nyc09
6. čer 2017
649 

Bilingvní rodina opět v praxi

Mini chlapík mluví hodně, mluví rád. Většinou anglicky, to se moc nezměnilo, prostě je to zrádce a schválně odmítá poetickou mluvu Vladislava Vančury a bohatá synonyma Karla Čapka. Je fakt, že zatím to ani s Čapkem ani Vančurou nepřeháníme. Ač je mini chlapík dítě velice chytré, nechci ho zahltit, a tak po večerech většinou čteme Ferdu Mravence, což mi připomnělo, že si musím napsat tátovi a zkásnout ho o nějaký nový český knížky. Ony se ty tři díly díly Ferdy přeci jen mírně zají. A ani ta blbá Beruna už nevyvolává ty správný emoce.

Včera večer jsem se rozhodla přerušit naši čtecí rutinu a vyrukovala s vlastní pohádkou a sice mírně pozměněnou formou "O vlku a kůzlátkách." Mini chlapík si to děsně užíval, zvlášť když jsem přidala přídavek ve formě rytíře, na kterýho skočí medvěd a lev. "Teda já ti řeknu, stejně je to neuvěřitelný, jak on ti fakticky rozumí," ozval se po dokončení pohádky obdivně Amík. "Neříkej, žes tomu nerozuměl?" "No pokud ta pohádka nebyla o vlku a třech prasátkách, tak asi ne." Řekl s nadějí v hlase Amík a když uviděl můj obličej hned zaspěchal s vysvětlením, "ale zase jsem se nesoustředil." Tak to se dá pochopit, když se nesoustředil, že nerozuměl, to je jasný.

Mini chlapíkova dvoujazyčnost nám ale dává taky docela zabrat. Nerada to říkám, ale někdy mu fakt nerozumím ani náhodou. Naštěstí jsem si vychytala několik odpovědí, který se hodí podle výrazu a mini chlapíkovi urgence. Většinou se dá odpovědět: "Fakt? Ne, to není možný!" Pokud gestikuluje a ukazuje hodí se: "Kde? Ukaž." Blbý je, pokud na něj není vidět a něco na mě volá, potom se rozhodně nevyplatí nezvednout se a nejít se okamžitě podívat, protože jeho nesrozumitelná hatmatilka může znamenat něco jako: "Našel jsem tvůj červenej lak na nehty, otvírám ho a matlám všude kolem." Popřípadě: "Jdu se sám napít, nalejvám si z tý třílitrový láhve a jde mi to docela dobře, myslím, že jsem to vychytal." Nebo: "Mami, kdes to nechala ten nůž, nemůžu ho nějak najít."

Asi měsíc nám unikalo mínění mini chlapíkova pořekadla: "Enděmation." Křičel to i několikrát denně, někdy si to i zpíval. Přiznám se, netušila jsem, až předevčírem jsem odhalila, že "enděmation" znamená "ants are marching on," to když jsem našla mini chlapíka, jak nadšeně výská nad pochodujícíma mravencema v jeho zapomenuté zmrzlině nechané na dvorku. Jak je vidět Ferda v něm zanechává vřelé city, které jsou viditelné nejen v mluvení, ale i v akci, což se pozná tím jak moc chce, abych na ně všechny vystříkala sprej, kterej je zahubí než ho sežerou. Ano, ze dvorku se k nám stěhujou celý čety Ferdů. Myslím, že je opravdu načase změnit literaturu.

Mini chlapík také přidává do svýho anglickýho repertoáru čím dál tím víc češtiny. To je pořád: "Poouzoul," neboli "pozor" "Dassi sám," je teď taky hodně oblíbený nebo "mami light no has," to když nechce, abych mu večer zhasla lampičku. Myslím, že ho budeme muset začít předávat tchánovi s tchyní s českým slovníkem. Je fakt, že se oba děsně snaží porozumět. Tchyni jsem teď nadávno zničila její naděje, že je mini chlapík genius a mluví plynule česky. "Hele, ale víš, že on mluví tak z 95 procent anglicky, že jo?" Chechtala jsem se potom, co se mě ptala na to, co to česky znamená "kašl," nepochopila, že takhle se přeci vyslovuje "castle." Chápu, že čeština zní dost nesrozumitelně, ale že by to bylo až tak děsný?

