hanica83
4. pro 2020
1562 

Symbol adventu

Když jsem byla malá, dodržovali jsme doma spoustu vánočních zvyků a tradic, ale nikdy jsme neměli adventní věnec. Vlastně jsem jeho existenci začala poprvé vnímat, až jsem poznala manžela. Je to už 16 let, co jsem adventní věnec uviděla u manželových rodičů a hrozně se mi to zalíbilo. Ještě ten rok mi ho tchýně vyrobila a já si ho nadšeně odnesla domů. Od té doby jsme už s mamkou doma adventní věnec pořizovaly také. 

Když jsme si před 11 lety koupily tehdy ještě s přítelem vlastní byt, strašně jsem se těšila na naše první společné Vánoce, jak budu zdobit náš první stromeček, uděláme si vše jen podle svého… 

Že bude adventní věnec byla jasná věc. První roky jsem kupovala, po pár letech jsem se dopracovala k tomu, že jsem si dozdobovala koupený korpus z větviček a letos jsem se poprvé vybičovala k tomu, že jsem si ho udělala celý sama! A letos je to taky poprvé (ač je to určitě ostuda), co jsem si o tomto symbolu adventu pořádně zjistila nějaké informace. Starší syn je totiž ve věku, kdy ho všechno hrozně zajímá a na všechno se ptá. A mě hrozně baví mu ty informace předávat. Takže tady zase Vám předávám pár informací, které jsou asi nejzásadnější, nebo které mě nejvíce překvapily.

Adventní věnec je vcelku mladý zvyk, který pochází z 30. let 19 století (některé prameny ale uvádí již 16. století). Věnec je od nepaměti vnímán jako symbol vítězství a královské důstojnosti. Dokonce i v Bibli se o něm mluví jako o projevu úcty, radosti a vítězství. Adventní věnec by tedy měl být holdem tomu, kdo je očekáván, a kdo zároveň přichází jako vítěz a osvoboditel - Ježíš Kristus. 

V dnešní době je však adventní věnec spíš než jako symbol vnímám jako dekorace a proto jej můžeme vidět na nespočet různých způsobů, přičemž část z nich už s věncem nemá krom tradičních čtyř svíček mnoho společného. 

Většina z nás si věnec ladí podle svého vkusu nebo tak, aby se hodil do interiéru domácnosti, k ostatní vánoční výzdobě a podobně. Klasický adventní věnec jakožto symbol adventu má však své typické znaky.

  • Kruh, který nemá začátek ani konec jako symbol věčnosti božího království
  • Zelená barva jehličí jako symbol naděje a splnění očekávání
  • Čtyři svíce, které odpočítávají čtyři adventní neděle
  • Barva svící by měla být fialová a růžová, přičemž růžová (pastýřská) připadá na třetí adventní neděli jako symbol vyzívající k radosti a znázorňující, že přípravy se již překlenuly do druhé poloviny a jsou téměř u konce. Zbývající tři svíce nesou barvu fialovou jako symbol čekání, soustředěnosti a pokání (první svíce – tzv. svíce proroků, vzpomíná na ty, kteří předpověděli narození Ježíše, druhá – tzv. betlémská, znázorňuje lásku a Ježíškovi jesličky a čtvrtá, tzv. andělská, symbolizuje mír a pokoj) 
  • Podle tradice by se měly svíčky zapalovat proti směru hodinových ručiček (symbolika uzavírání roku/období)

A co je to vlastně advent? Označuje se tak doba příprav na Vánoce a pochází z latinského slova "adventus", což znamená příchod. Jde samozřejmě o příchod Ježíška – Ježíše Krista. Datum první adventní neděle je různé a to proto, že čtvrtá, tedy poslední adventní neděle, připadá vždy na neděli, která je před 25. prosincem – hlavním vánočním svátkem. Protože je však 25. prosinec každý rok  jiný den v týdnu, i 1. adventní neděle má každý rok jiné datum. Advent pak trvá do půlnoci Štědrého dne. Někdy se proto může stát, že poslední adventní neděle připadne i na Štědrý den. V takovém roce má advent sice čtyři adventní neděle, ale vlastně trvá jen tři týdny.

Já sama jsem hrozná konzerva a celé Vánoce se pro mě vždy nesly a myslím, že i vždy ponesou, v duchu stejných barev – červené a zlaté. Proto tyto barvy, i když teď už vím, že to není dle tradice „správně“, používám jak na zdobení stromečku, tak i při výrobě adventního věnce. Stejně tak se stále držím tradičního kulatého věnce s typickým rozmístěním svíček. 

Letos, jak už jsem zmínila, jsem se pustila do výroby věnce poprvé úplně od začátku. Abych byla upřímná, ty větvičky jsem tam přidělávala asi hodinu, vůbec mi to nešlo podle představ, takže buď to budu muset do příště pořádně nastudovat, nebo si ten korpus zase koupím už i s jehličím. Ale alespoň pár tipů na výrobu ode mě.

