Milé ženy, dámy, mámy,

    pro ty z vás, které máte ještě chvilku, můžete se podívat na 8 stanovisek týkajících se kojení, na kterých se shodly české a slovenské kapacity v oblasti pediatrie. Stanoviska byla vydána v časopise Česko-Slovenská pediatrie v roce 2014.

    " Praktický lékař pro děti a dorost by měl znát zásady správné techniky kojení, umět řešit problémy při kojení a podporovat výlučné kojení 6 měsíců (180 dní, 26 týdnů), pokud dítě prospívá, a pokračování v kojení s postupně zaváděnými příkrmy 2 roky i déle.
    Matka při správné technice kojení by měla kojit bez omezování délky a frekvence.
    Zdravé a podle potřeby kojené dítě nepotřebuje po dobu výlučného kojení žádné další tekutiny, potraviny, potravinové doplňky ani jiné mléko navíc s výjimkou lékařsky indikovaných případů.
    Není vhodné rutinně používat láhve, dudlíky ani kloboučky na bradavky.
    Lékař by měl znát růstové spurty a věkově odpovídající znaky dostatečné výživy. Měl by rutinně používat percentilové grafy.
    Kojení je kontraindikováno jen ve výjimečných případech.
    Mléčné porce mohou být pokryty po ukončení období výlučného kojení mateřským mlékem, pokud jím matka disponuje v dostatečném množství.
    Z hlediska prevence alergií u kojence se nedoporučuje žádné specifické dietní opatření u matky v průběhu těhotenství a laktace."
    Bělohlávková, S., Bronský, J., Burianová, I., Frühauf, P., Fuchs, M., Kotalová, R., et al. (2014). Doporučení pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy čsp pro výživu kojenců a batolat. Česko-Slovenská Pediatrie: Časopis České A Slovenské Pediatrické Společnosti, 69/Suppl 1(duben 2014), 1-47.
    V tomto časopise najdete i mnoho dalších doporučení týkající se alergií, zavádění lepku, náhradní výživy, alternativní výživy apod. Pokud by se Vám nepodařilo jej sehnat, mohu vám pár dalších pasáží ocitovat. Můžete mě kontaktovat na emailu tinkaspacek@gmail.com.