marievagnerova
8. kvě 2017
486 

Otcovská dovolená bude!

Zřejmě už začátkem příštího roku budou mít novopečení tatínci možnost čerpat sedmidenní placenou otcovskou dovolenou. V novele o nemocenském pojištění to v dubnu schválil senát. V úterý 2. května 2017 ji podepsal prezident. Pojďme se trochu detailněji podívat, co nás vlastně čeká a jak to chodí ve světě.

Pravidla otcovské dovolené

Podle novely budou muži moci na týdenní volno nastoupit do šesti týdnů po narození potomka a to i tehdy, pokud bude žena s dítětem v nemocnici. Nárok na otcovskou budou mít muži, kteří jsou v rodném listě uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. V takovém případě by mohli tuto dovolenou čerpat až do sedmi let věku dítěte. 

Pokud tatínci odváděli nemocenské pojištění, budou z něj dostávat 70 % vyměřovacího základu svého příjmu (což je stejně jako dostávají ženy na mateřské). 

Od otcovské se očekává, že posílí vztah mezi rodiči a potomkem. Předpokladem je, že bude muže motivovat více se do péče o dítě zapojit.

Názor maminek ve fóru

Většina maminek, které se zapojily do diskuze ve fóru, se shodla na tom, že by otcovskou dovolenou v období po porodu bývaly uvítaly zvláště pak u předčasně narozených dětí nebo po porodu císařským řezem, kdy se žena zotavuje déle. Vyřešil by se tím problém s čerpáním dovolené v období po porodu, které ne vždy zaměstnavatel umožní.

Muži navíc musí často dovolenou hlásit dlouhou dobu dopředu. Ve finále tak hrozí, že se její termín s termínem porodu takřka nebo úplně mine. Velké plus otcovské dovolené vidí maminky především v tom, že by měla rodina více času se sžít. Maminky, které už doma potomka mají, by zase ocenily tatínkovu pomoc s obstaráním staršího sourozence, popř. sourozenců.

betelgeuzz: "Já tomu fandím. Muž učí a čerpání dovolené mimo prázdniny je problematické, takže u obou holek jsem byla od prvního dne sama a bylo to dost náročné."

horsiee: "Bylo by to super. Přítel měl sice dovolenou slíbenou, ale nakonec ji nedostal a to se malý narodil téměř v termínu, takže žádná neočekávaná situace. Já byla naprosto vyjukaná prvorodička."

blecha94: "Přijde mi to jako super vychytávka, zvlášť pro ženy, které jsou po sekci, nebo prodělaly nějaké vážnější porodní poranění a mají co dělat se sebou, natož aby se plnohodnotně staraly o čerstvé novorozeně."

Otcovská ve světě

Ve světě je otcovská dovolená běžnou záležitostí. V rámci Evropské unie má otcovskou dovolenou 23 z 28 zemí. V celém světě je to pak 80 zemí. V asi polovině zemí EU, kde je poskytována otcovská dovolená, je proplácena v plné výši. Nejdelší otcovskou dovolenou v rámci EU mají ve Francii (28 týdnů) a v Lucembursku (26 týdnů). Nejkratší dovolenou po narození dítěte mají otcové v Itálii (1 den), Nizozemsku a Řecku (2 dny).

Nejčastější model je dvoutýdenní otcovská dovolená. Ve vyspělých zemích se v rámci OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj; zkráceně OECD z angl. Organisation for Economic Co-operation and Development; mezivládní organizace 35 velmi ekonomicky rozvinutých států světa) jedná o běžný standard. Nejdelší otcovskou dovolenou si dle žebříčku sestaveného v roce 2015 mohou vzít po narození dítěte otcové v Jižní Koreji (53týdnů) a Japonsku (52týdnů). Česká republika zatím v rámci OECD stále patří mezi 9 zemí, které otcovskou dovolenou nemají. 

Photo credit: pexels.com

Použité zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-z-domova/schvaleno-otcove-budou-mit-narok-na-tydenni-placenou-dovolenou-po-narozeni_1704191055_bar

https://www.modrykonik.cz/forum/materska-dovolena/otcovska-dovolena-bude-jaky-je-vas-nazor-na-ni/

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/oecd-otcovska-dovolena-ve-vyspelem-svete-cesko-je-na-konci/r~2557fc9ee12e11e593630025900fea04/?redirected=1493405530

http://ilom.cz/novinky/info-servis/otcovska-dovolena-ve-vyspelem-svete-cesko-je-na-konci-zebricku/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Organizace_pro_hospodářskou_spolupráci_a_rozvoj

http://zpravy.idnes.cz/zakony-materska-otcovska-dovolena-vyhody-pro-otce-hasici-nemocenska-1jn-/domaci.aspx?c=A170502_160037_domaci_ivbe

#materstvi #vychova_vzdelani #penize_urady

Začni psát komentář...

Odešli