Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    marievagnerova
    8. kvě 2017    Čtené 486x

    Otcovská dovolená bude!

    Zřejmě už začátkem příštího roku budou mít novopečení tatínci možnost čerpat sedmidenní placenou otcovskou dovolenou. V novele o nemocenském pojištění to v dubnu schválil senát. V úterý 2. května 2017 ji podepsal prezident. Pojďme se trochu detailněji podívat, co nás vlastně čeká a jak to chodí ve světě.

    Pravidla otcovské dovolené

    Podle novely budou muži moci na týdenní volno nastoupit do šesti týdnů po narození potomka a to i tehdy, pokud bude žena s dítětem v nemocnici. Nárok na otcovskou budou mít muži, kteří jsou v rodném listě uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. V takovém případě by mohli tuto dovolenou čerpat až do sedmi let věku dítěte. 

    Pokud tatínci odváděli nemocenské pojištění, budou z něj dostávat 70 % vyměřovacího základu svého příjmu (což je stejně jako dostávají ženy na mateřské). 

    Od otcovské se očekává, že posílí vztah mezi rodiči a potomkem. Předpokladem je, že bude muže motivovat více se do péče o dítě zapojit.

    Názor maminek ve fóru

    Většina maminek, které se zapojily do diskuze ve fóru, se shodla na tom, že by otcovskou dovolenou v období po porodu bývaly uvítaly zvláště pak u předčasně narozených dětí nebo po porodu císařským řezem, kdy se žena zotavuje déle. Vyřešil by se tím problém s čerpáním dovolené v období po porodu, které ne vždy zaměstnavatel umožní.

    Muži navíc musí často dovolenou hlásit dlouhou dobu dopředu. Ve finále tak hrozí, že se její termín s termínem porodu takřka nebo úplně mine. Velké plus otcovské dovolené vidí maminky především v tom, že by měla rodina více času se sžít. Maminky, které už doma potomka mají, by zase ocenily tatínkovu pomoc s obstaráním staršího sourozence, popř. sourozenců.

    betelgeuzz: "Já tomu fandím. Muž učí a čerpání dovolené mimo prázdniny je problematické, takže u obou holek jsem byla od prvního dne sama a bylo to dost náročné."

    horsiee: "Bylo by to super. Přítel měl sice dovolenou slíbenou, ale nakonec ji nedostal a to se malý narodil téměř v termínu, takže žádná neočekávaná situace. Já byla naprosto vyjukaná prvorodička."

    blecha94: "Přijde mi to jako super vychytávka, zvlášť pro ženy, které jsou po sekci, nebo prodělaly nějaké vážnější porodní poranění a mají co dělat se sebou, natož aby se plnohodnotně staraly o čerstvé novorozeně."

    Otcovská ve světě

    Ve světě je otcovská dovolená běžnou záležitostí. V rámci Evropské unie má otcovskou dovolenou 23 z 28 zemí. V celém světě je to pak 80 zemí. V asi polovině zemí EU, kde je poskytována otcovská dovolená, je proplácena v plné výši. Nejdelší otcovskou dovolenou v rámci EU mají ve Francii (28 týdnů) a v Lucembursku (26 týdnů). Nejkratší dovolenou po narození dítěte mají otcové v Itálii (1 den), Nizozemsku a Řecku (2 dny).

    Nejčastější model je dvoutýdenní otcovská dovolená. Ve vyspělých zemích se v rámci OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj; zkráceně OECD z angl. Organisation for Economic Co-operation and Development; mezivládní organizace 35 velmi ekonomicky rozvinutých států světa) jedná o běžný standard. Nejdelší otcovskou dovolenou si dle žebříčku sestaveného v roce 2015 mohou vzít po narození dítěte otcové v Jižní Koreji (53týdnů) a Japonsku (52týdnů). Česká republika zatím v rámci OECD stále patří mezi 9 zemí, které otcovskou dovolenou nemají. 

    Photo credit: pexels.com

    Použité zdroje:

    https://www.irozhlas.cz/zpravy-z-domova/schvaleno-otcove-budou-mit-narok-na-tydenni-placenou-dovolenou-po-narozeni_1704191055_bar

    https://www.modrykonik.cz/forum/materska-dovolena/otcovska-dovolena-bude-jaky-je-vas-nazor-na-ni/

    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/oecd-otcovska-dovolena-ve-vyspelem-svete-cesko-je-na-konci/r~2557fc9ee12e11e593630025900fea04/?redirected=1493405530

    http://ilom.cz/novinky/info-servis/otcovska-dovolena-ve-vyspelem-svete-cesko-je-na-konci-zebricku/

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Organizace_pro_hospodářskou_spolupráci_a_rozvoj

    http://zpravy.idnes.cz/zakony-materska-otcovska-dovolena-vyhody-pro-otce-hasici-nemocenska-1jn-/domaci.aspx?c=A170502_160037_domaci_ivbe

    marievagnerova