pr_clanek
6. pro 2018
592 

Knihy, které pod vánočním stromečkem zazáří aneb výběr nejkrásnějších dětských knih

Pod stromeček knihu? Jasná zpráva! Kniha je přece ten nejlepší dárek pro dospělé i pro děti. Ale její výběr nemusí být vždy snadný. S výběrem té správné dětské knihy vám může pomoci Knihozem, říše dětských příběhů. Na jejích stránkách najdete tipy na ty nejkrásnější knihy, nadchnou malé i větší čtenáře a vezmou je na zábavnou výpravu do fantazie i za poznáním.

Pojďme se podívat na některé z nich…

Pro nejmenší děti:

Tajemství Černé skály, kouzelně ilustrovaný příběh o moři a odvaze, seznámí děti s malou holčičkou Erikou, kterou naprosto uchvátila legenda o Černé skále. Povídá se o ní, že je obrovitá, temná, špičatá a zničí každou loď, která se k ní přiblíží. Je to však opravdu tak? Erika se jednoho dne proplíží na palubu maminčiny lodi, aby se téhle záhadě podívala na zoubek…

Do nádherné zahrady nebo do voňavého lesa i k průzračnému jezírku malé čtenáře zavedou inspirativní knížky Jitřenka a Filípek, obě je okouzlí také půvabnými ilustracemi Evy Chupíkové.

Drak Franklin zbožňuje knížky a rád z nich předčítá ostatním. Jenže potíž je v tom, že se ho všichni trochu bojí. Naštěstí najde spřízněnou duši v malé holčičce Luně, která miluje knihy stejně jako on. Okamžitě se z nich stanou kamarádi, kteří si nepřetržitě povídají o tom, co si přečetli. Potkáte je v kouzelných knížkách Franklinova létající knihovna a Franklin a Luna letí na měsíc.

Pro větší holky:

V knihovnách malých, ale ani velkých, holek by neměly chybět oba díly knihy Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky. Dvě stovky portrétů významných žen, které neobyčejným způsobem vstoupily do historie, jsou velmi inspirativním čtením...

Víte, jak to bylo s Golemem a kde je zahrada mrtvých? Nebo co dokážou vyčarovat alchymisté? A k čemu sloužily kašny a proč si raději nehrát na mostě na andílka? Holčička Áďa spadla do kanálu a ve stejnojmenné knížce se tak ocitla v Praze dávných dob a se svými novými kamarády se vydává na cestu za dobrodružstvím. Během svého putování městem do minulosti objeví odpovědi na tyto otázky i na mnoho dalších. A nakonec zjistí, kudy vede cesta domů zpátky za sestrou, ale i to, co se jí ukrývá hluboko v srdci.

Knížka Kája a Claudie: Hra na štěstí přináší příběh velkého dobrodružství dvojčat Claudie a Káji. Chodí do 4. třídy a po rozvodu rodičů žijí střídavě u maminky a u tatínka s babičkou. Poté, co se ale Claudie nešťastně zraní, se maminka rozhodne, že děti přestane na venkov k babičce s tatínkem pouštět. A navíc je seznámí se svým novým přítelem. Jenže Kája s Claudií nechtějí o tatínka přijít! Co teď?

Pro větší kluky:

Koho by nefascinovali dinosauři! Dinosaurium, to je unikátním muzeum, které má otevřeno 365 dní v roce. Je domovem neobyčejné sbírky druhohorních příšer, od miniaturního troodona až po obrovitánského brachiosaura. Jak se dinosauři vyvíjeli? A proč měli někteří z nich pera a jiní zase šupiny? Račte vstoupit a prozkoumejte svět dinosaurů v celé kráse.

Kniha Hoši od Bobří řeky – kultovní příběh o skautských výpravách, plnění bobříků, i o ryzím přátelství – vyšla v nové moderní úpravě s ilustracemi talentované Ester Kuchynkové.  Vedoucí Rikitan dá dohromady partu dvanácti chlapců a utvoří oddané bratrstvo. Každý z nich je jiný, ale všichni se navzájem skvěle doplňují. Rikitan pro chlapce vymýšlí zábavné hry, aby je vedl k čestnosti, fyzické síle i moudrosti. Společně si zamilovávají přírodu a podle zálesáka Roye loví bobříky. Stávají se tak věrnými kamarády, kteří spolu zažívají nezapomenutelná dobrodružství.

Voda je od nepaměti tajemným živlem. V podobě životodárných řek utváří krajinu a dává vzniknout civilizacím. Lidé ji nezbytně potřebují. Díky tokům řek si mnohdy zkrátili své cesty, objevili jejich sílu k pohonu strojů a výrobě energie. Graficky poutavá kniha Řeky ilustrátora Petera Goese provede čtenáře vodstvem všech světadílů, poskytne mu stěžejní faktografické údaje a poodhalí historii i dobrodružné příběhy světových řek, moří a oceánů.

Nevybrali jste si? Nevadí, další kupu knih z Knihozemě najdete zde.

Začni psát komentář...

Odešli