martinka_33
1. lis 2021
1508 

Menstruační houba – mé první dojmy

O menstruační houbě jsem se dozvěděla na krůtím webu, jak jinak. A teď se dobrý tip na alternativu k tamponům pokusím splatit.

Patřím mezi zaryté odpůrkyně vložek, nerada sedím na krvi. Od puberty používám jen tampony a všechna svá šestinedělí jsem protrpěla. Před pár lety jsem vyzkoušela menstruační kalíšek, po pár dnech skončil v krabici. Vlastně tam skončily dva, stane se, že hned ten první nesedne. Nesedl ani ten druhý, ten skončil v krabici už po pár hodinách. Někdy po zavedení tlačil, jindy nejspíš špatným zavedením protekl tak, jakoby tam vůbec nebyl. Naštěstí jsem se vždy jistila vložkou. S radostí jsem se vrátila ke svým oblíbeným tamponům.

Houbu jsem koupila už před rokem. Natěšená, že ji vyzkouším jsem místo menstruace dostala pozitivní těhotenský test. O necelý rok později přijela na oslavu dvouměsíčnin mé nejmladší i rudá teta. Naprosto nepřipravená, jsem pro ni zapomněla koupit tampony. Nastal ten správný čas na houbu! Ta vlastně za tu dobu upadla v zapomnění, vybafla na mě při zoufalé snaze najít nějaký zapadlý tampon. Vložek jsem měla z nedávného šestinedělí plné zuby.

Zpočátku jsem se na ni dívala plná obav, možná větších než kdysi ke kalíšku. Vědoma si toho, že moje díra připomíná spíš vjezd do hangáru, jsem koupila největší velikost. Teď mi připadala veliká, tampon je přece při zavádění štíhlý. A vůbec, jak ji vyndám, když nemá provázek? Odhodlala jsem se až na dobrou radu jedné zkušené „houbařky“, že vagína není černá díra a nic ze v ní neztratí.

První dojem? Luxusní! Houba je po navlhčení měkká a poddajná, zavádí se snadno. Narozdíl od tamponu, který někdy po zavedení tlačí a musím tak zavádět nadvakrát (a to se považuju za zkušenou tamponářku). Mile mě překvapila i absence provázku, nic nelechtalo, nepřekáželo a nestudilo (určitě se vám někdy podařilo provázek omylem počůrat). Nebolet mě břicho, vůbec bych o menstruaci nevěděla. Nebudu zapírat, že ven jde o dost hůř. Vlastně jde vyndat pěkně blbě! Ale jde. Při troše trpělivosti, při velké troše trpělivosti. Tady je potřeba najít ten správný grif. Osvědčilo se mi štípnout jí nehty palce a ukazováčku, pak se dala vytáhnout.

Je manipulace s použitou houbou nechutná? Není o nic víc ani míň nechutná, než umývat pokakaný zadek miminku. A houba na rozdíl od mléčné hořčice nesmrdí.

Jeden z hlavních důvodů, vlastně ten nejhlavnější, pro pořízení houby, byla možnost mít s ní sex během mých dní a nic neušpinit. Můj partner je přiměřeně obdařený, s houbou se už nevešel. Zašťouchal ji nepříjemně hluboko a jeho navíc prý píchala. Tuto možnost jsme tedy zavrhli jako nevyhovující pro oba, houba prostě překážela.

Strávila jsem s houbou celý jeden cyklus. Je mi jednoznačně pohodlnější než tampon. Co do praktičnosti už to tak růžové není. Na problém jsem narazila, když jsem trávila dopoledne u kamarádky. Jasně, dobré kamarádce klidně řeknete „jdu si vyždímat houbu“, ale vzdáleným příbuzným či známým bych se styděla. A ne každý má umyvadlo na toaletě a pak se zamykejte někde v cizí koupelně. A to je ještě z těch menších nástrah. Co takové delší cesty, veřejné toalety na benzinkách a představte si záchody ve vlaku! Nebo celodenní výlet do přírody a máchání houby v potoce. Dobře tak vyplachování vodou z petky a tím nutnost tu petku tahat s sebou. Pro mě nepřijatelné.

