pr_clanek
5. srp 2020
222 

10 důvodů, proč nosit děti

1. Nošená miminka méně pláčou: Ať už nosíte v šátku či v nosítku, svoje miminko máte stále v objetí, víte, že je v pořádku a ono ví, že jste u něj. Tím získává jistotu a je mnohem klidnější, méně pláče. Nošení je v podstatě nepřetržitý bonding, který dává dítěti dvě základní životní jistoty, že není opuštěno a že je milováno.

2. Máte volné ruce: Pokud dáte svoje dítě do nosítka nebo šátku, můžete dělat téměř cokoliv - vařit, uklízet, hrát si se starším sourozencem, vyrazit na nákupy a do města, aniž byste se museli starat o to, jestli projedete kočárkem.

3. Nošení přispívá ke zdravému sociálnímu, psychickému i fyzickému vývoji: Třeba tím, že je děťátko přirozeně součástí všech vašich činností, a tak se přirozeně učí, komunikuje a rozvíjí. Nebo třeba také tím, že správná poloha v ergo nostíku či šátku přispívá ke správnému vývoji kyčlí.

4. Můžete snáze kojit: Pokud potřebujete vaše miminko nakojit, je to v nosítku nebo v šátku mnohem jednodušší a diskrétnější. Když dobře zvládnete techniku, lze kojit v podstatě kdekoliv, za chůze, na nákupu nebo opět u vaření či žehlení prádla. A často si nikdo na veřejnosti nevšimne, že vůbec kojíte.

5. Dítě je pod kontrolou: s dítětem v nosítku nepotřebujete monitor dechu, víte, že je v pořádku. Máte jej pod kontrolou i např. v davu, v nákupním centru. Máte větší jistotu, že je v bezpečí a nic se mu nestane.

6. Zajištění optimálního teplotního komfortu: V zimě ohříváte dítě svým tělem, máte tak jistotu, že je v teple. V létě, nebo při nemoci při teplotách, ho zase ochlazujete.

7. Máte více času pro sebe: Zní to možná paradoxně, ale nošení dětí vám zjednoduší mnohé činnosti a vy máte víc času pro sebe - s dítětem v nosítku a šátku se lze pohodlně nalíčit, v klidu se nasnídat, odvést druhého potomka do školky, napsat s ním úkoly, nebo si jít zacvičit (ano, jsou i cvičení vhodná pro maminky s dětmi v šátku).

8. Bezbariérovost a vyšší rychlost přesunů: Pokud se potřebujete rychle dostat do tramvaje, nebo si projít starou Prahou, anebo tředa chcete dojít na výlet na Sněžku, nošení dětí je řešení.

9. Záchrana pro chodící děti: Znáte to, jste někde na nákupu, výletě. Váš prcek je už chodící - tedy ho kočárek už nebaví, ale ještě by chtěl sem tam poponést. Takže buď s sebou vezete, většinu času prázdný, kočár. Nebo nesete potomka na ruce, na koni nebo na zádech, což není úplně pohodlné. A pak je taky třetí možnost, máte s sebou nosítko nebo šátek, které se pohodlně vejdou do kabelky nebo batohu. A když je potřeba dítě navážete, když chce chodit, tak ho necháte ťapkat. Dokonce se za tímto účelem dělají zvláštní nosicí pomůcky - RingSlingy, nebo lehká nosítka bez bederního pásu, tzv. onbuhima. Většinu nosítek je možné za tímto účelem složit na bederní pás do ledvinky, aby jste je měli po ruce, ale nepřekážely.

10. Dítě lépe a kvalitněji spí: Věřte mi nebo ne, výrobci šátků a nosítek určitě do tkaniny přidávají nějaký tajný spací prášek, jinak si to neumím vysvětlit. Když potřebuji, aby synek rychle usnul nebo se dobře vyspal, vezmu si ho do nosítka. Do pár minut mám uspáno a dítě spí déle než v postýlce nebo v kočárku.

Jsou deti, ktere v nositku byt nechteji, jako moje obe, prvni vubec a druha max 5 minut... asi jim vadi ta nemoznost pohybu. Ale nosene byly obe opravdu hooodne moc.

5. srp 2020

U nás syn nosenej v Manduce...a dcera ani šátek a ani žádné nosítko...ale na rukou byla do 2 let 🤣🤣🤣

5. srp 2020

Prvni syn byl noseny v satku a Kibi a druhy nechce.Chce se nosit na rukou,ale v satku i Kibi se vzpina a place.A tak nosim aspon na rukou😁

5. srp 2020

@zmrzlinka jojo presne do 2 let na rukou, starsi se nosila cele dny jako miminko jinak plakala. Ale pri 8,5-9kg v 6m se dost pronesly

5. srp 2020

To psal někdo, kdo má fyzičku Tarzana, chapadla chobotnice, soustředění zenového mistra, v tramvaji jezdí jen mimo špičku a jeho dítě, váží v půl roce max šest kilo. Obě moje děti se rády nosily, jako lepší než aby řvaly, nebo lepší než nést kočárek sama dvě patra, nošení je super, doporučuju. Ale realita je taková, že dokud máte dítě uvázané vepředu, tak jste asi tak pohyblivé jako v 9m těhotenství, předklon neexistuje, dřepy bolí, po chodníku jdete asi tak rychle jako byste nesli šestipak pet-lahví, v mhd je bezpečné sedět jenom zády po směru jízdy, což není úplně snadné vysvětlit spolucestujícím v dopravní špičce. Pokud dítě trochu odrostlo (tak 5m?) a zrovna nespí, tak se vám bude chtít ve všem hrabat, zvláště ve vaší klidné snídani, nebo se zkoušet vymotat a a vyklánět - manipulaci s horkým čajem zdar - od té doby, co mám děti piju radši jenom studenou vodu. Jo a když je venku tak vedro, že by pralidi chodili nahý, tak nezapomeňte vzít s sebou ven dítěti i sobě náhradní tričko, protože do dvaceti minut budete oba úplně mokrý potem.

5. srp 2020

Začni psát komentář...

Odešli