my3vtom
25. led 2017
313 

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej

Je mi proti srsti jíst průmyslově vyráběné bílé pečivo, a proto si  peču sama doma CHLEBA KVÁSKOVÝ! Má to své nesporné výhody. A věřte, je to jednodušší než si myslíte. A že nemáte kvásek? Ani to není překážka...

Chleba nejím každý den, ale stal se pro mě pochoutkou.  Bohužel se jen těžko dá sehnat takový, který by byl zdravý a navíc dobře chutnal.  Je mi proti srsti jíst průmyslově vyráběné bílé pečivo, protože:

  • obsahuje vysoké množství lepku:
    • který sám o sobě není škodlivý pokud je konzumován v malém množství,
    • je kynuté droždím, které na rozdíl od kvásku nerozkládá lepek a ten se tak stává nestravitelným,
    • nerozložený lepek při časté konzumaci doslova zalepuje sliznici tenkého střeva a tím nepřímo způsobuje řadu zdravotních potíží, které mohou vést až k vážným civilizačním chorobám,
  • obsahuje jen prázdné kalorie, které nic nepřinesou, mimo přibývání na váze,
  • se občas tváří  jako celozrnné, ale klame tělem … je jen přibarvené karamelem,
  • pečivo ze supermarketu je vyráběno urychlovacími procesy za použití chemických přísad a to není nic pro mě.

A proto si  peču sama doma CHLEBA KVÁSKOVÝ!

Má to své nesporné výhody:

  • je čerstvý, kdykoliv se mi zachce,
  • vím co obsahuje,
  • pokaždé může mít jiné složení (podle nálady nebo podle toho, co zrovna doma mám za suroviny), velikost a tvar,
  • vydrží déle než obyčejný chléb,
  • upravuje trávení a napomáhá pročišťování trávicího ústrojí,
  • pomáhá zbavit se zahlenění i zánětů a předchází vzniku civilizačních i vážných onemocnění,
  • bakterie kyseliny mléčné produkují antibioticky účinné látky, které posilují naši střevní mikroflóru a tím i naši imunitu.

No, NEJEZTE TO 🙂

Co je kvásek a kde ho získat?

Kvásek se, narozdíl od droždí, používá už přes 5000 let. Vzniká smícháním mouky a vody. Za příznivé teploty dojde ke kvašení, kdy vzniká kyselina mléčná, která vytváří typickou chlebovou vůni a má konzervační účinky.

Můžete si ho vyrobit, ale je to zbytečná práce s nejistým výsledkem (teda alespoň mě se zatím nezadařilo).  Kvásek teď najdete skoro na každém rohu. Podívejte se na  kváskovou mapu a  najděte ve svém okolí někoho, kdo už kvásek má a podělí se o něj s vámi.

Stejným způsobem pak můžete nabízet i vy svůj kvásek dál. Vyplněním jednoduchého formuláře se dostanete na kváskovou mapu a můžete tak šířit slávu domácího kváskového chleba 🙂

Jak si kváskový chleba vyrobit?

Kvásek už máte a dál je to jednodušší než si myslíte:

1. fáze „Výroba kvasu“:

  • 3-4 vrchovaté lžíce žitné mouky
  • 3-4 lžíce kvasu
  • voda (neměla by být studená, spíše vlažná, podpoří tak kvašení)
  • výše uvedené ingredience smíchat v nádobě v konzistenci lívancového těsta a nechat 12 hodin kvasit

2. fáze „Výroba těsta“:

