Otcovská dovolená bude. Jaký je váš názor na ni?

marievagnerova
23. dub 2017

Milé maminky,
ve středu 19. 4. 2017 senát schválil Otcovskou dovolenou, kterou by první tatínci mohli začít čerpat (pokud novelu podepíše prezident) někdy začátkem roku 2018. Jedná se o sedmidenní placené volno pro novopečené tatínky, které mohou čerpat do šesti týdnů od porodu. Nárok na otcovskou budou mít muži, kteří jsou v rodném listě uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. V takovém případě by mohli tuto dovolenou čerpat až do sedmi let věku dítěte. Pokud tatínci odváděli nemocenské pojištění, budou z něj dostávat 70 % vyměřovacího základu svého příjmu (což je stejně jako dostávají ženy na mateřské).
Co na otcovskou říkáte? Využily byste ji (resp. váš partner)? A jak jste to případně po porodu bez otcovské řešili? Vzal si váš partner dovolenou, neplacené volno nebo jste byly s dítětem doma samy?

misulinka44
23. dub 2017

Určitě bychom to využili,ale opět nam nějaká novinka unikne,rodím v září... Manžel bude mít chvíli dovolenou a pak home Office po dobu šestinedělí.

yerry
23. dub 2017

@marievagnerova škoda že to nebylo když jsem rodila já.... U první dcery čerpal manžel dovolenou a u druhé chodil do práce.... Ale kdykoliv mohl odejit,kdyby bylo potřeba a k lékaři nás doprovázel...

ditta01
23. dub 2017

Taky nás to bohužel mine určitě bychom využili, u první dcery jsem byla doma sama, teď budu chtít aby šel partner na paragraf budu rodit císařem tak ze začátku než to rozchodim☺

betelgeuzz
23. dub 2017

Já tomu fandím. Muž učí a čerpání dovolené mimo prázdniny je problematické, takže u obou holek jsem byla od prvního dne sama a bylo to dost náročné.

riakuk
23. dub 2017

Mám za sebou dvě sekce - manžel si vzal vždy dovolenou 14 dní. U druhé dcery byl s tou první doma týden a pak týden s námi třemi. Nyní mne čeká další sekce a bude si opět brát dovolenou. Pokud by se náhodou rozeběhl porod dříve, tak využijeme nejspíš prababičku na hlídání. Protože jsem učitelka, tak jsem si nechala obě dcery na prázdniny doma a do školky chodit nebudou. Nevím, zda-li by to manžel využil. Asi jen v případě, že bychom opravdu neměli hlídání, ale i tak nás to mine.

ivet1987
23. dub 2017

Doufám že to bude platné hned od ledna a stihnu využít 😀 Jinak si manžel bral dovolenou, byla jsem po císaři a pomáhal. Je to super, že to schválili, jen při mém štěstí to bude platné od února a už to nestihnem 😀 Jinak si vezme zase dovolenou.

makronka222
23. dub 2017

Ja byla doma sama a byla jsem rada, ze mam klid, kdybych ho k sobe potrebovala, tak si vezme i neplacene volno, ten tyden bez penez nas fakt nevytrhne. A koho jo, nema si delat dite, kdyz na to nema. Tady se do lidi s detmi cpou takovy prachy a furt vsichni nadavaji, jak maji malo, ale ze jsou nemocnice v dezolatnim stavu atd, to uz nikdo nedotuje, jinde neexistuje nejaka materska 28tydnu nebo rodicak 2-4roky. Kdo nema vydelavajiciho chlapa, sup po 3m do prace

blahova_andrea
23. dub 2017

u prvního měl dovolenou, u druhého měl očr. myslím, že toto využije rádo hodně rodin 🙂

ivet1987
23. dub 2017

@makronka222 Do lidí s dětmi se cpou prachy pouze pokud jsou bez práce, a sociální případy, ale normální rodiny mají smůlu 😀
Co se týče peněz ohledně otcovské tak je mi to fuk, ale jde mi o to že bude mít 7 dní volna a nemusí vybírat dovolenou. Jinak s tebou souhlasím, v zahraničí to funguje uplně jinak a můžeme být rádi že máme rodičák atd. Peníze v zdravotnictví chybí :(

