mariegroth
29. únor 2020
3462 

Strašák jménem kolika: Rady jak pomoci vašemu miminku

Každý člověk ví, že miminka pláčou. A někdy pláčou hodně. A někdy pláčou tak, že si rodič začne pomalu myslet, že něco není úplně v pořádku. Jedna z možných příčin dlouhého a pronikavého pláče je kolika. Obecně řečeno, termín kolika se používá u novorozenců, kteří jsou zdraví, přebalení, nakrmení, ale z nějakého důvodu pláčou více než tři hodiny denně, více než tři dny v týdnu a déle než tři týdny. Příznaky, kromě silného pláče, zahrnují např. kopání nožičkama, svírání ručiček v pěsti, ale také nafouklé bříško a rudé tváře.

Kolika postihne až 19% novorozenců a je označována za častý problém. Ovšem to rozhodně nic nemění na tom, že rodiče dětí s kolikou jsou mnohdy na pokraji sil a chtějí vyzkoušet něco, a nebo spíš cokoliv, co na koliku zabere. Dobrá zpráva je ta, že lékaři, ale i zkušení rodiče, mají v rukávu několik dobrých a osvědčených rad, které výrazně pomáhají ke zmírnění koliky a přispívají k pohodě vašeho miminka. 

Správné krmení

Existuje maminka, která snad chce krmit špatně? To vůbec ne, ale sama vím, že nakrmit malé miminko je těžký úkol. Polykání vzduchu při krmení může být příčinou bolestí bříška a celkového nepohodlí. U kojených dětí je nezbytné správné přisátí a u dětských lahviček je zase nutné dbát na správnou úroveň savičky a minimalizaci vzduchových bublin. Lahve značky Dr.Brown's jsou navržené přímo proti kolice. 

Maverick s lahvičkou od Dr.Brown's

Jejich unikátní systém s ventilkem nepustí do lahve vzduch a zaručuje pití bez vakua. Lahve jsou klinicky testované a v současné době jsou to láhve, které jsou nejvíce doporučovány americkými pediatry. Pokud krmíte umělým mlékem, někdy trvá najít to nejvhodnější. V tomto případě je dobré se obrátit na pediatra. Kojící maminky by si měly dávat pozor na stravu a určitá jídla, která nemusí dělat miminku dobře. Můj pediatr si se mnou sedl a problém krmení jsme dostatečně rozebrali.

Správná poloha dítěte při kojení hraje velkou roli

Odříhnutí a poloha miminka

Syna jsem se až skoro bála dávat odříhnout, abych mu neublížila. Měla pocit, že moje miminko je malá panenka vyrobena z cukru. Pediatr nám ukázal různé pozice, které nám i Maverickovy vyhovovaly víc. Kojené děti odříhnutí často nepotřebují a u doporučovaných Dr.Brown's lahví to také pokaždé nevyžadoval. Ty jsme začaly používat poměrně brzy po přechodu na lahev a všimla jsem si obrovského rozdílu u těchto lahví. Pravidelně jsme také dělali „jízdu na kole”, což je skvělý způsob jak pomoci bublinám z těla miminka. Často jsme ho také nosili v poloze „na tygříka/letadélko”, která se mu moc líbila a pomohla neklidnému bříšku.

Dudlík

Pro spoustu rodičů je dudlík kontroverzní téma. Někdo říká, že kazí kojení, později zuby a dítě bude mít vadný skus. Odborníci se však shodují, že dudlík může pomoci děťátku při bolestech a k jeho uklidnění. Maverick domů z porodnice odcházel s dudlíkem tohoto typu - Dr.Brown's Happy Paci, který je v USA velice populární. 

Tvarem se velmi blíží bradavce maminky, což je vždy pozitivní věc. U dudlíků si říkám, že jeho občasné použití zas tak neuškodí. Dr.Brown's má také tyto ortodontické dudlíky navržené zubařem. Mají větrací kanálek, který snižuje tlak v pusince. A líbi se mi, že svítí ve tmě. 

Dudlík může být dobrým pomocníkem

Zavinování

Miminko je zvyklé na stísněné prostředí v děloze maminky. Je to pro něj přirozené prostředí, které má rádo a uklidňuje ho to. Byla jsem máma, která tvrdila, že moje dítě nemá rádo zavinování. Pak jsem si opravdu pořádně nastudovala tišící metodu od Harveyho Karpa, který tvrdí, že každé dítě si může zavinovačku oblíbit, pokud se kombinuje s dalšími elementy. O této metodě si můžete přečíst ZDE. A musím říct, že jakmile jsme začali zavinovat, tak Maverick byl o dost spokojenější a nebudil ho lekací reflex. Tuto metodu opravdu vřele doporučuji kombinovat se zavinovačkami typu „Swaddle me”. 

Spokojené miminko Maverick v zavinovačkách

Nošení miminka

Nový svět je pro novorozence strašidelné a chladné místo. Nic se nevyrovná teplu a bezpečí maminky. Pokud miminko dostatečně nosíte, pomáháte jim s přesunem života v bříšku do života mimo něj. Během těhotenství bylo miminko zvyklé na pohyb způsobený chůzí, takže mu ho tímto můžete krásně připomenout. 

