littlecharm
4. led 2020
488 

Testování Superfolin 2 - vitamíny pro těhotné od 2. trimestru a kojící ženy

Úvodem své recenze bych ráda poděkovala @konik_testuje za možnost zúčastnit se testování tohoto potravinového doplňku pro těhotné a kojící.

Co je Superfolin 2?

Doplněk stravy pro těhotné a kojící s vysokým obsahem folátů (včetně Quatrefolic® – folátu čtvrté generace, ideálního pro geneticky slabší metabolizéry kyseliny listové) a vysokým obsahem DHA. 

Svým složením odpovídá nejmodernějším poznatkům o správném vývoji Vašeho miminka, Vysokým obsahem folátů, který je v souladu s dnešními názory na výživu těhotných, překonává současné standardy běžné na českém trhu. Obsahem Quatrefolic® – folátu čtvrté generace (první produkt v Evropě s touto nejmodernější formulací) je tento produkt vynikající i pro slabé metabolizéry klasické kyseliny listové. Vysoký obsah DHA Vám pomáhá nahradit možný deficit mořských ryb ve Vaší stravě – odpovídá třem rybím pokrmům týdně.

Kyselina listová je důležitá pro normální růst zárodečných tkání během těhotenství. Bohatou pestrou stravou lze získat denně zhruba 200 µg kyseliny listové, přičemž doporučená denní dávka pro dospělé je 400 µg, pro těhotné 600-1000 µg. U slabších (heterozygotních) metabolizérů klasické kyseliny listové (asi 50% populace) je snížena efektivita enzymu MTHFR asi na 75%, u slabých (homozygotních) metabolizérů klasické kyseliny listové (asi 10% populace) je snížena efektivita enzymu MTHFR asi na 25%.

Příjem kyseliny dokosahexaenové (DHA) z těla matky přispívá k normálnímu vývoji mozku plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem. DHA je nenasycená mastná kyselina obsažená ve větším množství pouze v tuku mořských ryb (losos, tuňák, sleď, makrela) a mořských řas. DHA je hlavním strukturálním lipidem mozku (tvoří až 97% omega-3 lipidů mozku) a očí (tvoří až 93% omega-3 lipidů v oku). Příznivého účinku se dosáhne denním příjmem 200 mg DHA navíc k doporučené denní dávce příjmu omega-3 mastných kyselin u dospělých, tj. 250 mg DHA a EPA. 

Výživa ženy v těhotenství a při kojení miminka 

Správná výživa matky je během těhotenství velmi důležitá. Podporuje bezproblémový průběh těhotenství, zdravý a správný vývoj miminka, ale rovněž zdraví matky. Základem správné výživy v těhotenství je pravidelná a pestrá strava. V první polovině těhotenství je nejdůležitější kvalita stravy matky, k zajištění správného příjmu látek nezbytných pro správný rozvoj miminka, a ve druhé polovině těhotenství se přidává i správné množství stravy matky pro růst miminka.  

Foláty (superfolin, kyselina listová, vitamin B9) podporují rozvoj nervů a mozku děťátka a jsou důležité pro správný vývoj plodu, zejména nervového systému. Jejich nedostatek může způsobit vážné rozštěpové vady. I proto se kyselina listová v mnoha světových zemích včetně USA povinně přidává do mouky. Foláty jsou obsaženy v syrové listové zelenině (varem se znehodnocuje), jako je brokolice, špenát, kapusta apod., dále v luštěninách, vajíčkách a kvasnicích. Pestrou stravou lze získat denně nejvýše 200 μg folátů.

Správný a dostatečný přísun DHA ve stravě matky (zejména ve 2. a 3. trimestru a při kojení) je nezbytný pro rozvoj mozku a zraku vašeho miminka. Obvyklá strava nemusí dosahovat doporučené dávky (DDD odpovídá 2-4 rybím jídlům týdně). Výzkumy v posledních letech přitom naznačují, že se děti matek s nedostatečným přísunem DHA rodí častěji předčasně a jejich duševní rozvoj je zpomalený. 

Jód patří k velmi důležitým prvkům pro zdravý vývoj člověka, je to nezastupitelný článek v endokrinním systému (hormony štítné žlázy a tím celý metabolismus). Vyskytuje se především v mořských rybách a řasách a v menším množství v různých druzích ovoce a mléčných výrobcích. Vyrábějí se také některé jedlé soli s příměsí jódu. Všeobecně lze říci, že dostatečné množství jódu lze získat pestrou stravou, pro těhotné je nutná v tomto ohledu zvláštní pozornost. Nedostatečný příjem jódu v těhotenství může vést k potratům a k mentálnímu poškození plodu. 

