Nedávno jsem slibovala recept na máslový ležák tak, jak si ho dělám doma já.

    Nejprve vás možná tak trochu zklamu 🙂. Dělám ho tak, jak ho prodávají v Harry Potter World na Floridě, v Universal Studios. A jejich Drink je studený. Konzistencí připomíná frappé. V knihách často zmiňují, že je tato pochoutka zahřála. Letos jsem viděla v restauraci i možnost teplého drinku, ale nevyzkoušela jsem ho. Také určitě musím zmínit to, že některé ingredience jsou poměrně typicky americké a moc netuším, jestli se dají v Čechách sehnat, ale to mi určitě povíte vy. Asi ani snad nemusím říkat, že nápoj je opravdu sladký, ale jelikož je mražený, tak je osvěžující.

    Už to nebudu zdržovat. Na Butterbeer (máslový ležák) budete potřebovat:

    CREAM SODA: Lámala jsem si s tím hlavu a na český ekvivalent jsem nepřišla. Je to slazený perlivý nápoj. Našla jsem, že ho prodávají tady: https://www.candy-store.cz/a-w-cream-soda-355-m... .Chuť je opravdu specifická. Budete potřebovat cca 1 litr.

    KARAMELOVÁ OMÁČKA: V angličtině se tomuto druhu říká “butterscotch” a je to opravdu esence tohoto nápoje a určitě ingredienci nepřeskočte. Také ji nenahrazujte slaným karamelem. Butterscotch se dá vyrobit i doma. https://www.smuckers.com/products/ice-cream-top...

    SMETANA KE ŠLEHÁNÍ: Opět si myslím, že se vyplatí si šlehačku vyšlehat a nenahrazovat tou ve spreji.

    MÁSLOVÁ ESENCE: Pár kapek přijde do šlehačky. Esence by se klidně dala nahradit máslem, bych řekla.

    NÁVOD:
    Cream soda dám zmrazit na několik hodin do mrazáku. Ideálně ji nalijte do tvořítek na led nebo něčeho podobného. Zmrazte většinu sody. V tekutém stavu nechte asi jen tak půl hrnku. Po úplném zmrazení přesuňte kostky do mixéru, přidejte cream sodu v tekutém stavu a přidejte butterscotch omáčku. Já dávám podle chuti, tak jednu až dvě lžíce. Mixujte do požadované konzistence a to do stavu “tříště”. Vyšlehejte šlehačku a kápněte do ní pár kapek máslové esence.

    Na zdraví!