petuli80
30. zář 2010

Ambulantní porod

Ambulantní porod

Ambulantní porod znamená, že žena odchází s dítětem několik (2-24) hodin po porodu, který se odehrává v porodnici, domů.

Je to jakýsi mezistupeň mezi klasickým porodem v porodnici a domácím porodem. Podmínkou pro toto brzké opuštění zdravotnického zařízení je bezproblémový fyziologický porod a nekomplikovaný zdravotní stav matky a novorozence.

Ve světě je tento postup vcelku běžný, v některých zemích dokonce standardní, protože pokud je celý systém dobře nastaven, zajištěna veškerá péče o matku a dítě i v domácnosti, může mimo jiné ušetřit nemalé peníze ve zdravotnictví.

V ČR se k AP staví většina porodníků a pediatrů odmítavě. Odvolávají se na metodický pokyn MZ ČR, který doporučuje, aby novorozenci zůstali pod dohledem lékařů alespoň prvních 72hodin. Z právního hlediska, ale tento pokyn není závazný a brzkému odchodu domů ale nic nebrání.

Jak vypadá ambulantní porod.

Jak mám postupovat pokud zvolím ambulantní porod?

Před porodem

Pokud se rozhodnete pro AP, je potřeba před porodem zařídit několik důležitých věci:

- domluvit se s pediatrem, zda-li vás vezme do péče, vzít si na něj číslo na mobil, protože se může stát, že porodíte o víkendu nebo ve státní svátek.

- najít si porodní asistentku, která vás případně přijde domů zkontrolovat. Není to nezbytně nutné, ale je dobré mít na ni minimálně telefon, abyste se mohla poradit, kdyby se vám něco nezdálo, stejně tak je dobré mít připraven kontakt na laktační poradkyni.

- navařit si pár jídel do mrazáku, doplnit zásoby trvanlivých potravin.

Při porodu

Vzhledem k tomu, že v ČR, narozdíl od jiných evropských zemí, zatím není AP běžnou a známou součástí  systému péče o těhotnou a rodící ženu, postup v jednotlivých porodnicích se liší.

Jsou porodnice (viz Hodnocení porodnic), které AP zavedly jako jednu z možností a kde se s tímto postupem již setkaly, i tady je ale vhodné se určitě informovat na možnost AP a domluvit se na konkrétním postupu ještě před porodem, pokud je toto možné.

Hned při příjmu na porodnické oddělení potom sdělit/zopakovat, že v případě, že váš zdravotní stav a stav vašeho dítěte toto umožní, přejete si odejít domů hned po porodu (2-24hodin). Je dobré mít u sebe porodní plán, kde toto přání bude rovněž zdůrazněno. Vzhledem k zatím nepříliš zaběhnuté praxi AP bude písemně vyjádřené přání jednodušší  a pomůže s organizací AP zdravotnímu personálu i rodičce. Existují ale také porodnice (viz Hodnocení), kde se stavějí k AP striktně odmítavě, v tom případě je lepší zvolit „vyčkávací taktiku“, počkat až vám po proběhlém porodu a vyšetření sdělí, že vy i miminko jste v pořádku. A poté se obrátit na zdravotnický personál s žádostí, že když jste oba zdrávi, tak chcete podepsat revers a jít domů. Z právního hlediska vám nijak bránit nemohou. 

Po porodu

- hned kontaktujte předem domluveného pediatra, že už jste doma. S ním se také domluvíte na dalším postupu ohledně očkování, základních vyšetření (screening vrozených vad tzv. „odběr krve z patičky“, vyšetření  kyčlí),  a dalších vyšetření (UZV ledvin, kontrola očního pozadí atd.).

- na matrice je nutné vyřídit rodný list a také přihlásit dítě na zdravotní pojišťovnu.

Výhody ambulantního porodu.

- přirozenější začlenění dítěte do rodiny, rychlejší navázání nových vztahů s ostatními členy.

- šestinedělí probíhá lépe ve známém domácím prostředí, kde ženu neruší spousta cizích lidí, nemusí přizpůsobovat své potřeby a potřeby dítěte nemocničnímu režimu a rutinním nemocničním postupům (měření teploty v 6 ráno, večerní koupel v 6.30, vizity…).

- laktace obvykle nastupuje rychleji a dříve se uzpůsobí potřebám dítěte.

- minimalizace rizika nozokomiální nákazy.

Nevýhody ambulantního porodu.

- na matku jsou kladeny větší fyzické nároky (starost o novorozence, domácnost a případně starší děti) než v porodnici, kde může v případě potřeby dítě svěřit sestrám z novorozeneckého oddělení a odpočívat.

- ne všichni pediatři jsou ochotni převzít dítě po AP do své péče.

- obíhání úřadů kvůli rodnému listu.

- nutná vyšetření a screening, která probíhají v porodnici v průběhu hospitalizace,  musí zajistit rodiče a pediatr, což někdy může být problematické. V případě problémů se zajištěním metabolického screeningu, je vhodné domluvit a zjistit konkrétní postup přímo v laboratoři, která toto vyšetření provádí. (Některé porodnice nakloněné AP nabízí možnost, že 4.den po narození dítě naočkují a provedou mu veškerá vyšetření, jako by bylo hospitalizováno.)

