pr_clanek
3. srp 2020
364 

Jak zabezpečit kuchyni před dětmi

Zdroj: Pexels.com

Každá místnost v domě je pro děti potenciální hřiště. Málokteré hřiště ale skýtá tolik nástrah a nebezpečí jako kuchyně. Nemůžeme být vždy okolo, abychom je chránili před úrazem, proto je na místě opatřit kuchyni ochrannými pomůckami, díky kterým nedojde k tragickému úrazu.

V kuchyni může dítě narazit na ostré předměty, oheň, elektřinu, rozpálené plochy, škodlivé látky a chemii. Může si hrát se spotřebiči, pouštět vodu a dokonce vlézt do trouby. Naštěstí v dnešní době moderních kuchyní existují produkty, které přinášejí řešení pro tyto hrozby. Jak tedy zabezpečit kuchyni před dětmi?

Zásady bezpečnosti práce v kuchyni

Velkou součástí prevence úrazu v kuchyni je seznámení dětí se zásadami bezpečnosti. Tzn.: neběhat, nejíst a nepít nic, o čem nevím, co to je, ostrý nůž držet v bezpečné poloze, nedotýkat se hrnců bez chňapek, apod. Děti budou mít přirozeně tendenci zákazy porušovat, ale dostanou tak alespoň základní přehled o tom, co se může stát. Nestačí jen konstatovat, že kuchyně není místo na hraní - je nutné vysvětlit proč.

Spotřebiče a nábytek s bezpečnostní pojistkou

Ne každý spotřebič je automaticky vybavený dětskou bezpečnostní pojistkou (například dětská pojistka na troubu), a proto je při kupování nutné si tuto technickou charakteristiku ověřit. Pojistka má elektronickou formu a většinou ovládá zamykání dveří a blokování tlačítek. Jak konkrétně se pojistka používá a co přesně ovládá se doptejte u výrobce, prodejce nebo vyhledejte informace v návodu produktu.

Dětské pojistky lze pořídit i na nábytek v kuchyni. Dětskou pojistku na skříňky a šuplíky lze dokoupit, nebo nábytek pořídit s již nainstalovaným mechanismem. Od věci také není zauvažovat nad zabezpečením oken před dětmi, kam se dá také nainstalovat dětská pojistka.

Nebezpečné předměty z dosahu

Umísťování předmětů a sladkostí z dosahu dětí je oblíbená a vychytralá praktika rodičů. V kuchyni je to ale nutné. Jakékoliv chemikálie či ostré předměty by neměly být na dosah rukou dětí. Řešením je umístit je buď do horních polic nebo zabezpečit dvířka/šuplíky dětskou pojistkou. Možností je i vyhrazení skříně na chemikálie, která bude trvale uzamčená.

Tip: Pokud se teprve na rodinu chystáte a kuchyni chcete rodinnému životu co nejlépe přizpůsobit, využijte možnosti nechat si vytvořit návrh kuchyně zdarma. Získáte 3D návrh kuchyně dle vašich požadavků včetně kalkulace případné realizace. Snadno se tak zorientujete v možnostech, které se vám nabízí. 

Zabezpečení ostrých rohů

Děti běhají ve všech místnostech, kuchyni nevyjímaje. Ostré rohy mohou při pádu způsobit velice ošklivá i trvalá zranění. Nejjednodušší způsob prevence je pořízení silikonové ochrany rohů pro děti, která se jednoduše nasadí na roh a chrání tak před úrazy.

Ochrana vařičů a varných desek

Nejčastější úraz dítěte v kuchyni je popálení, opaření a strhnutí na sebe vařícího hrnce. To vše se může odehrát u vařičů. Dokud jsou děti dostatečně malé, dá se jim v tom zabránit chráničem vařiče, který se umístí na sporák a dítě se kvůli své výšce nemůže k vařiči natáhnout. Vy jej ale můžete i tak používat. Ochrana se jednoduše instaluje a je rozměrově nastavitelná.

Zdroj: Pexels.com

Spotřebiče bez BPA a dalších škodlivých látek

Jak se dnes ví, například teflon při zahřátí uvolňuje do vzduchu škodlivé látky. Dospělému člověku nijak neublíží, ale není to jediný zdroj toxických látek v kuchyni. Ve spotřebičích najdete kadmium, rtuť, olovo, šestimocný chrom, polybromové bifenyly, polybromové difenyletheny nebo azbest. Některé z těchto látek se dnes už ve spotřebičích naštěstí nepoužívají (ačkoliv ve starších je stále naleznete) a navíc jsou schované v útrobách zařízení (proto bychom do něj ani neměli neodborně zasahovat). Jsou ale i látky, které nalezneme přímo na povrchu spotřebičů. Nejznámější z nich je BPA, který se používá k výrobě polykarbonátů. Ty nejsou ale zdaleka jen na spotřebičích. Vyskytují se na lahvích, plastových příborech a kuchyňském nádobí, dózách na potraviny, plastových obalech potravin nebo uzávěrech plechovek. BPA je spojován s poruchami imunitního systému člověka, nemocemi srdce, cukrovkou a dalšími zdravotními problémy. Jediná jistota je kupovat věci s označením “BPA free”, čili “bez BPA”.

Tip: Při výběru spotřebičů se zajímejte, zda jsou pro děti nezávadné. Např. Gorenje vyvinula speciální kolekci designových spotřebičů pro péči o novorozence, kojence a batolata. Neobsahují BPA ani škodlivé chemikálie a jsou jednoduché na použití i čištění.

Dvířka do kuchyně

Účinnou bariéru pro malé děti je pořízení těch stejných dvířek do kuchyně, které se používají jako zábrana na schody pro děti nebo pro domácí mazlíčky. Dítě se tak do kuchyně vůbec nedostane. Na druhou stranu tato zábrana navozuje dojem klece či vězení a nepůsobí proto ve vlastní domácnosti příliš dobře.

Pryč s dlouhými ubrusy

Děti rády berou do rukou všechno možné a často to testují tím, že za to zatáhnou. Když dítě toto udělá s ubrusem, může na sebe shodit cokoliv, co na něm je - nože, talíře, hrnce, horkou kávu a další. Ubrus se dá připevnit ke stolu sponami nebo ho prozatím odstranit úplně a počkat, až děti vyrostou.

Tip na závěr: O zabezpečení kuchyně tedy již nyní víte vše podstatné. Jak jste na tom ale s ostatními místnostmi? Přečtěte si článek Jak zařídit dětský pokoj a seznamte se se zásadami, které je dobré vzít v úvahu, pokud zařizujete pokoj pro kojence či pro starší dítě.

Zdroj: Pexels.com

Začni psát komentář...

Odešli