mollyweasley
18. srp 2019
502 

Jak jsme byli v Berlíně

Nebo teda byly, ale někdo by to v nadpise mohl považovat za hrubku 🙂

Poštěstilo se mi sehnat zpáteční letenku Brno - Berlín za 250 Kč, protože si ale manžel nemohl vzít dovolenou, přesvědčila jsem maminku, že Berlín je ta pravá dovolenková oblast, kam se hrabou termály.

Na cestu jsem se pečlivě připravovala, vymyslela program na celou dobu krátkého pobytu, abychom stihly co nejvíce, abychom se neotrávily a abychom to fyzicky zvládly.

První den

Přiletěly jsme do Berlína. Let byl trochu zpestřený lehčími turbulencemi, drsné přistání celému zážitku taky moc nepomohlo. Obzvlášť ale oceňuji podporu své nejmladší dcery, která stihla asi desetkrát zopakovat, že "ulčite havalujeme". 

Ubytování jsem zamluvila hned u Hauptbahnhofu (mimochodem, cena přes Booking 10500, cena přímo přes stránky hotelu 6500. Takže volba jasná.)

Ještě odpoledne jsme se byly podívat na Alexanderplatz. Jak mě upozornil otec, "Alexanderplatz je celkem žumpa, ale je tam Primark, tam si zajdi."

Nezašla jsem, ale daly jsme si v obchoďáku parádní zmrzlinu, večeři a vyfotily si na náměstí zajímavé dekorace (dvě).

Druhý den

Snídani nám zpestřil požární poplach a evakuace hotelu. Mamka celou dobu hořekovala, že nemá mobil, taková škoda. Po půlhodině bylo po všem, zřejmě nějaké pako kouřilo na pokoji (myslím cigaretu, hm.)

Na tento den jsem měla naplánovanou návštěvu Zoo (mají tam zajímavou stanici, ideální pro děti - vtip pro sečtělé).

Zoo samotná se mi moc líbila, všechna zvířata byla dobře vidět, všechno po rovince, klid. Největším tahákem tam jsou pandy, mi osobně se hodně líbil výběh pro horské kozy. Zaplatily jsme si i vstup do akvárií, tam je ale trochu škoda, že je člověk navštíví až tehdy, kdy už má v nohách celou Zoo, takže jsme plazy a hmyz v dalších patrech už nedaly - jednoduše proto, že bychom do těch schodů nevyšly.

Po Zoo následovala hodinka spánku na pokoji a k večeru jsme se vydaly po trase Říšský sněm - Braniborská brána - Památka holokaustu - Postupimské náměstí - Berlínská zeď. (otec: "Postupimské náměstí je parádní. Teda...není tak úžasné, aby ses tam musela vracet, ale na zemi, co prohrála dvě světové války je to pecka.") 

Tahle procházka se mi z celého pobytu líbila úplně nejvíc. Chytly jsme slunečno, bylo nám příjemně po těle i po duchu...no ideál.

Třetí den

Strašně moc jsem se chtěla podívat do koncentračního tábora v Sachsenhausenu, téma války mě zajímá. Rodinná rada tedy rozhodla, že navštívíme zámek v Charlottenburgu. (I na tuto památku mě můj otec připravil - "A určitě si zajděte do zahrad. Ze všech nejkrásnějších zámeckých zahrad na světě jsou tyhle ty nejbídnější, dokonce je tam i vstup zadarmo."). Prohlídku zámku jsme, uznávám, vzaly trochu hopem, děti to bavilo jenom asi prvních dvacet místností. Život v luxusu je prostě nenadchl. 

Zahrady opravdu asi budou hezčí někde ve Francii za Ludvíků, ale procházka to byla milá. Hlavně mamka už byla unavená, tak ani nemluvila. Jsou maličkosti, ze kterých se musíme umět radovat.

Po odpoledním spánku jsme se rozhodly dát dětem výběh a vzít je na nějaké dětské hřistě. Vygooglila jsem, že "Berlin is fun with kids", proto jsme na nejbližší hřiště jely 20 minut autobusem. Ale autobus byl dvoupatrový a nám se podařilo sedět nahoře úplně vepředu, takže i cesta byla milým zážitkem. 

Čtvrtý den

Na poslední celý den v Berlíně jsme plánovaly Tropical Island, vodní svět asi 70 km od Berlína. Vstávaly jsme brzo, ať si pobyt za ty peníze (ani se neptejte) užijeme co nejdéle. 

V bývalé snad letištní hale je obrovský tropický svět, rozdělený do různých zón - prales, chrámy, samozřejmě vodní plochy, tobogány, ale třeba i pelikáni. Holky sjely po různých tobogánech možná třistakrát, nekecám. Tímto výletem byl pro ně celý náš Berlínský pobyt zachráněný, nejvíc si pamatují akvapark, dětské hřiště a zmrzlinu. Zmetci.

Pátý den

Poslední snídaně, poslední návštěva obřího nádraží, poslední nákup drobenkového koláčku. Bylo nám fajn, budeme se potřebovat vrátit ještě tak třikrát, abychom stihli projít všechno, co je tam nejzajímavější 🙂

Do Berlina se vracim kazdy rok ❤

18. srp 2019

Začni psát komentář...

Odešli