🙂 ).
    Takže, kognitivní neboli rozpoznávací funkce nám pomáhají poznávat svět kolem nás a jsou to paměť, koncentrace, pozornost, bystrost a hbitost, vyjadřování a porozumění. Tedy vše, co mi teď dost pokulhává 😀
    Jde o jednu z hlavních oblastí lidské psychiky, uloženou v různých částech mozku.
    (obrázek: http://www.sci.muni.cz)

    #femibion

    Víte, že zformování tělíčka nenarozeného děťátka je plně dokončeno již ve třináctém týdnu těhotenství? Je to neuvěřitelné, ale je to tak. A co se děje celé ty týdny potom? Následuje období neuvěřitelně rychlého růstu. Právě proto se od třináctého týdne těhotenství doporučuje přejít z Femibionu 1 na Femibion 2, který je tomuto období perfektně přizpůsoben.
    PS: Na fotce "pózuje" 13ti týdenní Tomášek 🙂

    #femibion

    Kyselina listová a její unikátní aktivní forma Metafolin, obsažená ve Femibionu, přispívá mimo jiné k procesu buněčného dělení, ale také k růstu mateřských tkání a placenty. A jak jistě víte, právě přes placentu putují k děťátku veškeré živiny i kyslík. Placenta dále produkuje důležité hormony a v neposlední řadě je podstatná i z hlediska imunologického – brání mateřskému organismu napadnout plod (který je jím svým způsobem vnímán jako „vetřelec“). Pro správný vývoj děťátka a celého těhotenství je proto správně fungující placenta naprosto nezbytná.
    Pamatujete na moje fotky z porodu? Tak na jedné mám úžasně zachycenou právě i celou placentu a vzpomínám, jak mě fascinovala její velikost.

    #femibion

    Už v několika příspěvcích jsem zmiňovala velmi prospěšný vitamin D, který je obsažen ve Femibionu (1, 2 i 3). U miminek do jednoho roku se pak doplňuje pomocí kapiček. Už jste slyšeli, co je při užívání tohoto vitaminu vhodné dodržovat? Jelikož je hlavním zdrojem tohoto vitaminu sluneční záření, jako vhodnější se jeví užívat tento vitamin během dopoledne, případně po obědě, raději však ne na večer (některé zdroje uvádí v případě užívání na večer zhoršené usínání). A protože jde o vitamín rozpustný v tucích, určitě je vhodnější užívat ho spolu s tučnějším jídlem (nemám tedy na mysli bůček, ale spíš třeba zdravější tuky ve formě avokáda nebo třeba ořechů).

    #femibion

    Jelikož už doma nemáme bezzubku, zahájili jsme čištění "zoubků"
    Čím čistíte/čistili jste první zoubky Vy?
    Já nedám dopustit na tuto čistící rukavici od MAM - speciální mikrovlákno na ouškách efektivně stírá povlak, a navíc máte pěkně pod dohledem (lépe řečeno pod pohmatem 🙂 ), kde přesně a jak silně čistíte. Ideál na první řezáky, pak doporučuji již první klasický kartáček (my máme jednosnopcový a Curaprox pro děti). U prvního syna jsem rukavici používala cca do roku.
    Určitě prosím nepoužívejte k čištění prvních zoubků silikonové prsťáčky - jsou fajn na masáž při prořezávání, na zvykání pocitu čištění, ale povlak opravdu nesetřou (můžete si zkusit na sobě).

    #femibion

    Femibion 2 je po inovaci krom jiného obohacen také o hořčík, který přispívá k normálnímu energetickému metabolismu (přispívá k energetické rovnováze těla) a také k normální činnosti nervové soustavy a psychiky. Zde můžu zmínit ještě takový osobní tip k doplnění hořčíku bez vnitřního užívání – koupel s Epsomskou solí (dopooručeno i pediatrem při opakovaných bolestech hlavy syna během koronavirové karantény – nevím zda to bylo přímo tím, ale pomohlo to).
    Koupel v průběhu těhotenství však konzultujte s ošetřujícím gynekologem! (já se třeba koupala celé těhotenství, jen mi můj gynekolog doporučil nepřekračovat teplotu vody 37st, hlavně v počátku).

    #femibion

    Jelikož už byla vyhlášena výherkyně poslední soutěže, chtěla bych vám všem moc poděkovat za krásnou účast v naší ambasadorské akci #leto_s_ambasadorkami , za všechny vaše komentáře i 👍a v neposlední řadě chci taky poděkovat všem mým skvělým kolegyním, bylo to prima 😊
    @vanea
    @ivakalinova
    @mariegroth
    @mummy88
    @kikina7
    @kristinandbaby
    @tratatundra
    @88petule
    @apacheee
    @michaelllas
    @petuliiik01

    A zajímalo by mě - líbily se vám články, byly pro vás přínosné? Případně který nejvíc?
    A jako soutěžního outsidera by mě ještě zajímalo - jaká cena od #femibion by vás příště potěšila/zaujala? Děkuju!

    Krásný večer/ krásnou noc 🙂
    Konečně jsem tu s výsledky z včerejší soutěže s #femibion
    Dnes běží soutěž dvanáctá a zároveň poslední, tak doufám, že jste si to s námi užili a odnesli si z článků i nějakou tu inspiraci.

    A teď už slíbené výsledky. Generátor náhodných čísel vylosoval čísla 55, 23 a 20.
    Knižní trilogii a Femibion dle vlastního výběru tak vyhrává @kaciky a po 2ks Femibionu dle vlastního výběru vyhrávají @liduskabalanova a @renat115
    Moc gratuluji! 👏 Brzy se ozvu s dalšími pokyny do IP
    #leto_s_ambasadorkami