pr_clanek
4. kvě 2022
377 

Jak vybrat plyšáka pro miminko?

Jen těžko byste hledali dětskou postýlku, ve které miminko nespinká pod dohledem plyšového kamaráda. Často jde o hračku, které dítě provází od prvních měsíců života až do doby, kdy začíná chodit do školy, v některých případech i déle. Výběru prvního plyšáka byste proto měli věnovat pečlivou pozornost.

To nejlepší pro naše nejmenší

Jako při výběru jakékoliv hračky, i plyšák pro miminko by měl být na prvním místě zdravotně nezávadný a bezpečný. Miminko s hračkou tráví hodně času, mazlí se s ní, olizuje ji, je proto nutné vybírat plyšové hračky od důvěryhodných značek s potřebnými certifikáty dokazujícími, že jsou jejich výrobky vhodné i pro ty nejmenší a nejcitlivější dětské ručičky.

Plyšové hračky z neznámých zdrojů důkladně vyperte a schovejte na dobu, kdy bude dítě větší a s podobnými hračkami si bude hrát méně kontaktním způsobem.

Často se stává, že si dítě svého prvního plyšového mazlíka oblíbí natolik, že ho několik následujících v podstatě nepustí z rukou. V tomto případě jistě oceníte kvalitu, která ustojí časté praní i nešetrné zacházení.

Malý tip: Chcete-li si ušetřit plačtivé scény ve chvílích, kdy hračka není k nalezení, zapomenete ji u babičky na druhé straně republiky nebo ji zkrátka jen potřebujete vyprat, pořiďte plyšovou hračku rovnou ve dvou identických provedeních a „náhradníka" si schovejte do skříně pro případ nouze.

Záleží i na vzhledu plyšáka

Víte, jakou značku vybrat nebo jaké certifikáty sledovat, ale nemůžete si vybrat ze spousty provedení plyšových hraček? Výběr je na vás a vašem vkusu. Pro miminka jsou ideální plyšové hračky typu usínáček, čili nevycpaná hebká látka s přišitou hlavičkou, rukama a nohama. Vedou oblíbená zvířátka, jako například medvídci, zajíčci, pejsci, kočky nebo sloni. Volit můžete z neutrálních barev, které doplní vybavení postýlky.

Oblíbená je béžová, světle růžová nebo tlumená modrá. Příliš křiklavé barvy mohou dětský mozek před spaním příliš rozptylovat.

Starší děti mohou dostat plyšovou hračku v podobě polštářku, oblíbeného hrdiny, první panenky, dinosaura nebo lesního zvířátka. Pro společné spaní je nejbezpečnější, pokud mají plyšáci oči a čumáčky vyšité, a ne lepené.

Méně je více

Jakmile si otevřete webové stránky hračkářství nebo vyrazíte do prodejny, zavalí vás nabídka plyšových hraček všech tvarů, barev, a zejména velikostí. I když se vám může zdát lákavé koupit největšího plyšového medvěda, kterého najdete, nejprve se zastavte a zamyslete, zejména pokud jde o dárek pro jiné dítě, než je to vaše.

Rodičům miminka žijícím v malém bytě plyšovou hračkou velikosti XXL moc radosti neuděláte. Velká plyšová hračka zabere spoustu místa, drží se v ní prach a miminko bude schopné si s ní hrát až za několik let. Volte raději kompaktnější velikost, kterou miminko brzy dokáže uchopit a zkoumat všemi smysly.

Obří hračky jsou navíc velkým problémem v případě, kdy si je dítě oblíbí a odmítá bez něj usnout. Cestování s nadměrným plyšovým nákladem totiž může přinášet různé nepříjemnosti od nedostatku místa v autě po jeho možné znečištění bez možnosti vyprání. Plyšák větší než vaše dítě se totiž nemusí vejít do klasické pračky, což z něj dělá semeniště alergenů a roztočů.

A hlavně pozor - libovolný plyšák v okolí se může stát tím "top nejoblíbenějším". Nikdy nevíte, které z věcí kolem se to stane. U nás toto místo zaujala malá dětská deka. Plyšáci se mění, má více "top", deku prostě taháme všude s sebou. Že bychom vyrazili s přespáním a nevzali ji, nemožné. Když ji nevezmu a chce se mu spát, shání se po dece a nemůže třeba ani usnout, když ji nemá.

4. kvě 2022

Začni psát komentář...

Odešli