Pobyt na čerstvém vzduchu

Je všeobecně známo, že pro člověka je prospěšný pobyt v přírodě. Stejně je tomu i u miminek. Spousta rodičů možná potvrdí, že jejich miminko bylo doma k neutišení, ale jakmile se vyjelo ven na procházku, miminko se krásně uklidnilo. Drncání kočárku, zvuky a čerstvý vzduch pomohou uspat i toho největšího nespavce a nespokojence. U nás podobnou roli hrála jízda autem. Do pár minut byl uspaný, ale rozhodně preferuji pobyt na čerstvém vzduchu.

Bílý šum

Dříve se říkalo, že kolem miminek se musí šeptat a dítě musí být v naprostém tichu. Dnes už víme, že se nemusíme bát upustit špendlík kolem miminka. Ticho je pro novorozence až nepřirozené. V děloze maminky dítě slyší zvuky, které jsou hlasitější než vysavač. Bílý šum může navodit známé prostředí a pohodu. Já mám malý přenosný přístroj na bílý šum, který má tu správnou sílu, ale dají se stáhnout i různé aplikace do telefonu. Na telefonu mám aplikaci Relax Melodies.Když byl syn ještě malý, sledovala jsem u něj jisté uklidnění ihned po zapnutí šumu. 

Relax Melodies aplikace pro iPhone a Android

Masáž a zahřívání bříška

Něžný dotek a promasírování tělíčka jsou další účinnou metodou. Zjistěte si, jestli se ve vašem okolí nenachází kurzy o správné masáži pro miminko. A pokud ne, tak se prodávají i ilustrované knížky jak takovou masáž provést. Věřím tomu, že najdete i videa. Je dobré takové masáže kombinovat se zahřátím bříška. Ideální je látková plenka nebo nějaký termosáček. 

Koupel

Vanička může být pro spoustu miminek místem pohody. Voda příjemné teploty krásně zahřeje a uvolní. Být ve vodě je pro miminko opět velice přirozené. Pokud váš drobeček není příznivcem koupání, pak doporučuji vyzkoušet mytí v zavinovačce, jak to ukazují TADY.

Maverick po koupeli

Pomoc přírody

Pila jsem čaje s fenyklem a malý měl kapky na bolest bříška. Upřímně, moc nevím, jak moc nám to pomohlo, ale spousta maminek si bylinkové kapky chválí. 

Populární přípravek zde v USA

Žádné období v životě miminka netrvá věčně. Stejně je to i s kolikou. Statistiky říkají, že kolika odezní kolem třetího měsíce života dítěte. Doufám, že vám tyto rady budou k užitku, ale zároveň doufám, že je nebudete muset využít. Také dodávám, že každé miminko je jiné a tyto rady samozřejmě nejsou univerzální.

Máte nějaké osvědčené rady? Co pomohlo při kolice vašemu miminku?

#drbrowns

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Zdroje:

Infantile Colic - American Family Physician. 301 Moved Permanently [online]. Copyright © 2004 by the American Academy of Family Physicians. [cit. 29.02.2020]. Dostupné z: https://www.aafp.org/afp/2004/0815/p735.html

Colic - Symptoms and causes - Mayo Clinic. Mayo Clinic - Mayo Clinic [online]. Copyright © 1998 [cit. 29.02.2020]. Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/symptoms-causes/syc-20371074

Dr.Brown's kojenecká láhev - číslo 1 v doporučení pediatrů | Dr. Browns. Domů | Dr. Browns [online]. Dostupné z: https://drbrowns.cz/dr-browns-kojenecka-lahev-cislo-1-v-doporuceni-pediatru/

The Best Colic Remedies: Have Tummy Time, Switch Formula, and More. Healthline: Medical information and health advice you can trust. [online]. Copyright © 2005 [cit. 29.02.2020]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/childrens-health/best-colic-remedies

Zdroje fotografií:

Archiv Dr.Brown's

Dekuji za clanek.
Prosim o doupresneni, proc pri kojeni pouzivate lahvicku, dudlik a zavinujete. Zde v CR jsou to veci, ktere se povazuji za skodici kojeni a maminka, ktera je cerstve po porodu a chce pouze kojit, precte si vas clanek, muze dojit k chybnemu zaveru, ze toho je v poradku a kojeni to nemuze ohrozit.
Vim, ze u vas v USA se to hojne doporucuje, ale tam je situace jina. Tam brzky prechod do day care (a navrat maminky do prace) tyto separacni pomucky urcite ulehcuji.

4. bře 2020

@puhelin Ne kazda maminka koji. V sekci o spravnem krmeni mluvim jak o variante kojeni tak I krmeni z lahve. U dudliku primo rikam, ze pro spoustu rodicu je kontroverzni a nekteri z nich zminuji, ze kazi kojeni. Zminuji take dudliky, ktere imituji bradavku jako nejlepsi variantu. Zavinovacka se pouziva i v CR. To je normalni vybava I ceske maminky. Pouzivat ji na noc, kdyz se dava dite spat neni snad nic neobvykleho. Nemam rada oznaceni separacni pomucky. Takove oznaceni me jako mamu, ktera nemuze kojit opravdu mrzi. A asi v tom nebudu sama. I ceske clanky o kolice uvadeji podobne tisici metody.