 Mini chlapík si ale tchána s tchyní skvěle vycvičil. Minulej tejden jsem se u nich musela jít natáhnout a než jsem usnula slyšela jsem mini chlapíka s tchánem, jak spolu konverzují. "Dassi no hají!" Děsil se mini chlapík toho, že by musel jít spát se svojí unavenou matkou. "No, of course not, you dont go hají. Only your mum goes hají." Uklidňoval ho tchán. "And would you like some ham?" Ptal se ho tchán, jestli nemá hlad, ne šunku mu nenabízel.

Moje máma, tak ta má z mini chlapíkovi většinový angličtiny radost velikou, neb neustálým opakováním se jí nová anglická slovíčka do hlavy přímo vpalují. A nedávno jsem ji přistihla, jak do mini chlapíka nenápadně šťouchá a ptá se ho co to znamená česky. Dávám mu tak půl roku, maximálně rok a bude z něho tlumočník.

https://www.facebook.com/Mamazavodou/

http://mamazavodou.blogspot.com/

#blogujeme

#mk_blog_academy

#rodina_vztahy

Krásně napsané, pobavilo po ránu 🙂 Známí mají dokonce trilingvni děti. A už jsou tak vycurani, že když chtějí, aby rozuměla jen maminka, tak mluví česky, naopak když má rozumět jen tatínek, tak holandsky a jinak anglicky 😀

6. čer 2017

Tak ten se v životě neztratí 😉 jinak vřele doporučuji Kubulu a Kubu Kubikulu (čtu to kamarádčiným dětem a opravdu to má něco do sebe - když nechtějí spát, můžou si být jistí, že určitě přijde Barbucha 😀 )

6. čer 2017
nyc09
autor

@bekinka ha ha ha tak to jesuper napad!!

6. čer 2017
nyc09
autor

@hany_bany ha tak to znam taky, kdyz mu neco zakazu cesky, tak se otoci na anglicky mluvici osobu a zkousi to tak 😀

6. čer 2017

super článek,..... také jsem to zažila jako dítě......., mým druhým jazykem je maďarština 😉

7. čer 2017

Enděmation je slovo týdne🙂 Děkuju za krásný článek, směju se tu na celý kolo🙂

8. čer 2017
nyc09
autor

@uzuuuz notak to ufff..to muselo bejt ale děsný maso míchat maďarský slovíčka 😀 nem tudom 😀

8. čer 2017
nyc09
autor

@karja a to si nedovedeš představit jak mi to vrtalo hlavou a jak dlouho 😀

8. čer 2017

@nyc09 Nechápu, jak jsi to mohla rozkódovat🙂

8. čer 2017
nyc09
autor

@karja ha ha ha taky mi to trvalo ti reknu 😀

9. čer 2017

Parada 🙂 skoda ze jsem o Vas nevedela driv. Poslal bych Vam nejake nase knizky po neteri co ted do USA odjela "pracovat" pocitam ze posta po USA je levnejsi nez ta transoceanska :D
Jinak ja mam triletaka. Asi bych ani nerekla bilingvni kdyz je tatinek slovak ale vychidnar a pulrodiny hutoty tonje fakt.ale slova mota taky nadherne. V zime mi dalo zabrat cenrouch :D (cencul + rampouch)

12. čer 2017

@nyc09 i s unolinqvním dítětem je kumšt dekodovat co říká.... Já si vždy vzponu na scénu z tramvaje jak se klučík tak 5 let bavil s tatínkem a výchovnou debatu ditě spořádaně dodalo "I promis" a česky dodalo stejně na to kašlu a ty mi prd rozumíš..... Kanadský tatínek ale tušil 😉

22. čer 2017

vzponu je vzpomenu...

22. čer 2017

Začni psát komentář...

Odešli