luthien.k
23. lis 2012

Potíže s histaminem

Histamin je látka, která je obsažená v řadě potravin a všichni ji máme také v těle, kde se účastní řady dějů, zejména těch alergických (říká se mu také nosič, mediátor alergických reakcí). Díky histaminu bolí po červeném vínu hlava a zčervenají tváře, díky němu nám při leknutí klesne tlak a nebo nám kvůli němu naskáčou pupínky po sáhnutí si na kopřivu. Kdo absolvoval alergologické testy, ten dostal histamin jako ten kontrolní vpich při kožních testech.

Histamin se v těle obvykle rychle odbourává, díky enzymu zvanému histamináza. Nicméně existuje v populaci určité procento lidí, kteří nemají tohoto enzymu dostatek a trpí histaminovou intolerancí. Další možnost, jak mít s histaminem potíže, je zablokování činnosti histaminázy pomocí léků či potravin nebo dojde k prostému uvolnění většího množství najednou ve střevech po požití některých jídel (histaminoliberace).

Jak se potíže s histaminem projeví? Často k nerozeznání od alergické reakce (svědění kůže, vyrážky, otoky, rýma, svědění očí, pokles kr. tlaku, zažívací potíže pestré škály, dokonce i ovlivnění nervových buněk – neklid, panika, nevolnost až kolaps). Potíže mohou ale být i chronického charakteru, například bolestivá menstruace, bolesti hlavy - migrény a astma.

Pokud máte některé z těchto potíží a nebyla vám zjištěna žádná alergie ani jiný jejich důvod, určitě stojí za zamyšlení problém s histaminem. Největší potíž je v tom, že diagnostika je svízelná a nejednoznačná a jediná spolehlivá metoda je eliminační dieta, kdy se na 4 týdny vyřadí z výživy vše, co negativně hospodaření těla s histaminem ovlivňuje.

Pro bližší informace doporučuji knihu Histaminová intolerance (autor Thilo Schleip) nebo knihu Alergie číhá v jídle a pití (autor Martin Fuchs).

Diky histaminu (prisernej, rok trvajucej koprivke) mi zistili, ze mam zanet v zaludku a celiakiu.

23. lis 2012

Raz som si dala k obedu rajcatovu polievku, rybu a ochutnala som jednu jahodu. Bola to "vrazedna" kombinacia.

23. lis 2012

Tak to je pro toho, kdo má s histaminem potíže, skutečně vražedná kombinace... ☹

23. lis 2012

...na 4 týdny vyřadí z výživy vše, co negativně hospodaření těla s histaminem ovlivňuje.... najdu to ve Fuchsovi? už se dlouho chystám si jeho knihu koupit

23. lis 2012

Ano, najdeš, nemám to kompletně vypsané včetně léků atd., jen potraviny.

23. lis 2012

Začni psát komentář...

Odešli