V žádném případě houba neskončí v krabici vedle kalíšků. Je to skvělá společnice na doma. Na delší pobyt venku se však vrátím k tamponům, sice méně pohodlným, ale pro mě praktičtějším. Dobré je, že mi i v nejsilnějších dnech vydržela na jeden zátah déle než tampon. Ve slabších dnech nebyl problém už vůbec žádný a tím se nakonec i ty delší cesty prodlouží na ty opravdu dlouhé.

já jsem kalíškářka. Věřím, že zanedlouho vám vytahování houby vůbec nepřijde... člověk se "tam" neumí ze začátku vůbec pohybovat, po pár pokusech už se tam opravdu nic neztratí :D
jo a ty cesty... zkušenost mám fakt jen s kalíškem, ale petky sebou nevozím, tam kde není voda nebo vhodná voda, kalíšek na cestách jen vyleju do wc a zavedu zpět, pak si jen pořádně otřít a omýt prsty 🙂 ... pokyny u kalíšku jsou, že vymýt aspoň 1x za 24 hodin, to se vždy k nějaké vhodné vodě dostanu...

1. lis 2021

@jahodi to bude nejspíš velká výhoda kalíšku oproti houbě, nějak si neumím představit houbu jen vyždímat a vrátit zpět. Tedy technicky ano, ale nevím, jak po zdravotní stránce, aby nebyla příliš "zahnilá"

1. lis 2021

@martinka_33 můžu se zeptat, jak moc silnou menstruaci houba zvládne?

1. lis 2021

@martinka_33 I mě by zajímalo, jak silnou menstruaci houba zvládne, nebo spíš jak často se musí ždímat? Někde u tvé otázky jsem u někoho četla, že i 2x za noc, to si vůbec nedovedu představit.
Jsem letitá kalíškářka (14 let) a měnit to nehodlám, ale zajímá mě to.

1. lis 2021

@martinka_33 díky moc za článek! Ještě bych se chtěla zeptat - opravdu přes den nijak neproteče? Není potřeba ani intimka? Já jsem tedy vložkařka, neb tampony mi hrozně vadí. Ale o té houbě uvažuji jako o alternativě, na doma 🙂

1. lis 2021

Já na houbu nedám dopustit. Už jí mám dlouho. Ostříhala jsem jí na menší velikost. Nevydrží tolik, vytahuje se ještě hůř, ale při sexu je to dobrý 😀 V kombinaci s menstruačníma kalhotkama (pro jistotu, ale nejsou třeba) jsem nadšená, že neprodukuju žádný odpad 🙂 A jinak šňůrka se dá případně našít. Ale nestojí mi to za námahu.

1. lis 2021

@ma_cherie
@herminka to tězko říct, pro mě víc než tampon, tak 2x tolik, v nejsilnějšich dnech vydržela 4 hodiny než protekla, ale v noci 6, o půlnocním kojení ksem ždimala a pak az v 6 ráno, ale to jen ty nejsilnější 2 noci, pak už vydržela celou noc... Nechávala jsem ji schválně "nadoraz" az protekla, abych věděla co si k ni můžu dovolit a jistila jsem se vložkou.
@lenulle07 je to stejné jako u tamponu, je potřeba vychytat tu spravnou chvili, jinak proteče, ja se intimkou jistím i u tamponů, protože i pk letech používání tu spravnou chvili na vyměnu ne vždy odhadnu
@keerka Mně napadlo taky, ze ji zmensím, už jen protože ke konci nebyla tak velká potřeba, ale kdyz ho píchala, to by stejně asi nebyl spokojený

1. lis 2021

Diky! Článek pobavil a inspiroval 🙂

7. kvě 2022

Můžu se zeptat, jakbto je, když potřebuji na WC? U kalíšku je to díky podtlaku super, ale co houba? A když už je plná, asi je asi a též blbě vytahuje...? Musí to z ní přece při zmáčknutí téct?

15. črc 2022

@hanca78 Na wc je to jako s tamponem, jen nepřekáží provázek. Při vytahování po zmačknutí teče, když je hodně nasáklá, to je pravda, začátky s ní byly místy husté 😅 Teď už to mám tak nějak vychytané, dokonce jsem s houbou i kempovala 💪😅

15. črc 2022

Začni psát komentář...

Odešli