K samotnému testování...

Jsem maminkou dvou krásných dětí. Obě těhotenství jsem strávila doslova s hlavou v záchodové míse. Má strava byla všechno, jen ne pestrá. Žaludek prožíval každodenní kocovinu a i mé pokusy o doplnění alespoň nějakých vitamínů končily po 5 minutách, žaludek si zkrátka nevybíral. Těhotenství jsem úspěšně přežila do zdárného konce s většími i menšími úspěchy v oblasti doplnění nějakých těch vitamínů 🙂 O nutnosti doplňovat kyselinu listovou, DHA, jód a další vitamíny, jsem byla svoji lékařkou informována a měla to stále na paměti, že ani pestrá strava některé potřeby v době těhotenství není schopná pokrýt. 

Nyní těhotná nejsem, ale stále kojím, a to ročního syna. Od počátku jsem bojovala s různými potravinami, které synovi nedělaly dobře, na které reagoval skrze mé mateřské mléko (abkm). Takže tolik opěvovaná pestrá strava při kojení se opět nekonala, když jsem měla dlouhý seznam potravin, které synovi dělaly zle. 

O vitamínech pro těhotné slyšel snad každý, vitamíny při kojení pro mě osobně byly španělskou vesnicí a díky tomuto testování jsem měla možnost se s nimi blíže seznámit.

Superfolin 2 je preparát vhodný jak pro těhotné od 2. trimestru, tak právě pro kojící ženy, aby pokryl zvýšené nároky při kojení miminka mateřským mlékem. 

Vitamíny dorazily v hezké růžové krabičce, obal na první pohled zaujme siluetou těhotné ženy držící se za bříško. Obal se mi opravdu líbí, mezi jinými vitamíny v lékárnách vyniká. Hodnotím 10 *.

Co mě překvapilo po rozbalení, krabička obsahuje 6 platíček. Tři platíčka obsahují bílé tablety a zbylá tři platíčka žluté želatinové kapsle. Balení obsahuje dávku na jeden měsíc (30 + 30), dávkují se totiž 1 tableta + 1 kapsle denně. 

Velikost tablety a kapsle - na rovinu píšu, že tohle bych ani v jednom těhotenství nespolkla. Navalovalo se mi už z kartáčku na zuby. Běžně mívám problém s velkými atb, velikost této kapsle a tablety bych označila spíše za středně velkou, ale v radostném očekávání potomka by mi polykání takto velkých vitamínů (a rovnou 2! každý den) způsobovalo vrásky na čele, protože jsem děsně nerada pokoušela svůj náladový žaludek. 

Závěr

Přípravek zatím poctivě užívám každý den cca 18 dní, takže si myslím, že nějaký vliv na mé tělo těžko hodnotit po tak krátké době. Nevšimla jsem si, že by se třeba synův mozek vyvíjel nějak lépe a rychleji díky dostatku DHA nebo kyseliny listové. Tedy je velmi šikovný a chytrý na svůj věk, ale puzzle pro tříleté děti zatím nepostaví, nicméně sebemenší drobek najde i na té nejuklizenější podlaze a rychlostí světla elegantním pinzetovým úchopem dopraví to slastné sousto přímo do své pusinky, přičemž sleduje moji reakci... Takže možná ano, vitamíny mají pozitivní vliv na mého kojeného syna... 🙂 

Nebo spíš na mě, jelikož i když už pomalu zařazuji některé potraviny zpět do svého teď už více pestrého jídelníčku, jsem klidnější, že má strava obsahuje dostatek vitamínů, protože kdo třeba v dnešní uspěchané době má čas hlídat si "2-4 porce mořské ryby týdně" apod.?(Ano, někdo určitě si takové věci hlídá, ale já to nejsem, občas jsem ráda, že vím, kde mám hlavu 😀) Se Superfolinem 2 budu proto pokračovat i po dobrání posledních tablet a kapslí.

Pokud váháte, jaké vitamíny jsou právě pro Vás ty pravé, mrkněte na výživové doporučení tady, kde po zodpovězení pár otázek dostanete tipy na ten správný potravinový doplněk pro Vás 🙂 

Informace čerpány z webové stránky https://www.chytre-miminko.cz/.

#test_superfolin  #recenze #zkusenosti_superfolin3

Začni psát komentář...

Odešli