llluckaaa
3. říj 2015

Život je otázkou priorit

K sepsání tohoto zamyšlení se schylovalo už dlouho, ale až rozhovor s někým z mého okolí mě přimělo dát myšlenky na papír.

O čem to bude tentokrát? O životě. O tom, co v  životě chceme a jak se toho snažíme dosáhnout.

Tak např. onen Někdo z mého okolí, koho pro potřeby tohoto článku budu nazývat zkráceně N. N. se na mě obrátil s otázkou, jestli nevím, co má dělat, aby nebyl tak unavený. Vstává brzy ráno, pospíchá do práce, v práci stres a spěch, aby všechno stihnul. Domů se vrací unavený a má sílu akorát tak lehnout si k televizi. N. dá 5 turků denně a už ani to mu nepomáhá. A protože já neumím ani věštit a ani nezvládám zázraky na počkání, začnu se N. vyptávat.

"Snídáš?" "Ne, snídat nestíhám, nemám na to čas."

"A co tedy ráno děláš od té doby co vstaneš a než odejdeš do práce?" "No co bych dělal, udělám si kafe, dám si cigaretku a tak dále..."

"A myslíš, že bys sis večer mohl nachystat snídani, kterou bys ráno snědl? To by zabralo ráno určitě méně času než dát vařit vodu, připravit hrnek, dát do něj kafe, zalít a čekat, až to trochu vychladne..." N. se na mě dívá, uculuje se a říká: "To se mi ale nechce."

Rozhovor probíhal dál v podobném duchu, až do místnosti přišel někdo další, s kým se N. začal bavit o tom, co nejlépe zabírá na bolesti zad. A nemyslete si, že probírali jógu, rehabilitace nebo nadváhu. Kdepak 😀 Vášnivá debata se točila celou dobu o tom, které prášky na bolest jsou lepší.

A tak to v životě chodí. Ke stejnému cíli mohou vést různé cesty, některé jednodušší, jiné na pohled náročnější, rychlé i pomalejší, zdravější i nezdravé. Je to na nás, kterou cestu si zvolíme. Den má 24 hodin a my rozhodneme, jestli 30 minut z nich věnujeme přípravě kávy nebo jídla, jestli se po celodenním sezení v práci položíme na gauč k televizi nebo si půjdeme zaplavat, jestli do sebe v rychlosti ke svačině hodíme croissant nebo jablko. Na výběr máme hodně možností, ale to, co děláme, ovlivňuje především to, co dělat chceme.

Naprostý souhlas. Jen teda po jablku já mám strašný hlad, jak kdyby mi vyžral všechno, co jsem měla v žaludku do té doby 😀

3. říj 2015

@leni_tom Tak to bys měla raději zakousnout mrkev 😀 Já spíš slýchám, že se po jabku líp tráví 😉

3. říj 2015

taky jsem si nedávno uvědomila, že musím přestat říkat "Nemám čas" (a to snídám 🙂 ) - mám totiž čas na cokoli, ale pouze něco dělat nechci nebo to pro mě není priorita a tak dále - je mnohem férovější říct třeba ono Není to pro mě priorita 🙂

3. říj 2015

@llluckaaa To jsem taky slyšela a u me to teda asi funguje okamžitě ale, max do hodiny musím jist znovu🙂

3. říj 2015

Je to tak. A hlavně je fascinující, co vše člověk (a dokonce i matka 😀) dokáže, když opravdu chce a zahodí výmluvy. Bývá to sice na úkor něčeho jiného, ale často se ukáže, že nepodstatného.

4. říj 2015
apacheee
AMBASADORKA

@leni_tom mne tohle dělá okurka😄

5. říj 2015

tý jo jako bys psala o MM 😅 to mu musím dát přečíst! pokud bude mít ovšem čas 😅

5. říj 2015

@henelu Né, o tvém muži jsem tam nepsala 😀 😉 Já myslím, že plno věcí si člověk z článku může vztáhnout na sebe, já bych taky místo vyvařování kafe a čtení MK mohla raději cvičit na bolavá záda 😀 😅

5. říj 2015
5. říj 2015

@llluckaaa ty jsi o me psala 😲 😀, az na to ze ja mam cas udelat si snidani, jenze to kafe je lepsi 😀

5. říj 2015

@ella15sony No vlastně ona osoba taky má čas si udělat snídani, jenom je na to moc líná 😀

5. říj 2015

@llluckaaa hele a nejses ta osoba nahodou ty??? :D

10. říj 2015

@marie_anna Ikdyž mám občas pocit, že mi malinko hrabe, tak schizofrenik ještě nejsem 😀 Ten rozhovor jsem skutečně s někým vedla 😉

10. říj 2015

Začni psát komentář...

Odešli