hanica83
14. kvě 2021
829 

První pomoc - febrilní křeče

Zvýšená teplota je přirozený a žádoucí jev lidského organismu – potažmo imunitního systému, když se něco děje (typicky když je přítomna infekce). Není proto žádoucí za každou cenu snižovat jakoukoliv teplotu. Tělo musí vynaložit k jejímu zvýšení nemalé úsilí a bojuje tak proti infekci. Někdy už právě jen jejím zvýšením dokáže zničit některé bakterie či viry. 

Normální teplota dítěte je 36,7 – 37st. Pokud měříme teplotu v konečníku (což je podle mě stále nejpřesnější), nezapomeneme odečíst 0,5st. Jestliže tedy v konečníku naměříme např. 37,9st (což je tzv. vnitřní teplota), skutečná teplota, která nás zajímá, je 37,4st. Tady bych ráda zmínila, že takovouto teplotu řešíme (samozřejmě podle stavu a chování dítěte) nejčastěji svlečením jedné vrstvy oblečení, což tělíčko přirozeně ochladí a pokud nejde o nějakou vážnější příčinu, infekci atd, mělo by to pomoci. Pozor u malých miminek v šestinedělí. Tam konzultujeme jakoukoliv zvýšenou teplotu s pediatrem!

Pokud naměříme teplotu 38st a vyšší, jedná se již o horečku. Nad 38,5st už je na místě horečku srážet (samozřejmě se zase řídíme také stavem dítěte, já jsem srážela až při 39, pokud byl jinak syn „v pohodě“).

Ke srážení teploty můžeme použít buď fyzikální, nebo farmaceutické metody. Fyzikální jsou známé chlazení různými chladnými obklady, typicky povrchových tepen např. v tříslech, vlažná sprcha, octové obklady atd. 

Farmaceutické jsou podání antipyretik – léků proti horečce. Dětem se podávají antipyretika ze dvou skupin: 

1) Obsahující paracetamol (např. Paralen, Panadol) – může se použít v jakémkoliv věku

2) Obsahující ibuprofen (např. Nurofen) – používá se od 3měsíců/6kg

Oba tyto druhy se podávají po 6 – 8hodinách. Pokud podáme např. Panadol a již za 3h horečka zase hodně stoupne, můžeme po 4h sáhnout po antipyretiku z druhé skupiny, tedy např. po Nurofenu. 

Pozor! Dětem do 15ti let se nesmí podávat léčiva s kyselinou acetylsalicilovou – např. Acylpyrin, Superpyrin, Anopyrin! (hrozba tzv. Reyova syndromu)

Při prudké změně teploty může dojít k obávaným a nepěkně vypadajícím febrilním křečím (febris znamená latinsky teplota). Pozor! Nejedná se pouze o náhlý vzestup, ale i o prudký pokles teploty, proto pozor na příliš rychlé srážení horečky (ideální je srazit teplotu cca o 1st, není tedy rozhodně žádoucí srazit horečku 39,5st během chvíle na 37, i zde hrozí vznik FK!). Není známá žádná “nebezpečná“ teplotní hranice pro vznik FK, ale často se jedná a vysokou horečku.

FK se nejčastěji objevují u cca 4% dětí od 6ti měsíců do 5ti let. Je zde významný genetický faktor (pokud se vyskytují FK v přímé rodině, zvyšuje se riziko výskytu až 3x)

I když FK vypadají opravdu ošklivě a rodiče dokáží vyděsit, ve většině případů z nich děti vyrostou a co je důležité – nezanechávají žádné následky – zdravotní ani intelektuální (komplikované FK, které trvají zpravidla déle než 15min, mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku epilepsie). Většinou jde ale o FK nekomplikované, které zpravidla odezní do 5min, kdy následuje návrat plného vědomí.

K FK dochází proto, že centrální nervový systém dětí v tomto věku ještě není dosti vyzrálý a prudký výkyv teploty nezvládne. Může se stát, že FK jsou prvním příznakem horečky, kterého si všimneme, protože teplota může stoupnout opravdu rychle!

Jak FK vypadají? Křeče můžou být téměř stejné jako u epilepsie, může křečovat celé tělo, nebo jen pravá nebo levá půlka, dítě se může propínat do luku, mít oči v sloup, může mít i pěnu u pusy nebo zvracet a bývá v bezvědomí.

Co můžete udělat? V prvé řadě se hlavně snažte uklidnit, byť je to těžké! Dítě uložte na rovnou, měkkou podložku/nechejte ho v postýlce, abyste zabránili poranění a zavolejte RZS (při křečích by měl dítě vždy vidět lékař!) Je fajn, když dokážete průběh FK co nejlépe popsat, případně pokud zvládnete udělat třeba videozáznam.

Nic nestrkejte ani pod hlavu, ani do pusy, nesnažte se dítě „zalehnout“…prostě ho jen hlídejte, aby si neublížilo a pokud by zvracelo, otočte ho na bok.

