pr_clanek
15. čer 2022
28 

Význam a historie ametystového kamene

Název „ametyst“ pochází z řeckého amethystos, což znamená „lék proti opilosti“, což je výhoda dlouho připisovaná fialovému kameni. Díky jeho vínově podobné barvě spojovala raná řecká mytologie drahokam s bohem vína. Také se věřilo, že ametyst udržuje nositeli jasnou hlavu a dodává pohotovost v bitvě a obchodních záležitostech. Renesanční Evropané si mysleli, že uklidňuje milovníky přemožené vášní.

Ametyst je drahokam, který se tradičně dává k šestému výročí svatby. Kateřina Veliká měla pro drahokam zálibu a zahalila se do ametystových náhrdelníků a náušnic a dalších ozdob. Slavná znalkyně šperků Wallis, vévodkyně z Windsoru, učinila nezapomenutelný výrok, když na gala ve Versailles v roce 1953 měla na sobě honosný ametystový náhrdelník s náprsenkou podle Cartiera.

Historicky královské rodiny obdivovaly tmavě fialový odstín ametystového kamene přinejmenším od dob Alexandra Velikého. Nauka o ametystu také zahrnuje několik nároků na mystické síly, včetně toho, že by předával sílu těm, kdo jej nosili.

Kde se nachází ametyst?

Dnes jsou nejvýznamnější zdroje ametystu v Africe a Jižní Americe. Brazílie je stále hlavním dodavatelem, zejména její nejjižnější stát Rio Grande do Sul, i když hrubý ametyst, který se tam těží, mívá světlejší barvu než ametyst nalezený v jiných zemích. Ametyst z Brazílie se někdy tvoří v dutých, krystalem lemovaných ametystových geodách tak velkých, že v nich můžete stát.

Péče a čištění ametystového kamene

Ametyst je 7 na Mohsově stupnici tvrdosti. To znamená, že je vhodný pro každodenní použití v prstenech a jiných špercích, ale časem může vykazovat opotřebení a vyžadovat přeleštění. Protože je tento kámen náchylnější k poškození než tvrdší drahokamy, jako jsou rubíny, safíry a diamanty, riskujete poškrábání ametystových šperků, pokud je umístíte vedle těchto tvrdších kamenů...

Šperky z ametystu lze čistit ultrazvukovou čističkou, ale čištění párou se nedoporučuje. Měkký kartáč s jemným mýdlem je nejbezpečnější možností.

Ametyst okouzluje krále a královny po mnoho staletí. Teď už víte, jaký dárek koupit pro svou lásku k narozeninám. 

Můj nejoblíbenější ❤❤❤

15. čer 2022

Miluju ametyst ❤️❤️

15. čer 2022

Začni psát komentář...

Odešli