mblumtritt
    Zpráva byla změněna    2. bře 2018    

    Zdravím všechny ženy, které četly můj článek o syndromu ukradaného porodu ( https://www.modrykonik.cz/magazin/article/syndr...), psaly mi pod něj komentáře a soukromé zprávy.

    Chtěla bych všem poděkovat za krásná slova, velmi si vážím veškeré podpory a porozumění.
    Sdílení těchto pocitů s ženami, které měly podobnou zkušenost, mi velmi pomohlo v cestě trauma zpracovat.
    Děkuji i těm, které s článkem nesouhlasily, protože mě vyváděly ze sebelítosti a pobídly mě vidět celou zkušenost s větším odstupem.

    Ráda bych uvedla na pravou míru podstatu toho článku - proč jsem se rozhodla tuto velmi intimní zkušenost veřejně sdílet s dalšími ženami a proč touto formou.

    Mým cílem nebylo poukazovat na to, že porodnice, kde jsem rodila, je špatná a je plna nekompetentních a špatných lékařů a sester, protože to určitě není pravda.
    Nebylo mým cílem ani tvrdit, že se lékaři a sestři zachovaly špatně a že je chyba konkrétních lidí, že se stalo co se stalo.

    Chtěla jsem poukázat na nedostatek empatie, chybějící podporu a porozumění, snahu se domluvit bez aplikace nadřazenosti jedné strany.
    Na zoufalství, strach a ukradený prožitek v důsledku nedostatku času a chuti personálu, který je možná jen důsledkem obrovské zaplněnosti velkých nemocnic a tlakem na personál na perfektní výkon, který je často spojený s tlakem na perfektní papírování.
    Možná na nedostatek obyčejné lidskosti v tom nejlidštějším okamžiku našeho života.

    Chtěla jsem vyvolat diskuzi o tom, co je zapotřeba změnit v našem porodnictví.
    A je to téměř tři roky, co jsem rodila, a je vidět, že se věci mění k lepšímu -právě díky tomu apelu žen, které si přejí rodit s pocitem bezpečí a klidu.
    Pro někoho to znamená rodit doma, pro někoho bezpečí znamená plně vybavená velká nemocnice.

    To je v pořádku.

    Škoda je, že v důsledku toho, jaké míváme zkušenosti s neporozuměním, nepříjemným přístupem a nedostatkem informací ze strany porodnice, jsme pak víceméně nuceny vybírat si mezi extrémy.
    Přestože se obáváme další špatné zkušenosti a nekonečných útrap při domáhání se svých přání, zároveň si přejeme využít toho komfortu, který moderní medicína může přinést, hlavně kvůli zdraví našich dětí.
    A porodnic, které takový přístup nabízejí, je u nich samozřejmostí bonding a respekt nejen porodních přání, sice přibývá, ale stále to není zdaleko samozřejmost.
    Velkou roli v tom sehrály také mnohé porodní asistentky a duly, které udělaly za poslední roky velký kus práce směrem k zlepšení.

    Mějme právo a možnost si vybírat, rozhodovat o tom, jak přivedeme své děti na svět.
    Mějme tu možnost se za každé situace spolehnout na to, že nám bude zajištěna ta nejlepší podpora a péče, ať to pro nás znamená cokoli a mějme možnost rodit doma, pokud si to přejeme, aniž bychom musely při tom musely bojovat s úřady.
    Mějme tu důvěru převzít zodpovědnost za sebe a svoje děti a mějme v tom podporu.

    A buďme pospolu. Respektujme se a pomáhejme si.
    Jen společný apel na všechny porodníky a ostatní personál na to, aby nám byli při porodech našich dětí oporou a ne překážkou, může pomoci tomu, že další ženy a také jednou naše dcery, budou rodit bezpečně a důstojně bez toho, aniž by si musely vybírat z extrémů.

    Ještě jednou děkuji všem za přečtení a za reakce.

    Děkuji také Modrému koníkovi - i příležitost kterou mi dal je velký přínos do celého problému.

    Míša