lu777
21. bře 2016
174 

Největší nebezpečí cukru není obezita ani kazy..

“Kdo bude pěkně kreslit, dostane bonbónek.” Věřte nevěřte, jednou nabízeli mým dětem bonbón i u zubaře!

A tak máme všichni už od dětství v podvědomí uloženo, že sladké = dobré. Přejeme si sladké sny, říkáme, že máme sladké děti. A když si dáváme něco dobrého na zub, no je to snad něco dobrého na zub??

Cukr je takový trojský kůň: dobře chutná, ale jakmile se dostane dovnitř, podporuje záněty všeho druhu, oslabuje ledviny, zvyšuje riziko rakoviny (!) a mnoho dalšího. Polaskejte se se šíleným seznamem stosedmnácti položek.

Proč se tedy při vší té osvětě cukrem ládujeme mnohem víc než naši předkové?

Odpověď je jednoduchá. Cukr je droga a to velmi, velmi levná droga. Možná se vám slovo droga zdá přitažené za vlasy. Mrkněme se tedy na to jak cukr v našem těle funguje: uvolní do našeho mozku dopamin, takže se cítíme jako v rauši. Hladina krevního cukru vyletí do výšky, cítíme příliv energie. Tělo ale ví, že to není v pořádku a uvolní inzulin, aby hladinu cukru zase srovnalo tam kde má být. Sladké mámení opadne a s ním dorazí i únava, apatie nebo podrážděnost. Samozřejmě bažíme po dalším cukru! (a nemusí to ani být v podobě sladkostí, často nám stačí prostě se naládovat čímkoli).

Tak a teď přestaňte číst, zavřete oči a zkuste si poctivě říct jak se cítíte předtím než se vrhnete na něco sladkého…… ?

Neklid? Stres? Vyčerpání? Nuda?

Když si v tu chvíli sladkou drogu nedáte, dorazí pocit, který je pod tím vším schovaný. Prázdnota. Osamocenost. Nejistota. Kam patřím? Má mě někdo opravdu rád? Jsem k něčemu?

Pokud se tedy chcete cítit skutečně líp a odehnat tu mlsnou co vás honí, tak si nevybírejte místo cukru stévii nebo xylitol a nedržte drastické diety. Největší past sladkostí je, že je vlastně máme radši než sebe. Jediné dobré náhradní sladidlo je LÁSKA!

Začněte mít rádi svého nejbližšího člověka. Totiž sebe.

  • Naslouchejte svým pocitům
    Např. hned po probuzení: co se vám honí hlavou? V průběhu dne: jak sami se sebou uvnitř mluvíte?
  • Důvěřujte tomu co cítíte
    Chce vaše tělo cvičení? Dejte mu je! Jste každé ráno unavení? Jděte dřív spát! Něco je vám nepříjemné? Změňte to! (Když se chce, všechno jde. Otázka je jestli opravdu chcete změnu k lepšímu?)
  • Vysílejte do světa to co chcete, aby se vám vracelo
    Pokud vám něco vadí, řešte to respektujícím způsobem – tedy zdravě asertivně, ne agresivně. Nevytvářejte si domněnky o ostatních, zbytečně to komplikuje život jejich i váš. Řešte věci přímo. Když budete respektovat sami sebe, budou vás víc respektovat i ostatní. Máte okolo sebe někoho kdo vás podporuje, kdo vám rozumí? Poděkujte mu a udělejte něco dobrého pro někoho dalšího. Vrátí se vám to!

Pečujte o sebe a napište mi jak se vám to daří.

21. bře 2016

Začni psát komentář...

Odešli