Převzato z www.propp.cz

Komentář byl odstraněný

Když jsem se připravovala na porod, tak jsem (nejspíš vzhledem k věku) brala věci spíš rozumem než emocionálně a zvažovala hodně "co kdyby". Ambulantní porod jsme také zvažovali, ale pak jsme ho zamítli. A podle mě jsme v našem případě udělali dobře. Můj porod vyústil v komplikace, které se však projevily až 48 hodin po porodu. Jinak byl porod skvělý, já byla naprosto fit a v pohodě, malý Apgar skóre 10-10-10, přisával bez problémů, žádné komplikace, ani žloutenka nebyla výrazná. Ideální kandidáti na AP. Komplikace jsem zjistila já díky tomu, že jsem celý život zvyklá sledovat, jak mé tělo funguje. A nikdo mi nechtěl ze začátku věřit, protože jsem rodila poprvé a jak mohu vědět, jak mé tělo funguje po porodu. Když mě vyšetřili, tak byl šrumec. Nakonec jsme v porodnici pobyli 14 dní. Myslím si, že pokud se v případě komplikací musíte do porodnice vrátit, představuje to daleko větší nápor na psychiku. A to nemluvím o tom, že u nás, bohužel, by si také většina maminek vyslechla, že to mají z toho, že z porodnice pospíchaly. Díky povaze mých komplikací by to neprošlo, ale pokud bych rodila doma, tak by si porodníci smlsli:oD

Souhlasím s tím, aby žena měla možnost volby. A aby se na ní nedívali jako na exota, když si rovnou vybere porodit své dítě doma a způsobem, jaký jí vyhovuje. Ale také bych si moc přála, aby všechny nastávající maminky použily zdravý selský rozum a objektivně zvážily, zda je vybraná alternativa vhodná právě pro ně a hlavně pro jejich miminko. A také se zeptaly samy sebe, zda jsou ochotné nést případné následky. Protože ač výjimečně, fatální komplikace nastávají.

Ať se rozhodnete jakkoliv, přeji "šťastnou ruku", krásný nezapomenutelný zážitek a hlavně krásné zdravé miminko!

1. říj 2010

Ahoj collette, děkuji za příspěvek. Jak píšeš, jde o možnost volby, o důstojnost, o objektivní zvážení pro i proti a s tím související možnost změny rozhodnutí kdykoli, tzn. jak rozhodnutí zůstat v porodnici, přestože se původně rozhodne pro ap, tak pro ap, pro který se rozhodne, bude-li vše v pořádku a opět pro hospitalizaci, objeví-li se později komplikace, které mohou nastat 3. nebo 6. den. Předhazování typu "To máte z toho, jak jste bla bla bla" je pro mé chápání nedůstojné, neslušné a absolutně zbytečné pro obě strany, protože základem je předpoklad, že matka jedná v symbióze se svými mateřskými instinkty a cítěním, navíc za pomoci pa, která ji doma několikrát navštíví, takže pohlížet na matku jako na potencionální nebezpečí pro novorozence, které mi z těchto hlášek vyplývá, se příčí zdravému rozumu i přírodě. Je to téma na dlouhou diskuzi, ještě jednou díky za názor a uvítám i další (diskuze o ap zde: https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/ambulant..., popř. o přirozeném porodu zde: https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/prirozen...).

1. říj 2010

Ahoj holky, o AP jsem slyšela, ale nejsem jeho zastáncem. Porod je podle mě hrozně velký úkon pro tělo matky i miminka a nikdy bych si netroufla rodit doma či odejít ihned po porodu z porodnice. Může se stát cokoliv a nikdy bych jen proto, že bych chtěla být doma a ne v porodnici, neobětovala zdraví dítěte ani moje. Po porodu může být vše ok, ale komplikace může nastat za pár hodin...
O porodech doma ani nemluvím. Já měla bezproblémové těhotenství, malý chtěl akorát dříve ven,ale to se vše spravilo. Vydržel v bříšku do 39tt. Samozřejmě jsem šla rodit s tím, že vše bude naprosto ok a žádné komplikace nebudou. Jako každá maminka. Kdyby nebyl rychlý zásah doktorů, malý by se udusil. Takže když se začne někdo bavit o přirozených porodech, porodech doma a podobně, ježí se mi chlupy.
Samozřejmě každá maminka má právo zvolit si, jak by chtěla přivést své miminko na svět. Já jsem také snila o tom, že ihned po porodu mi miminko dají s pupeční šňůrou na bříško, tatínek přestříhne šňůru a budeme se s miminkem na sebe dívat apod. Nakonec jsem byla ráda, že je vše ok a že mi ho alespoň po půl hoďce přinesli ukázat.
Přeji krásný a bezproblémový porod a ať ti vše výjde, jak si to přeješ 🙂

2. říj 2010

Začni psát komentář...

Odešli