4. bře 2020

@mariegroth Psala jste, ze odsavate. A ted, ze nemuzete kojit.
Prirozene je dat miminku pro uklidneni a pro zahnani bolesti prso. Tim se podporuje kojeni, blizkost pomaha.
Za me je nestastne napsat do jednoho clanku uklidnovani pro kojene i nekojene deti. Kdyz maminka kojit nechce, nebo ji nekdo/neco kojeni pokazilo, je uklidnovani narocnejsi. Ale pokud chci nastartovat laktaci a kojit dlouho, nebudu pouzivat dudlik, zavinovacku, i tu Karpovu, vezmu si miminko k sobe do postele a uklidnim ho prirozene.

4. bře 2020

@puhelin Kojenim jsem myslela kojit z prsu. Ano, upresnim, ze v soucasne dobe odsavam.
Jsem rada, ze jste napsala, co funguje pro vas a to je skvele.

4. bře 2020

@mariegroth díky za článek ;)
O dudlíku, lahvičce ani zavinovačce problém s kojením pravděpodobně nebude 🙂 Nejmladší syn od narození spával a usínal sám ve své postýlce ve svém pokoji, do zavinovačky jsem ho občas dala, dudlík měl do dvou let a z lahvičky občas pil, když bylo potřeba, aby krmil např. tatínek. Syn byl do půl roku plně kojen, celkově do roka a půl a je to široko daleko nejspokojenější mimi 😎

4. bře 2020

@puhelin
@mariegroth Holky, ráda bych vám napsala svoji zkušenost, co se týče dudlíku, jsem někde uprostřed. Prvorozený syn se narodil o sedm týdnů dříve, dudlík dostal už v inkubátoru a já to i chápu, sestry toho mají hodně na novorozenecké JIP, vedle něj ležel půlkilový chlapeček s nezralými plícemi. S kojením docela boje byly - separace, špatné rady z nemocnice, ale ustály jsme to a na radu laktační poradkyně jsem dudlík omezila a nabízela co nejvíce prso, úplně vzít jsem ale nezvládla, prostě toho bylo moc, kojila jsem ho 22 měsíců, od roku dudlík neměl. U druhé dcery jsem dudlík dávat nechtěla, odolávali jsme asi dva týdny, ale ona byla hrozně plačtivé miminko, tedy to nebyl pláč, to byl řev! I když jsem ji nosila v šátku, manžel večer střídal na rukou, nabízela prso co nejčastěji, plakala. Dudlík trochu pomohl, kolika to určitě nebyla, tím jsem si byla jistá, zkoušeli jsme i kraniosakrální terapii, po třech měsících přišla velká změna a stalo se z ní úžasné a pohodové dítě! Dočetla jsem se pak o termínu čtvrtý trimestr a jsem přesvědčená, že to na ni sedělo. Věděla jsem ale od začátku, že jí kojení nepokazí, byla za pět minu nakojená, velmi dravá a životachtivá, přišla na svět poté, co nám umřelo miminko ve 23. t., takže takové zázračné dítě - první donošené ze čtvrtého těhotenství. Dudlík nemá už pár měsíců, má 22 měsíců a je stále ještě občas kojena.
Takže já za sebe bych sice primárně dudlík nedoporučila, uvědomuju si, proč a jak může kojení kazit, ale zase musíme my maminky myslet i na sebe, někdy je to prostě těžší než jen odsuzovat ten či oný způsob.

4. bře 2020

U nás byly velké problémy s kolikami, ale vše bylo v důsledku blokace krční páteře (kiss syndrom). Přestože dudlík, ani zavinovačka tu není od laktačních poradkyň doporučovány, dala jsem oboje, jinak by si dcera vyřvala plíce. No, leckdy řvala i s tím. Každopádně zavinka pomohla hodně. Aspoň trochu se v klidu díky zavince nakojila a vyspala. Člověk musí někdy pátrat, aby našel pravý důvod problémů. Bohužel na děti univerzální rady neplatí, ale mateřský instinkt funguje. Byla jsem přesvědčená, že něco takového se mě nemůže týkat, ale nakonec můj názor, že dceru trápí něco víc, byl správný. Takže... Věřit si. 🙂

4. bře 2020

Díky za pěkný článek. Mimu malimu dali dudlík už 1 noc v porodnici byl velmi neklidné dítě hodně lekavy a hodně často brečet hlavně bolesti bříška. Bez zavinovačky, dudlíku a cvičení a masáží bříška by jsme neměli ani chvilku klidu. Navíc mu Teda dávám biogaiu a balonix med. Nejvíce stejně na bolavé bříško pomáhá čas od 3 měsíců věku se to výrazně zlepšuje. Dudlík u nás určitě kojení nezkazí

5. bře 2020

Začni psát komentář...

Odešli