pr_clanek
23. lis 2017
540 

Mezinárodní den tolerance: Chováte se ke svému protějšku hezky?

Právě dnešní den je označen za Mezinárodní den tolerance, který nám připomíná, že náš respekt si zaslouží všichni ostatní lidé kolem nás. Zamysleli jste se někdy nad tím, jestli dostatečně tolerujete svého partnera? Protože kdo je vám blíž, než on? Připravili jsme pro vás několik rad, které vám pomůžou předejít hádkám a ukázat partnerovi, že si ho opravu vážíte!

Žijete s vaším partnerem už dlouho dobu? V tom případě se může stát, že ho začnete brát jako samozřejmost a úplně zapomenete na jeho jedinečnost a to, proč jste se do něj zamilovali. Zkuste se na váš vztah podívat z odstupu. Myslíte, že se k sobě navzájem chováte stejně hezky jako před lety, když jste spolu začínali? 

Omluvíte se, když uděláte chybu?

Omluva je ve vztahu velmi důležitá. Nepopírejte svoji vinu, ale spíš se upřímně omluvte. I když to jde někdy opravu těžko, uvidíte, že si toho váš partner bude velmi vážit. Zkuste k omluvě přidat také květinový košík nebo mléčnou bonboniéru Carla Diana s oříškem, která vyloženě uklidňuje. Vašeho partnera určitě mile překvapíte a čokoláda, která má pozitivní vliv na tvorbu hormonu serotoninu, tedy hormonu štěstí, mu zaručeně zlepší náladu. Oříšky obsažené čokoládových bonbonech mají navíc blahodárný vliv na zklidnění nervů. Buďte si jisti, že takováto upřímná omluva vašeho partnera jistě obměkčí.  

Díváte se na situaci očima toho druhého?

Velkou ohleduplnost a toleranci prokážete, jestliže se na situaci podíváte z partnerova pohledu. Když se pokusíte představit si, jak se cítí váš partner, prokážete mu tím tu největší úctu.

Posloucháte, o čem váš partner mluví?

Naslouchání je ve vztahu velmi důležité. Sami si přiznejte, kolikrát partnera opravu vnímáte a kolikrát ho posloucháte jen napůl. Přitom nám může říkat důležitou věc, která se časem odrazí na našem vztahu. Proto, pokud s partnerem něco řešíte, odložte telefony, odlepte oči od obrazovky, sedněte si naproti sobě a poslouchejte. Nemusíte nutně na každou větu říkat udivené „aha“ nebo „já vím“, stačí když budete dobře poslouchat, a nakonec partnerovi řeknete svůj názor. Tak nejlépe pozná, jak dobře jste naslouchali.

Respektujete a podporujte svůj protějšek?

Nikdy nepřekračujte hranice svého partnera. Měli byste je znát a mít k nim úctu. Nechejte mu jeho soukromí: neprohlížejte mu telefon ani e-mail. To, že spolu chodíte nebo žijete neznamená, že ztratíte vzájemné soukromí. Nezapomeňte svého partnera podporovat. Pokud má svůj sen a cíl, kterého chce dosáhnout, snažte se mu pomoct v maximální míře. Rozhodně ho nikdy nepodceňujte, protože to je cesta do vztahového pekla.

Čemu se raději vyhnout

Pokud si chcete užívat spokojeného vztahu, vyhněte se těmto neduhům:

  • Neotáčejte oči v sloup.
  • Neříkejte: „Já jsem ti to říkal/a!“
  • Neříkejte „Uklidni se!“
  • Nemluvte o ultimátech a nevyhrožujte.

Někdy je tolerance velmi těžká záležitost, uvědomte si proto, jak moc vám na partnerovi záleží a co v něm máte. A pokud cítíte, že byste museli vybuchnout, raději počítejte do deseti a vše řešte s klidnou hlavou!

tak raději otočím oči v sloup, než abych mu řekla, že je to idža 😉 ale jinak souhlasím, tolerance musí být 🙂

23. lis 2017