  • 16 lžic kvasu; zbytek kvasu dát do skleničky, zavíčkovat a uložit do ledničky pro další využití
  • 350-400 ml vody (uvidíte podle zvolené mouky, aby konzistence nebyla příliš řídká)
  • 2-3 lžíce rýžového oleje (může být jakýkoliv)
  • 400 g žitné mouky chlebové
  • 250 g žitné/špaldové/ječné mouky (zkoušejte, můžete použít jakoukoliv mouku a experimentovat s poměrem)
  • hrst kmínu
  • 3 lžičky himalájské soli (použít můžete jakoukoliv sůl)
  • všechny ingredience dát do robota (nejprve tekuté části, pak mouku a navrch koření a sůl) a uhníst v těsto cca 20 minut; pokud nemáte robota, dá se to také, ale ruční hnětení je dost fuška
  • před koncem hnětení přidat oříšky/semínka/sušené ovoce
  • vyklopit na vál a vypracovat bochník, dostatečně pomoučnit a dát kynout do ošatky (já dávám do formy, ve které současně peču, vždycky se mi totiž při přendávání z ošatky na plech rozjel a místo bochníku z něj byla placka 

3. fáze „Kynutí“:

  • bochník v ošatce, nebo v pečící formě přikrýt utěrkou a dát na teplé místo, kde bude cca 3-4 hodiny kynout
  • v zimě ho dávám do mírně zahřáté trouby

4. fáze „Pečení“:

  • troubu předehřát na 240 stupňů
  • dolů do trouby dát plech a nalít do něj dvě sklenice vody pro vytvoření vlhkosti potřebné k pečení
  • vyklopit opatrně bochník z ošatky na plech a šup s ním do předehřáté trouby (není třeba pokud chleba kyne už přímo ve formě)
  • po 10 min pečení potřít kůrku vodou
  • péct cca 50 min, jestli je chleba dostatečně upečený zjistíte poklepem na kůrku, měla by vydávat dutý zvuk 
  • po upečení dát na mřížku vychladnout

5. fáze „Konzumace“:

  • ani se nestačíte otočit a už na vás nezbude ani kousek 

6. fáze „Skladování“:

  • pokud vám po prvním zakrojení ještě něco zbude, zabalte ho do utěrky a uložte do chlebníku, nebo ho zabalený v utěrce nechte jen tak volně

O kvásek je třeba se soustavně starat:

  • pokud zrovna nepečete, je nutné každých 3-5 dní kvásek nakrmit, aby vám neodešel na věčnost, tzn. přidat cca 4 lžíce žitné mouky a vodu, zamíchat do konzistence lívancového těsta, nechat cca 2 hodiny kvasit a poté dát zpět do lednice a víčko neutahovat,
  • pokud pečete, pak namnožit podle receptu fáze „Výroba kvasu“ a zbytek dát do lednice.

Nezbývá než popřát  DOBROU   CHUŤ a  KVÁSKU  ZDAR!

http://www.my3vtom.cz/

https://www.facebook.com/my3vtom/

#mk_blog_academy #blogujeme #recepty

Uzasne moc dekuju za clanek....my doma pecivo temer nejime ( tak jednou v tydnu kdyz hodne) moc nam nechutna (navic mne nijak neuchvatilo po vyzivove strance) a porad sme uvazovali cim ho nahradit....kvasek se mi zatim nikdy nepovedl a tak informace o kvaskove mape je pro mne k nezaplaceni

25. led 2017

A ten kvásek se vytvoří jen z žitné mouky,nebo i z pšeničné?

2. únor 2017

Děkuji za informace a za recept. Dá se péct i v domácí pekárně?

2. únor 2017
my3vtom
autor

@radkamorrisova pokud mate k peceni kvaskoveho chleba program, tak urcite. jinak bych vyzkousela, jestli muzete nastavit dostatecny cas na kvaseni

2. únor 2017
my3vtom
autor

@properjoey je mozny i z psenicne, recept treba tady https://kitchenette.cz/clanek/154-psenicny-kvasek

2. únor 2017

Taky pečeme doma kvaskovy chleba a jí ho i manžel který jinak chleba ji minimalne 😉

27. dub 2017
my3vtom
autor

@kanovnice Slavu kvaskoveho chleba je treba sirit 👍

28. dub 2017

@my3vtom jo jo tchyne mi dala kvasek nemohla se divat jak jime doma jenom rohlíky 😂😂😂

28. dub 2017

Začni psát komentář...

Odešli