  • Korpus raději slaměný než polystyrenový
  • Vázací drátek dosti pevný, ideálně zelený a namotaný na cívce
  • Za mě určitě větvičky z jehličnanu – ideálně jedličky, která vydrží dlouho hezká
  • Rozhodně bych se neobešla bez tavící pistole
  • Větvičky uvádí nastříhat na cca 5 - 10cm, mě se lépe pracovalo s trošku delšími

 Ani jsem netušila, že Vánoce jsou původně pohanský svátek. Co mě však zajímalo už jako dítě a vlastně zajímá do teď je, jak je to vlastně s tím Ježíškem? To nosí dárečky opravdu to miminko, co se narodilo v jesličkách?? Ale vždyť přece vyrostlo a stala se z něj v podstatě největší postava dějin… Navíc, v naší repudlice, stejně jako např. na Slovensku, v Rakousku, v Maďarsku, nebo ve Švýcarsku, nosí dárky Ježíšek, ale jinde ve světě je zase nosí někdo jiný. V severských zemích nadělují skřítkové, v Řecku naděluje dárky Svatý Basileios, v Americe Santa Claus… Jak tohle vnímáte, případně vysvětlujete zvídavým dětem Vy? Budu ráda, když se podělíte o své názory do komentáře pod článek, opravdu mě pohled druhých moc zajímá. 

Doufám, že jsem Vám dnešním článkem alespoň malinko pomohla navodit vánoční atmosféru a nezapomeňte, že zároveň s dnešním článkem je tu i další soutěž, kterou najdete u @michaelllas zde, tak se určitě zapojte a zkuste své štěstí.

A kdo z Vás si brousí zuby na soutěž s #femibion , ať už pro sebe, pokud miminko plánujete (Femibion 1), čekáte (Femibion 1 do konce 12tt, dále pak Femibion 2), nebo kojíte (Femibion 3), nebo třeba jako dárek pod stromeček například pro kamarádku, ještě pár dní vydržte. Určitě se dočkáte!

PS: Sama jsem nevěřící, ale pokládám za správné znát alespoň nějaké základy víry/křesťanství i různých svátků. Obzvláště těch, které sami tak pečlivě připravujeme a slavíme. Čerpala jsem z různých církevních stránek a listů tak doufám, že jsem vše správně pochopila a podala. Pokud se vám něco nezdá, budu ráda, když mě upozorníte nebo opravíte.

Přeju Vám krásný advent plný lásky a štěstí

Hanka

#vanoce_s_ambasadorkami

@hanica83 Hani, bezva článek. Moc hezké čtení a povedlo se Ti naladit mě zase o kousek víc😆.Já jsem milovník Vánoc -manžel tím trochu trpí😀,ale vydrží .Některé věci jsem nevěděla,konkrétně pojmenování svíček o kterém píšeš Ty.

4. pro 2020

Krásně napsáno, tolik krásných informací ❤️

4. pro 2020

Moc hezký článek...děkuji❤️

4. pro 2020

Taky moc děkuji za nové informace. Moc zajímavé. Odpoledne se schválně doma všech zeptám jestli ví kdo nosí dárky v jiných zemí 😉😉😉 si je pěkně vyzkouším 😁.
A ještě mě potěšilo, že fialové svíčky a co znamenají - jelikož my máme fialové 😉😇⭐

4. pro 2020

Jen dodám, že naprostá většina křesťanských svátků je původně pohanská. Oni to křesťani prostě naroubovali na pohanské zvyky, aby donutili pohany se podřídit diktátu víry.

4. pro 2020
Autor komentář smazal

Příjemné čtení, děkuji 💖

4. pro 2020

pekny clanek

4. pro 2020

Vanoce s Ambasadorkami jsou super, já sice určitě zas nic nevyhraju, ale z článků se vždy dozvím něco nového.

4. pro 2020

Jéééé, já jsem úplně stejná! Miluju zlatou a červenou se zelenou. To je totiž hřejivá kombinace a tu uplatňuju doma pořád. I když manžel kupuje i pestrobarevné baňky, tak řetězy máme vždy červené a zlaté, a k tomu množství zlatých a červených baněk to krásně padne. A po bytě taky tak.

4. pro 2020

To zelene nemusi byt jen jehlici.Ja tady u nekoho videla nadherny s jen par zelenymi listky.My mame 3 fialove, 1 ruzovou a 1 bilou svici.Kdysi jsme mivali taky cerveno-zlaty, ale chtela bych klukum "ukazat" jak ja rikam "pravy duvod Vanoc".
Pekne napsany clanek a jde videt,ze sis dala praci to vse zjistit a krasne nas naladit na Vanoce🌹🌹🌹👏👏👏

4. pro 2020

@pacient Tak to mám radost 😊 Moc děkuju

4. pro 2020

@sunrain
@verunkanatalka Mockrát děkuju! 😘

4. pro 2020

@kulickakulata Není vůbec za co 😊 Já některé taky neznala 🙂

4. pro 2020

@kajalka Děkuji za doplnění 👍

4. pro 2020

@lucika To je krásné! Moc děkuji za komentář i za fotku. Já teda tak šikovná nejsem 🙈 A sama jsem zvědavá, do kdy budou kluci věřit na Ježíška a jak proběhne to "odhalení"...

