mariegroth
    Zpráva byla změněna    9. bře 2021    

    Zajímavosti a běžné americké věci vás baví. Dnes bych vám ráda pověděla o americkém “Credit score” a co to vlastně je a proč je důležité budovat kreditní historii.

    Kreditní score je vlastně něco jako měřítko vaší finanční spolehlivosti a dovednost splácet. Toto score vás provází při různém financování - dům, auto ale také třeba nájem bytu nebo financování telefonu. S dobrým kreditním score se kvalifikujete na výhodnější půjčky - banky víc věří vaší dovednosti splácet. U špatného Credit score po vás často chtějí různé zálohy jako takovou pojistku. Bez Credit score se tady nehnete.

    Score se buduje přes kreditní karty. Teď asi mnozí zpozorní. Ano, tak to je. Jsou lidé, kteří kreditky neumějí uhlídat a přivede je to do problémů. Pokud věříte, že finance umíte ukočírovat, pak jsou naopak výhodné a mají benefity jako cash back nebo letecké míle.

    U Credit score váš příjem nehraje roli. Můžete mít nejvyšší score a vydělávat minimální mzdu. Klíčové je to, že splácíte včas! Score se dá zničit třeba právě jedním pozdním zaplacením hypotéky. Dá se vybudovat zpět, ale to trvá. Jsou věci, které na vašem reportu zůstanou leta.

    Průměrné americké score je v hodnotách 600. Já si svoje kreditní score buduju asi 8 let. A nafoukaně řeknu, že jsem na 814 z 850 bodů hrdá!

    #ze_zivota