pr_clanek
10. kvě 2017
1095 

Jak změřit teplotu digitálním teploměrem, přesně?

Nejprve je třeba, abyste si pořádně přečetli přiložený návod. Každý teploměr má svá specifika. Kdysi se měřilo rtuťovým teploměrem, který vyžadoval jiné zacházení. Dnes mají digitální teploměry v návodu doporučené rektální měření, na které jsou uzpůsobené pružnou špičkou. Po odměření teploty zazní zvukový signál a teploměr Microlife si poslední naměřenou teplotu "zapamatuje".

Pár tipů pro co nejpřesnější výsledek při měření digitálním teploměrem

Měření v podpaží (axilární)

Toto měření má největší tradici, ale současně je i nejméně přesné. Měřit v podpaží se doporučuje jen pro orientační informaci. Špička teploměru se umístí dostatečně hluboko do podpaží a rameno se silně přitlačí. S takto fixovaným teploměrem vydržte po dobu 2 minuty. Čím déle vydržíte, tím přesnější bude výsledek.

Před měřením teploty se nepřehřejte, například příliš teplým oblečením, nebo opačně, nepodchlaďte.

Měření v ústní dutině (orální)

Jde o nejpřesnější měření. Současně je také pohodlné a doporučené odborníky. Konec teploměru umístěte k uzdičce jazyka, napravo nebo nalevo. S teploměrem už nehýbejte. Zároveň musí být v nepřetržitém kontaktu se sliznicí jazyka. V opačném případě se teploměr může "splést" až o 1 stupeň celsia. Samozřejmě nepijte, nekuřte, nejezte a nežvýkejte žvýkačku.

Měření v konečníku (rektální)

Zaveďte špičku maximálně 1,5 centimetru hluboko. V této tělesné oblasti teplota během dne kolísá nejméně. Nejpřesněji tak vysledujete průběh teplot během dne a bazální teplotu. Tato metoda je velmi vhodná při měření teploty u dětí.

Zásady přesného měření:

• Ne hned po jídle - alespoň 30 minut před měřením nejezte a nepijte příliš teplé nebo příliš studené nápoje a jídla

• Ve stejném čase - v průběhu dne se tělesná teplota pohybuje v rozmezí plus minus 2 stupně

• V téže tělesné oblasti - pokud jste před hodinou měřili teplotu v ústech, měřte ji v ústech i o hodinu, dvě, či tři

• V pokojové teplotě - pokud jste se příliš teplo oblékli nebo před měřením teploty vyvětrali pokoj a jste podchlazený, počkejte dokud se teplota v pokoji i ve vašem těle ustálí

• V klidu - pokud jste sportovali počkejte půl hodinu až hodinu, jinak můžete nepřesně naměřit zvýšenou teplotu