pr_clanek
29. zář 2021
220 

Čtěte dětem, budou chytřejší!

Představte si ten krásný večerní obrázek. Celá rodina ležíte v jedné posteli, držíte v ruce knihu a všichni poslouchají, jak čtete pohádky. Děti pomalu usínají a jsou to učinění andílci. Kromě vašeho dobrého pocitu ale získáte ještě mnohem víc!

Proč dětem číst?

Čtení dětem má spoustu benefitů. Existuje mnoho studií, které jsou zaměřené na toto téma. Podle nich tak dětem děláte obrovskou službu! 

U dětí, kterým se pravidelně čte od útlého věku, dochází k rychlejšímu rozvoji řeči, lépe a správně mluví a také lépe logicky uvažují v souvislostech. Dávají věci do kontextu a dokáží dřív sestavit příběh než ty děti, kterým se nečte. Navíc nepodporujete jen jejich logiku. Staráte se také o jejich emoční inteligenci a rozvíjíte ji. A to je do budoucna obrovský benefit. 

Nezanedbatelné je také to, že je ke čtení automaticky vedete. Zvyšujete pravděpodobnost, že v dospívání a dospělosti sáhnou sami po knize a budou z nich aktivní čtenáři. A samozřejmě také, že budou pokračovat v tradici rodinného čtení a budou číst svým dětem. 

Jak a kdy začít?

Čím dříve začnete, tím lépe. Číst se dá už miminkům v bříšku, které uklidňuje váš hlas a budují si na něj návyk. Pokračovat pak můžete založením tradice, kdy budete miminku číst například po koupání u jeho postýlky. Nemusíte tam sedět hodinu, už 20 minut má svůj význam. Miminkům a malým dětem zkuste číst například básničky. Rýmují se, jsou zvukomalebné a rytmické a u dětí jsou velmi oblíbené. Uvidíte, že nebude trvat dlouho a děťátko se na vaše pravidelné chvilku bude těšit!

U batolátek a menších dětí můžete básničky začít doplňovat pohádkami. Krásné jsou ty klasické české, ale sáhnout můžete i po nové autorské tvorbě, kde se dají najít opravdu zajímavé a originální kousky. V tomto věku volte spíš ty pohádky, které stihnete dopovědět, než dítě usne. Jsou vhodnější než příběhy na pokračování. Ty začněte zařazovat v předškolním věku.

Při přechodu dítěte do školy se může zdát, že za chvilku nebude prostor pro čtení téměř žádný. Vždyť dítě si už často dokáže pohádku přečíst samo. Pokuste se o to, abyste tradici večerního čtení nepřerušili ani v okamžiku, kdy už doma máte malého čtenáře. Můžete se třeba střídat, nebo může číst potomek vám. Podstatný je společně strávený čas u čtení.

Večerní čtení nemusí být to jediné. Číst si můžete samozřejmě i přes den. Zejména starší děti sami sáhnou po knize i v průběhu dne. A není jediný důvod, proč se k nim nepřidat. Čas čtením si také můžete krátit, když musí ratolest ležet v postýlce, například z důvodu nemoci. Zkrátka a dobře - důvod ke čtení se vždycky najde! 

Souhlasim se ctenim..ale muj dvouletak zasadne odmita...nedokaze sedet a poslouchat...chce otacet stranky.koukat na obrazky

1. říj 2021

Začni psát komentář...

Odešli