riakuk
23. dub 2017

@makronka222 A kdo tady psal o tom, že ho vytrhne týden neplaceného volna? To byste nejpíš měla přejít na jiný článek a navážet se tam do sociálů (+ těch, kteří mají porodné), kterým všechno hradí stát (včetně výbavy pro dítě) - to mě třeba taky štve. A do koho se tady cpou peníze? Jsou upřednostňované rodiny, kde oba vydělávají? Nebo lidé, kteří po mnoha letech přišli o práci? My oba s manželem pracujeme ve státních službách a já jsem vysokoškolsky vzdělaná. Nedostáváme navíc ani korunu, platíme hypotéku na dům a vše, co platit musíme. Také bychom si v jiné zemi nejspíš nemohli dovolit třetí dítě, ale žijeme v ČR. Pokud by to chodilo jako v jiných zemích, tak by byly jesle, ... Kdybyste byla po sekci, také by to bylo jiné.

cizinkaa
23. dub 2017

Samozrejme, ze pokud tu tato moznost je, tak ji pri te prilezitosti vyuzijeme, nicmene pokud by rozhodnuti o schvaleni bylo na mne, tak bych pro nebyla. Nemyslim si, ze je to nutnost.

journals
23. dub 2017

Ja bych to urcite brala,jen to asi uz nestihnem. Maximalne kdyby to platilo hned od zacatku ledna. Jinak predpokladam,ze nam to utece o par dni, tydnu 😒

ditta01
23. dub 2017

Mimochodem v zahraničí je otcovská naprosto běžná a funguje x let jsme jednou z posledních zemi EU v které to není

horsiee
23. dub 2017

Bylo by to super. Přítel měl sice dovolenou slíbenou, ale nakonec ji nedostal a to se malý narodil téměř v termínu, takže žádná neočekávaná situace. Já byla naprosto vyjukaná prvorodička.🙂

medulinek
23. dub 2017

my bysme ji stejne nevuzili,prijit o 30% platu je pro nas moc,tak si manzel rposte usetril dovcu

luj89
23. dub 2017

@makronka222 podle me by teda vetsina lidi pocitila mit o 1\4 nizsi vyplatu. Ne, ze by je to treba zruinovalo, ale proste v dobe, kdy se doladuje vybavicka ta castka chybi.
To, ze vam ne jeste neznamena, ze ostatni jsou socky a nemaji pravo na dite... A nevim, jestli se do nekoho s detmi cpou penize horem dolem, takovou zkusenost ja zatim nemela.
@marievagnerova Jasne ze bychom toho vyuzili, snad se to podari aspon u 2.ditete 🙂. Pokud ma nekdo 20 dni dovolene, z toho treba 2 tydny si musi nechat na celozavodku v lete, tyden na vanocni svatky a posledni tyden na nemo, tak je to pak dost narocny si nekde par dni usetrit..

kamino
23. dub 2017

Kdybych jeste jednou rodila, vyuzili bychom.urcite 🙂 Byla jsem po sekci, pritel si bral 14 dni dovolenou, ovsem stacil ten.tyden, druhy si usetril, uz nebyl.tolik potreba 🙂 Pro mne ot ovska dovolena neni nezbytna, ale je prijemne prilepseni. Na druhou stranu urcite jeji zavedeni.bude hooodne nakladne a verim, ze by se daly.penize vyuzit i jinak, ale jsou i nesmyslnejsi veci, za ktere by se mohly.utratit 🙂

aklin
23. dub 2017

Nevyuzili bychom, nevyplati se

petrasipkova1
23. dub 2017

Je to super, a vůbec nejde o peníze, můj případ byl že jsem měla TP 30.6., manžel musí dovolenou hlásit hodně dopředu, tak si vzal cca od 26.6. dovču na 3 týdny, malá se ale narodila až 9.7. takže už měl dovolenou skoro u konce když jsem přišla z porodnice a bylo to o ničem, nás si neužil,musel do práce, musela jsem všechno zvládnout sama, tohle bude u druhého paráda. Jinak do rodin je dáváno penez dost, jsem šťastná za to, že jsem ještě zažila dobu kdy můžu být s dětma doma za slušné peníze spoustu let, to je pro mě luxus, který si užívám. Ale kam jinam by měli peníze jít než do mladé generace ? na zdravotnictví by bylo peněz habaděj, kdyby všichni grázlové nemocnice nevytunelovali, tak jako se vším u nás v ČR.