Pokud už dítě FK prodělalo, pravděpodobně dostane pro případ rizika opakování diazepamové čípky. Nikdy se však nedávají preventivně dětem, které FK neměly! U dětí, které již FK měly, vždy bedlivě měříme teplotu a již když vystoupá k 38st, srážíme ji antipyretiky, abychom zabránili opakovaným křečím.

Pokud vás po prodělaných FK čeká očkování, je vhodné konzultovat ho s neurologem. 

 #femibion 

Děkuji za článek. A třeba o těch lécích, které se nesmějí podávat do 15 let jsem nevěděla.
Jinak jsem byla u neteře, když měla FB, volala jsem záchranku a lékařka mně říkala, že jsem dobře reagovala, že FB můžou dítěti poškodit mozek.

14. kvě 2021

U nas při vysoke horečce nenastaly febrilni křeče, nýbrž febrilni kolaps se zástavou dechu. Resuscitovala jsem doma dvouleteho syna pred zraky dcery. Toto je sice krásný článek, ale bohužel by mi v me situaci tehdy nepomohl. Moje zkušenost je taková, ze horečky mohou velmi rychle navodit život ohrožující stav a řeším je tedy jinak, než je popsano výše. Také mi lékař kladl na srdce, ze i horní hranice je sest let, nikoli pet, jak se zde pise.

14. kvě 2021

Určitě je dobré o tom něco vědět, nikdo nikdy nemůže vědět kdy to přijde. Syn je měl jednou a v životě už bych ten pohled nechtěla vidět, zpětné u nás dikybohu, že se mu staly na pohotovosti a zásah doktorů byl opravdu hned a ani tam jsem klid neudržela, když jsem viděla oči v sloup, modré rty 😞 naštěstí se už nikdy neopakovaly a přesně jak píšeš, při vyšší teplotě jsme dávaly diazepam, každopádně asi nemusím psát, že při každé zvýšené teplotě jsem trnula hrůzou dřív než kdy předtim

14. kvě 2021
Autor komentář smazal

@priefi synovi přesně takhle proběhly, doma 40 horečky, na pohotovosti 37 něco, najednou to přišlo a když ho měřily zas 40, oči v sloup, nereagoval, rty do modra, do minuty byl normální, daly mu rychle čípek, žádné jiné křeče neměl, jelikož do doktoři viděli, hned mi pak řekly, že šlo o F. Křeče... podle toho co popisuješ, si myslím, ze ano, dřív jsem si taky myslela, že k tomu opravdu musí být křeče těla

14. kvě 2021

dcera měla v 6ti měs febrilni záchvat byla jak hadrová panenka nereagovala byli jsme 3 dny na Jip a dalsi 2 dny na normalnim pokoji

14. kvě 2021

@kariii děkuji a co to do budoucna znamená? Na co si dávat pozor?

14. kvě 2021

@priefi určitě bych to probrala s doktorkou, nám právě predepsala diazepam, mít ho po ruce

15. kvě 2021

Určitě diazepam mít stále po ruce. Nicméně nechtěla jsem tehdy synovi dávat tenhle driak, jen opravdu v nezbytných případech. Prostě jsem nedopustila tu vysokou horečku. Jakmile se objevila trochu teplota, hned jsem ji resila, aby nevyskocila. Za ty 4 roky, kdy mu to reálně hrozilo, ho měl jednou. Jinak jsem to vždy uhlidala a utlumila.

15. kvě 2021

@sebestka Není za co. A ano, dítě, které křečuje, by měl vždy vidět a vyšetřit lékař! Jak je psáno výše, volá se RZS.

15. kvě 2021

@rotkapchen Bože, to mě hrozně mrzí, co ste museli prožít, muselo to být šílené ☹ Hlavně, že to dobře dopadlo! 🙏 A ano, určitě mohou nastat komplikace, nebo kritické situace, dle dostupných informací jsou ale velice vzácné. Febrilní kolaps se popisuje jako hypotonie, kdy je dítě bezvládné (jako hadrová panenka) a v bezvědomí. Může být i krátká zástava dechu. O nutnosti resuscitace se v odborných článcích nikde nepíše, takže jsem o tom nevěděla. Ale nejsem lékař, takže tady už si nedovolím to více rozebírat.
A ta věková hranice se běžně co jsem koukala stále uvádí těch 6měs. - 5let, zatím jsem nikde v odborných článcích či posledních záznamech školení PP nenašla rozhraní upravené do 6ti let. Někde se píše do 5ti let, výjimečně do 7let. Ale to neznamená, že nemohou nikdy potkat dítě mladší nebo starší! V těchto případech se ale uvádí vyšší riziko komplikací.
Nejčastěji se objevují právě u dětí 1-3roky.
A samozřejmě, u dětí, které již prodělaly FK se přistupuje k zvyšující se teplotě jinak.

