konik_testuje
28. bře 2022
183 

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař

Naši prarodiče neměli tolik znalostí jako my, ale měli mnoho moudrosti. Vzpomínám si na svoji babičku, která si navzdory všem povinnostem našla vždy čas, aby si v poledne sedla na zápraží na lavičku a nastavila obličej ke sluníčku. Přestože už není mezi námi, pořád slyším její slova: „Kam nechodí sluníčko, tam chodí lékař.“

Naše generace s příchodem prvních silnějších slunečních paprsků, na rozdíl od předchozích generací, nevystavuje svou pokožku sluníčku, ale už obligátně tasí zbraně v podobě opalovacích krémů. Rizika spojená se škodlivými účinky UV záření, která si s pobytem na slunci podvědomě spojujeme, však utlačují do pozadí fakt, že UVB záření v našem těle spouští i řadu důležitých procesů. Mezi ně určitě patří i produkce vitamínu D.

Jako u všeho, i v tomto případě platí, že pravda je někde uprostřed. A tak se já, jako máma, snažím najít rovnováhu mezi doporučeními dermatologů, kteří varují před nadměrným sluněním a faktem, že jednou z hlavních příčin nedostatku vitamínu D, je časté používání silných UV-filtrů, které snižují množství absorbovaného UVB záření pod míru potřebnou pro tvorbu dostatečných zásob vitamínu D v organismu.

Bohužel v našich zeměpisných šířkách sluneční paprsky v období mezi zářím a březnem UVB záření téměř neobsahují, a proto se v tom období vitamín D netvoří. Proto se u nás doma snažíme v co největším množství konzumovat potraviny s obsahem vitamínu D a jeho hladinu udržovat i doplňky výživy, a to celoročně, jak u miminek, tak u starších dětí i dospělých.

Povědomí o důležitosti podávání vitamínu D našim nejmenším je poměrně rozšířené. Mnohé maminky však s uplynutím „povinné“ doby, kdy pediatr děťátku naordinuje vitamín D, v jeho podávání nepokračují. Pokud ano, tak často len v zimních měsících. Při současném stylu života, kdy trávíme spoustu volného času v interiérech, dětských koutcích a hernách, dětičky chráníme před slunečníkem opalovacími krémy, oblečením či pokrývkami hlavy, je nemožné udržet potřebnou hladinu vitamínu D, aniž bychom jej doplňovali prostřednictvím doplňků stravy. I odborníci zdůrazňují potřebu dbát o přiměřené doplňování tohoto vitamínu u všech věkových kategorií během celého roku. Jeho deficit je totiž celosvětovým problémem a patří k mimořádně frekventovaným poruchám zdraví. Podle výzkumů trpí nedostatkem vitamínu D3 více než 60 % populace.

Do redakce Modrého koníka jsme dostali k testování doplňky stravy od firmy Jamieson s obsahem vitamínu D3. Společnost Jamieson Laboratories Ltd. je nejstarší a největší kanadský výrobce přírodních vitamínů s vlastním výzkumem a letos slaví 100 let.

Kapky JAMIESON BABY-D™ vitamín D32 testoval nejmenší, několikaměsíční člen naší redakce. Jelikož i u kojenců a malých dětí se na nízké hladině vitaminu D může podílet i jeho nedostatečná koncentrace v mateřském či kravském mléku, je třeba jej doplňovat již od nejútlejšího věku. Forma kapek je tedy ideální. Pokud maminka kojí, stačí na lžičku nakapat trošku mateřského mlíčka a kápnout jednu kapku vitamínu D3 JAMIESON BABY-D™. Obsah vitamínu D v jedné kapce představuje 200 % referenční hodnoty příjmu. Při podávání pokračovacího mléka je vhodnější podávat kapky na lžičce spolu s mlíčkem a nekapat je přímo do lahve. Jak víme, ne vždy děťátko vypije celou porci připraveného mléka, a tak by se mohlo stát, že spolu s mlíčkem v lahvi zůstane i zbytek vitamínu D. Kapky nezpůsobovaly žádné bolesti bříška a děťátko je spapalo bez problémů.

Kapky JAMIESON BABY-D™ vitamín D3 jsou připraveny výhradně s použitím Quali™-D vitamínu prvotřídní světové kvality, vyrábí se z nejčistšího lanolinu na světě, vyextrahovaného z ovčí vlny. Lanolin je bohatý a obnovitelný zdroj vitamínu D. Získává se ze sluncem zalité vlny ovcí, které žijí na vysočinách Austrálie a Nového Zélandu. Zpracování probíhá důmyslným patentovaným výrobním procesem, výsledkem kterého je čistá přírodní forma vitamínu D farmaceutické kvality.

Kapky JAMIESON BABY-D™ vitamín D3 jsou dobrou volbou nejen pro naše nejmenší ratolesti, ale také pro všechny, kteří preferují kapky před kapslemi nebo tabletami. Pro dospělé jsou k dostání kapky JAMIESON VITAMÍN D3 1000 IU, které mají referenční hodnotu příjmu přizpůsobenou dospělé populaci. 

Druhým typem vitamínu D3, který jsme v redakci vyzkoušeli, byly tablety na cucání s příchutí jahody pro děti JAMIESON vitamín D3 KIDS 400 IU2které jsou vyrobeny patentovanou technologií z přírodních zdrojů z nejčistějšího lanolínu na světě, vyextrahovaného z ovčí vlny. Jejich suplementace je vhodnou cestou jak v rostoucím dětském organismu účinně předejít deficitu vitamínu D. Naše redakční děti si ihned získaly velmi dobrou chutí a tvarem medvídka pandy. 

Maminky si pochvalovaly fakt, že jsou vyrobeny z přírodních zdrojů, neobsahují aspartam, umělé příchutě ani barviva.

Cucavé tablety jsou vhodné pro děti od 2 let, které je mohou rozkousat a od 3 let cucat. Nejlepší je podávat po jídle. Díky velmi dobré chuti se nám nestalo, že bychom je dětem zapomněli podat. Po jídle si o ně říkaly samy jako o sladký pamlsek. Obsah vitamínu D v jedné tabletě Vitamin D3 (cholekalciferol) 400 IU/10 μg představuje 200 % referenční hodnoty příjmu.

Vitamín D je potřebný pro optimální růst a vývin kostí i zubů u dětí a hraje také důležitou roli při budování dětské imunity. Příjem optimálního množství vitamínu D během dětství je rovněž důležitou prevencí vzniku dětských nemocí, jakož i mnoha civilizačních onemocnění v dospělosti. Pokud hledáte vhodný doplněk výživy, za redakci Modrého koníka můžeme tablety na cucání s příchutí jahody pro děti JAMIESON vitamín D3 KIDS 400 IU a kapky JAMIESON BABY-D™ vitamín D3 400 IU doporučit. Jejich podávání je velice komfortní a složení kvalitní.

#test_jamieson

Začni psát komentář...

Odešli