peggy_5
23. dub 2017

Za mě je to fajn.. ten týden když je ženská ještě vlastně v šoku, třeba i bolavá a ještě vlastně moc neví jak si to zorganizovat a jak to bude probíhat (hlavně u prvorodiček je to dítě asi trochu "šok" ), tak může chlap hodně pomoct i kdyby jen s tím že uvaří a uklidí a ženská se může soustředit jen na dítě... nebo podpoří psychicky... stejně si většina chlapů bere dovolenou a proč by si ji měli plácat, když i tak jí mají málo... a myslím, že i pro toho chlapa je fajn s tím dítětem se trochu sžít..

terezapetrova
23. dub 2017

@marievagnerova za mě týden málo. Jo a manžel říkal, ze by jsme si kvůli tomu mohli pořídit třetí dítko 😃 Kvůli týdnu no jasnéze miláčku 😊😃

plksv
23. dub 2017

Manžel je OSVČ, takže smůla.

kometkak
23. dub 2017

Podle mě to není špatný nápad. Muž si stejně vždy bral dovolenou minimálně týden, Myslím že to rodině určitě pomůže. U prvního dítěte to asi ani potřeba není, ale když je jich víc, tak se otec může o ty zbývající starat, dokud se matka nedá do provozu trochu.

dvork
23. dub 2017

Myšlenka je fajn, i když dva týdny by asi byly lepší. Ale neřeší se situace, kdy se miminko narodí velmi předčasně, třeba o 3 nebo 4 měsíce, případně je donošené, ale má komplikace a musí zůstat delší dobu hospitalizované. Takový tatínek by volno potřeboval ve chvíli, kdy se dostane jeho potomek konečně domů. Mám dvojčata narozená o 11 týdnů dříve a jsem ráda, že zaměstnavatel s tím tehdy neměl problém a manžel si mohl vzít dovolenou, až když jsme si děti přinesli po těch skoro 3 měsících domů. Je mi jasné, že taková situace nenastává často, takže na ni zákonodárci nepamatují, protože se s tím většinou sami nesetkali.

eviicka
23. dub 2017

@horsiee totéž, dovolenou měl manžel našetřenou a nedostal ji, dalo se to zvládnout, ale původně měl manžel jet 2 dny po mém propuštění na týdenní služební cestu a to už by problém byl. U druhého určitě využijeme. Myslím, že ve srovnání s jinými dávkami, nebudou náklady pro stát tak závratné.

ivet1987
23. dub 2017

@kometkak tak i u prvního je třeba když jsi třeba po císaři 😀 dva týdny pohybuschopna, snad mě to nepotká u druhého 😀

normalnimatka
23. dub 2017

No není to nic extra, je to krátko, ale lepší než nic...určitě bychom to využili.

martaska78
23. dub 2017

Upřímně za nás to nebylo a taky jsme přežili u prvního si manzel vzal dovolenou a u druhé ošetřování na první. Nemyslím, ze by to bylo neco zavratneho, ten kdo chtěl byt doma tak si to zařídil.

marketa11112
23. dub 2017

Ja rodim uz za par tydnu, tak nas to bohuzel mine. Vypada to, ze opet nedonosim, tak je problem resit hlidani pro prvni ditko... tolik dovolene manzel nema. Nakonec jde manzel na planovanou operaci a bude se mnou doma na doleceni po zakroku, takze pokud skoncim v nemocnici driv , tak se o syna postara....pokud bych donosila, bude si muset vzit osetrovani clena rodiny...nebudu lhat, ze i tech sedm dni navic by se nam hodilo.... a kdo tvrdi, ze klidne bude doma zadarmo a ty penize z prace mu nebudou chybet, tak klobouk dolu...ja tedy za cokoli navic budu rada, nebudu muset skudlit a koupim vse potrebne kdykoli...normalni bezny prumerny clovek by pak nemel mit deti, ale jen hornich 10000 ?...blbost ne......jinak jsem presvedcena, ze stat by mel podporovat rodiny s detmi, rodina je zaklad statu...deti jsou nase budoucnost.....i ja jsem rada za materskou, rodicak a pod...ale nejsem zastancem davekpro nemakacenka a povalece...a ty stat stoji opravdu vic...

koordinatorka_odboje
23. dub 2017

Vyborna vec, protoze ma na ni clovek pravo ze zakona, dovolenou vam nemusi nikdo dat.
Ve svete je celkem bezna
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/oecd-otcov...

Jenom tady se blbe mele pantem, ze to neni treba.