karja
30. čer 2015

A kdy plánujete rodinu?

Nebudu vás napínat. Nakonec jsem se přece jen vdala. Tetičky si oddechly.

Oddych ale netrval dlouho. Pár měsíců po svatbě jsem si všimla zvídavých pohledů skenujících můj pupek. Nepatřím zrovna k vychrtlinám a břišní pekáč s Jill se mi vybudovat nepodařil, takže se mi bříško pěkně klene. Tu více, tu méně - podle množství zkonzumovaných dobrot a cvičebního nasazení.

Zpočátku se okolí spokojilo s okukováním. Když zjistilo, že vypoulený pupek nemůže značit těhotenství (protože bych musela být už rok těhotná), začalo sondovat. "Tak co? Kdy do toho praštíte?" "Už byste měli začít uvažovat o miminku. Nejsi nejmladší." Těžší kalibr: "Podívej na maminku. Jak se těší na vnoučátka. Měli byste jí udělat radost." "Vykašli se na kariéru! (jsem učitelka, ehm...Neaspiruju na post ministryně školství). Rodina je přednější." A tak dále. A tak dále.

Zpočátku jsem se snažila být vtipná. NIcméně mé vtipné odpovědi provokovaly nové a nové otázky. Po několika letech už vtipná nejsem. Na blbou otázku blbá odpověď.

Rozněžnělá, starostlivá tetička/ sousedka/ spolužačka na srazu: "Tak co? Kdy bude miminko?"

Bezdětná, nerozněžnělá dotazovaná: " Víš, nikdy nevím, co na takovou, v mém věku naprosto nevhodnou, otázku odpovědět."

Většinou to stačí. Příliš starostlivé typy se ale nedovtípí: " Ale no tak. Dítě je to nejlepší,co tě může potkat. Měli byste děti mít."

OK. Přichází na řadu drsná pravda: "Zkrátka děti mít nemůžeme."

Načež přichází jedna z těchto reakcí:

a) No, ono vlastně není o co stát. Já bych s tebou hned měnila. Máš takový klid! Vlastně ti závidím.

Načež po pár minutách vytáhne dětná nešťatnice mobil a začne pyšně předvádět extrémě roztomilou Ráchelku na besídce, s babičkou u moře či s výtvorem z kroužku keramiky.

b) Ále. Nehaž flintu do žita. Ono to přijde. Máš ještě spoustu času (je mi 39 - fakt si myslíš, že mám spoustu času?) Hlavně netlačte na pilu a nemyslete na to. A budeš těhotná, ani nevíš jak.

c) Ježíííš. To je mi líto. A děláte pro to něco. Moje známá byla u výborné léčitelky. Předepsala jí detoxikační kůru a najednou měla dvojčátka. Dám ti kontakt.

d) Teda, já tě strašně obdivuju. Já bych bez dětí nemohla žít. Děti jsou smyslem života. To bych se snad radši otrávila. Musíš být strašně silná, že to dokážeš snést. (Takže mi tím vlastně říkáš, že žiji bezcenný život a měla bych si jít hodit mašli, protože jsem nepřispěla k obohacení populace...)

e) Reakce nejlepší - žádná. Změna tématu.

Chápu všechny šťastné matky, že to se mnou myslí dobře. Že by mi chtěly dopřát všechno štěstí, které samy prožívají. Ale možná by neškodilo, aby si při kontaktu s bezdětnou ženou pořádně promyslely, co říkají. Ne každá bezdětná je se svojí situací úplně srovnaná a jakýkoli komentář může pořádně bolet.

A taky se nám, vy dětné kamarádky, nemusíte vyhýbat. Měly jsme spolu spoustu témat před narozením vašich dětí. Najdeme je snad i teď....

...tak jsem pokracovani nasla...a velmi te chapu...

30. čer 2015

Tak tohle je vystizny. Naprosto presne napsany! Zejmena ty reakce na to, kdyz reknes ze proste deti mit nemuzes. Dej tomu cas, nemysli na to a neni o co stat jsou ty naprosto nejbeznejsi. Moje kamaradka se kterou jsme se snazily spolu (a vse spolu prozivaly) se me po temer dvou letech zeptala jestli uz jsme s tim nekde byli... ne zlato. Sedime doma a drzime se za ruce.

30. čer 2015

Krasa! Mluvis mi z duse! Naprosto te chapu!!!

30. čer 2015

Kdo nezažil-nepochopí .-).

1. črc 2015
karja
autor

@zuzna2 Kamarádka nakonec počala, bez IVF, dvojčata. Od té doby čelí dotazům: "A to jste počali přirozeně, jo?" Odpovídá:"Ne nadpřirozeně..."

1. črc 2015

Připomnělo mi to sousedku,která mě viděla s obřím břichem a řekla: Tak furt nic? 😀 Na druhou stranu: Jak byste chtěly aby okolí reagovalo? Pochybuju,že tetička sousedka ví o IVF..já sama nevím co bych ti jako holce,kterou znám od vidění na to řekla..asi,že je mi to líto?! Zase je ale pravda,že ostatním po tom nic není,že? 🙂

1. črc 2015
karja
autor

No, já nikomu o svých problémech nevykládám.. A pokud je někdo tak netaktní, že začne vyzvídat...

2. črc 2015

@karja Krásně napsané. Někteří lidé si nevidí do huby.
Moc držím palce, at se brzy zadaří a nemusíš čelit takovým otázkám.
Ono si nevybereš, stále jsou hloupí lidé a mají hloupé otázky, ty čelíš otázkám proč nemáš děti a někteří (viz můj případ) trpí nad otázkami proč máš tolik dětí.... 🙂

5. črc 2015
karja
autor

Jedna se zkrátka nezavděčí, co?

5. črc 2015

@karja Přesně tak, důležité je, abys to měla komu povědět, komu se vypovídat, komu se vyplakat na rameni... 😉 Moc moc držím palce a věřím, že si vás miminko najde a bude mu u vás dobře. 🙂

6. črc 2015

karjo, tady už jsem se moc nesmála, ale naprosto jsi to vystihla.

13. srp 2015

musím to říct znovu, píšeš naprosto skvěle! a výstižně! držím palce, aby se splnilo vaše přání a netaktní okolí ať drží pysk 😉

2. říj 2015

Jo jo, všechny věty znám velmi dobře. Lidi prostě možnost, že člověk chce, ale nemůže, neberou v potaz. Sice se všude o neplodnosti píše, ale stále mají pocit, že jejich okolí se to netýká a každému to musí jít lusknutím prstu 😉 Mně jeden bývalý spolužák, když jsem šla s pravdou ven, že mám zdravotní problémy, řekl: "A to s tebou ten přítel zůstal, jo? Tak to je borec!" ..

5. led 2016
karja
autor

@verunkaaa Zlatý tetičky a spolužačky! Jestli má on partnerku, měla by možná vzít nohy na ramena...

5. led 2016

Perfektní článek. Opět jako bych to psala ja 😂 bohužel 😑

22. říj 2016

Začni psát komentář...

Odešli