pr_clanek
23. zář 2022
706 

Těstoviny chutnají snad všem dětem. Ale co k nim pořád vařit?

Když potřebujeme, aby se dítě opravdu dobře najedlo, na program zařadíme těstoviny. Většina dětí je přímo miluje, a i kdyby je měly jíst jen tak „nasucho“, budou spokojené. Holé těstoviny ale z dlouhodobějšího hlediska jako výživa nestačí, ještě by to chtěla nějaké tuky a bílkoviny, či alespoň tuky (v těstovinách se zeleninou a nasladko). Tady je pár základních inspirací, od nichž se už snadno „odpíchnete“ při vymýšlení pokrmu na další dny.

Těstoviny a rajčata - nerozlučné spojení

Že těstoviny a produkty z rajčat neodmyslitelně patří k sobě, vědí i ti, kdo snad ještě nikdy nevařili. Tohle spojení většinou respektují i obchody s potravinami - takže když v letáku najdete akční cenu na těstoviny, většinou v tom samém letáku dohledáte i speciální slevu na rajčata. Anebo se jí dočkáte hned v dalším týdnu. Penny leták na příští týden toho může být příkladem.

K těstovinám se hodí jak rajčata čerstvá (pro děti zbavená slupky), tak i dušená s dalšími ingrediencemi. Vynikající jsou různé typy rajčatových omáček, které se dají připravit jak čistě nasladko, tak i ve slanější variantě a doplněné kousky masa nebo další zeleninou, luštěninami. 

Jestliže si vaříte domácí kečup, rozhodně se nemusíte bát jím dítě pohostit. Když k němu přidáte strouhaný sýr, dostane dítě po výživové stránce mnoho z toho, co opravdu potřebuje. S kupovanými kečupy však buďte opatrní, jejich složení nebývá ideální. Jestli chcete vyzkoušet domácí kečup ze sezónních rajčat, zde je poměrně snadný recept. A pálivou papriku do něj dávat nemusíte. Místo papriky sušené se dá použít paprikový lusk, přibližně 200 g.

Sladké těstoviny? K cukru se toho dá přidat hodně

Co dát, vedle cukru a másla, k těstovinám? Možností se nabízí opravdu dost.  Okamžitě si všichni asi vzpomenou na mák nebo na strouhaný perník. Ale co třeba zapéct těstoviny s povidly nebo s jablky a s tvarohem, v podstatě podobně jako žemlovku, jen s využitím těstovin místo žemlí? 

Ale tím sladké variace těstovin zdaleka nekončí. Vynikající je kombinace skořice, kokosu a jablek nebo ovoce a medu. Děti mají rády i kombinaci s máslem, cukrem a kakaem nebo s nutelou - i když po ní bychom příliš často sahat neměli. Když nasucho opražíte strouhanku (pozor na míchání, aby se nepřipekla) a smícháte ji s moučkovým cukrem, nakonec na těstovinách prolijete máslem, budou mít děti boule za ušima!

Zeleninové dobroty, co se s těstovinami dokonale snoubí

Vedle rajčatových omáček a dušených rajčat se dá k těstovinám servírovat spousta dalších typů zeleniny. Stačí ji krátce podusit, aby byla měkoučká a vytvořila omáčku s příjemnou konzistencí. Menším dětem ji můžete namixovat. 

Pokud dítě přijme chuť špenátu, máte vyhráno, co se zelených potravin týká. Zkuste špenát vylepšit trochou česneku. Dětem tak může chutnat mnohem víc. Cibule a česneku se bát nemusíte, mnoho dětí je v jídle (v rozumném množství) přivítá.

I dětem zachutná pesto, když ho připravíte doma

Kupovaná pesta bývají příliš slaná a často i příliš chuťově výrazná. Jako přídavek k těstovinám pro děti se tak většinou nehodí. Ale to nevadí. Pesto si snadno (a hlavně levněji) vyrobíte doma. Jak na to? Receptů je spousta. Vybrali jsme pro vás recepty na pesto rajčatové, bazalkové a řepné.

Mleté maso si děti zamilují

Ne každé dítě je ochotné vzít do úst kus masa a přežvykovat ho. A už vůbec ne držet paličku z kuřecího stehna a maso z ní okusovat. Ale když dětem naservírujeme maso jemně mleté a dostatečně dlouho dušené, aby opravdu změklo, pak už to u stolu vypadá dost jinak. Příprava je navíc rychlá a výsledek plný bílkovin. 

Mleté maso můžete připravit s omáčkou z rajčat nebo z další zeleniny, se špenátem, anebo i s bílými omáčkami a sýrem, pokud je dítě má rádo. K mletému masu se hodí i kořenová zelenina nebo kukuřice, houby (pro větší děti), omáčky z tykví (dýně, cukety) nebo i luštěninové kaše/omáčky, do nichž mleté maso zamícháte.

Co nejméně nádobí? Vařte v jednom hrnci!

I těstoviny se dají připravit jako eintopf. Hotovo máte do 30 minut - a hlavně je jen minimum nádobí. Skvělá forma rychlé večeře, abyste pak neměli tolik úklidu. V jednom hrnci se dají těstoviny připravit těstoviny s krémovou omáčkou, s kousky kuřecího masa, se zeleninovou omáčkou, ale třeba i s již zmíněným mletým masem, které díky své konzistenci měkne opravdu rychle. Stačí vše vložit do jednoho hrnce, zajistit dostatek tekuté složky, aby měly těsto z čeho nabírat vodu, ochutit a dát zapéct. 

Tip na závěr: smetana zjemní téměř všechny přílohy k těstovinám, především v zapékaných variantách z jednoho hrnce.

Já Teda dělám masovou směs se spagetami. Syn miluje i sladké těstoviny. Když zbydou uvařené těstoviny tak máme s vajíčkem a šunkou a nebo zapečené

24. zář 2022

Žiju v Itálii, k těstovinám se dává takřka vše. Luštěniny, zelenina, ryby, nepřeberné možnosti

24. zář 2022

U nás vedou těstoviny s tuňákem a zakysanou smetanou.

25. zář 2022

Začni psát komentář...

Odešli