15. kvě 2021

@kariii To chápu!

15. kvě 2021

@priefi Myslím že mohlo, ale nejsem lékař! Určitě bych to konzultoval s pediatrem. A u vzrůstající teploty byla obezřetná.

15. kvě 2021

@janulenka94 To mě moc mrzí, musí to být šílený zážitek ☹ Tohle se nazývá febrilní kolaps, může být i krátká zástava dechu...po těchto stavech už bývá hospitalizace

15. kvě 2021

@hanica83 Mam o tom na svém profilu článek, byl to nejhorší zážitek v mém životě. Hospitalizace proběhla a následné vyšetření na infekcnim, na neurologii - vyloučili epilepsii, RS a závěrem byl febrilni kolaps s apnoe. Pod dohledem byl do sedmych narozenin.
Myslím si, že první pomoc dítěti by si měla nanečisto vyzkoušet každá máma. Ja nejsem zdravotník. Jsem biolog a na fakultě jsem prošla kurzem PP. Přesto jsem chvíli zmatkovala a nevedela, co delat.

15. kvě 2021
Autor komentář smazal

Syn v 6 měsících prodělal (podle mé staré doktorky) tzv. pyretický šok, prý jiná forma křečí, e nikde jsem se o něm nedočetla 🤷‍♀️ Srazila jsem mu teplotu čípkem a za hodinu měl 38,5, tělo špatně reagovalo, zmodral mu obličej, ruce a nohy a špatně dýchal. Nikdy to nikomu nepřeji zažít. Odvezla nás rychlá, nikde nic nezjistili, po 4 dnech domů a pátý den se osypal, takže asi šestá nemoc.

15. kvě 2021

Syn měl febrilky 2x, poprvé měl teplotu, srazila jsem ji klasický nurofenem, šel spinkat, všecko OK, šla jsem ho přeměřit, 37,5 tak si říkám, že je to krásný, zůstala jsem sedět u postýlky a najednou divný zachrapani a záskub ramene, zbystřila jsem, říkala jsem si, že to budou určitě febrilky, přišel muž a šup, křeče, syn nedýchal, okamžitě i v oblečení jsme ho odnesli do sprchy, muž držel, já sprchovala a do toho volala záchranku, křeče ustaly a syn stále nedýchal, čekalo se, až začne plakat, teprve potom paní položila telefon, my mohli ukončit sprchu, následně syn ještě hodně zvracel, v nemocnici naměřeno 40,5 stupně...od té doby, při 38 chladím vždy sprchou, při vyšší teplotě dávám lék plus ještě chladím obklady či sprchou, než prášek zabere...druhé křeče měl u babičky, úplně bez varování...sama jsem epileptik, takže si říkám, že jsem mu jistě nějakou vlohu předala 😔nicméně jsem ráda, že tenhle hnus máme za sebou

16. kvě 2021

psala jsem Ti zprávu

24. kvě 2021

@sonra Už sem koukala a psala

24. kvě 2021

Náš starší měl febrilky 3x (v necelém roce, ve dvou a ve třech letech) Pokaždé se zástavou dechu na chvíli 😞 Hadrová panenka s modrými rty, šílený pohled. Na rady z RZS hned sprcha dokud se nenadechl, pak už byli u nás a šup nemocnice. Mimo po křečích byl dobrých deset minut, kdy se střídavě probíral a omdléval. Podruhé to bylo bez varování, šel spát bez teploty a vzbudilo mě chroptění a křeče celého těla (od prvních febrilek spal s námi v posteli) a to už horečka byla. A potřetí je dostal i přes srážení a diazepam 😞 V nemocnici jsme si vždycky pobyli tak 4 dny, dokud měl teploty, vždy to byla jen nějaká viróza bez dalších projevů - bez rýmy, kašle apod. Prostě jen horečka. Neurologie byla v pořádku. A neuroložka se zmiňovala, že to krom nezralosti nervového systému může být i reakce organismu právě na ten vir. Teď je mu 4,5 a stále se děsím každé teploty, i u mladšího samozřejmě.

24. kvě 2021

Máme ta za sebou se synem několikrát, poprvé ve dvou letech 3x, pak každý rok jednou na jaře, vždy kolem jeho narozenin, které jsme pokaždé 3 roky po sobě strávili v nemocnici. U nás to bylo zrádné v tom, že pouze 1x se mu to stalo , když měl teplotu 37,4, jinak pokaždé bez teplot a febrilní kolaps (hadrová panenka, pak křeče, zástava dechu). Teplota mu stoupla vždy do dvou hodin od kolapsu, většinou buď v sanitce nebo až v nemocnici. Já doteď při každé jeho špatné náladě trnu, je to reflex, který nejde odbourat, snad to časem odezní. A já teda podávala nurofen/paralen hned, když teplota vylezla nad 37... Schvaleno doktorkou i v nemocnici.

25. kvě 2021

Začni psát komentář...

Odešli