4. pro 2020

@evabry @rmarci Děkuji 😊

4. pro 2020

@hanica83 děkuji 😊 akorát se mi komentář podařilo smazat 😯
Přeji ti, ať děti věří co nejdéle 💞 vždy, když syn přišel s dotazem, jak to teda je, že kluci říkali...jsem mu odpověděla, co si o tom myslí on? A bylo vidět, že věřit chce, už to víc nerozebíral 😉 pak došel do věku, kdy prozřel a nebyl to šok, nebrali jsme mu tu iluzi ❤️

4. pro 2020

@krtikkrtovaty To jsem ráda, že se líbí a mají smysl. A co víš, třeba vyhraješ, to nikdy nevíš 🙂

4. pro 2020

@lucika Já si říkala, že sem cvok, ze ho najednou nevidím 😀 Tak snad to bude podobně

4. pro 2020

@katynka78 Taky máme i bílé, hnědé... baňky, ale určitě převládá červená se zlatou, ty sou nej 😊

4. pro 2020

@dannyel Mockrát děkuju! No jak jsem četla další a další informace, tak sem se do toho zamotávala, aby to dávalo smysl 🙈 A ano, ano, vím, že nemusí být jen jehličí. Jen píšu, že já ho preferuji 🙂
A když sem článek před zveřejněním dávala číst manželovi (je takový můj kontrolor 😀 ), tak říkal - píšeš za mě z jehličnanu, však to nebývá z ničeho jiného 😀

4. pro 2020
4. pro 2020

@hanica83 je pravda,ze kdyz kamaradka mela adventni venec z tuje tak chvilku trvalo nez jsem si zvykla😀 mas to krasne napsane👍

4. pro 2020

U nás jsem po několika letech dala všechny svíčky stejně velké a dcera zrovna letos chce sedět u svíček co nejvíc. Příští rok tedy pořídím zase čtyři různě veliké svíčky. A na stole ve svícnu ještě máme odpočítávací svíčku, každý den se nechá svíčka zapálená tak dlouho, dokud se vosk nerozpustí k dalšímu číslu.

4. pro 2020

@hanica83 Já v životě něco vyhrála jen asi 3x a zrovna relativně ne až tak dlouho zpět tady na MK, takže mám tak na 20let zase štěstí vybráno. 🤣

4. pro 2020

Hani, děkuji za článek. Musím přiznat, ze jsem symboliku a význam všech částí ani barev věnce nikdy nezkoumala. U nas v rodině byl věnec vždy. Každý rok jina barva, každý rok kupovany. Proste takovy, jaky se nam libil a barevně ladil. Od doby co slavíme Vanoce s manželem sami, si věnec dělám sama. A nemá vždy klasickou podobu, nekdy ani jehličí..je spíše rovný a beru ho jako krásnou dekoraci. Loni a letos jsem do výroby zapojila i děti a u toho jsme si povídali o Vanocich a proč ten věnec děláme. Pro ně je to zatím o tom, ze se blíží Vánoce a Ježíšek..Jsou ještě malí ale dokážou oba dva pokládat dost zajímavé a někdy dosti zaludne otázky. Už jsme řešili i Santu. Syn s tím přišel ze školky. Ne od paní učitelek, ale od děti. Syn má několik spolužáků, jejichž rodiče nejsou původem z našich krajin, takže už jsme řešili i tohle. U nas prostě chodí Ježíšek, v Bena v Austrálii mu říkají Santa apod. Oni nedávno ve školce měli i téma moje země a místo kde bydlím, takže si rikali i o tom, ze existují různé narodnosti, jazyky, různé zvyky a tradice..no a my jsme na to vše tak nějak navázali..

4. pro 2020

@hanica83 jsou👍👍👍👍👍🌷

4. pro 2020

Pěkné počteníčko

4. pro 2020

Pěkný článek.Syn je zvýdavé dítě ,takže kdo ve které zemi nosí dárky,jsme hledali kolem jeho třetího roku ,na Ježíška nevěří od první třídy ,o to těžší je,utajit to před dvouletou cácorkou🙂

4. pro 2020

Adventní věnec je jedna z mála věcí, co mám ráda. 🙂 Bohužel tady ta tradice není a co nekoupím, to nemám. 😀 já žádná tvorilka nejsem. 😀 Dárky tu nosí Pére Noël (otec Vánoc), většinou 25.12. ráno, ale někde 24.12. hodně pozdě večer. Takže moje děti budou mít Ježíška i Pére Noël, aspoň si to užijou. 😀

4. pro 2020

Ahoj děkuji za moc pěkné sepsány článek pro mě je novinka že se svíčky majinlosit barvou a zapalovat v určitém směru, hned zítra budu předčítat naší rodině at se také dozví vicen o tradici adventního věnce.

4. pro 2020

Začni psát komentář...

Odešli