pr_clanek
2. únor 2015

Zdravé zuby i v těhotenství

Každá z nás touží po krásném a zářivém úsměvu. Nejprve je třeba si uvědomit, že krásný úsměv znamená především zdravý úsměv. Dále bychom měli přijmout fakt, že stav našeho chrupu máme doslova ve svých rukou. A jedním z nejdůležitějších kroků ke spokojenému úsměvu, je se naučit, jak o zuby správně pečovat. Ačkoli většina z nás si zuby čistí dvakrát denně po celý svůj život, nemusí to nutně znamenat, že tuto rutinní činnost děláme zcela správně a nejlépe, jak jsme schopné. Nejčastěji je na vině nevědomost. Proto se nestyďte zeptat se při pravidelné návštěvě svého zubního lékaře nebo dentální hygienistky na radu.

Jedno z nejkrásnějších období v životě ženy je bezesporu těhotenství a mateřství. Bohužel je toto období z hlediska péče o zuby opředeno různými polopravdami. Existují nesmyslné obavy, že za každé dítě matka obětuje zub, že se během těhotenství zuby rozpadají a také, že se s tím nedá nic dělat. Opak je však pravdou. Naštěstí.

Zubní kaz, zánět dásní i parodontitida mají stejného původce - zubní plak. Tento povlak je tvořen bakteriemi, jež metabolizováním cukrů vytvářejí látky zaviňující výše zmíněná onemocnění. Logická úvaha nás vede k zamyšlení, že kde není plak, nejsou bakterie, tudíž se nemůže vytvořit onemocnění. Říkáte si možná: „Kdyby to jen bylo tak snadné“. Prozradím Vám tajemství. Ono je. K prevenci kazu, zánětu dásní a parodontitidy stačí pravidelná a pečlivá ústní hygiena.

Těhotenství a mateřství má různá specifika (hormonálně podmíněná těhotenská gingivitida, častější zvracení, zvýšený dávivý reflex, chutě). Dodržováním správné ústní hygieny však zcela jistě předejdete všem katastrofickým scénářům, které Vás straší, že s dítětem přijdete o zuby.

Jak a čím to vyčistím?

Na trhu je celá řada dentálních pomůcek, jak si vybrat ty správné? Je třeba hledat u každé pomůcky určité parametry. Vhodná pomůcka je ale jen polovina úspěchu. Druhou polovinou je technika čištění zubů.

Klasický kartáček

Není kartáček, jako kartáček. Navzdory všudypřítomné reklamě by měla být tato pomůcka až úsměvně jednoduchá. Nečekejte překřížená vlákna, gumové prvky ani čistítko na jazyk. Správný kartáček má splňovat čtyři základní parametry. Má být měkký, hustý, rovně zastřižený s malou pracovní částí. Měkká vlákna dovedou kvalitně očistit všechen přítomný plak, ale přitom jsou šetrná k dásním. Husté osazení vlákny kartáček činí efektivním při odstraňování povlaku. Rovně zastřižená vlákna zase zajišťují stejnoměrný tlak během čištění. Malá pracovní část zaručuje dobrý přístup ke všem zubům a jejich ploškám.

Kartáček uchopíme jako tužku a v úhlu asi 45° směrem k dásni, polovinou vláken na zubech a druhou polovinou na dásních, děláme drobné krouživé pohyby po celém obvodu oblouku.  Není důležité, kde čištění začnete a kde skončíte. Důležité je, aby byly všechny zuby čisté, po přejetí jazykem hladké. Docílit tohoto výsledku je pro každého jinak časově náročné, proto se nesnažíme tuto dobu přesně specifikovat. Zuby bychom měly čistit, dokud nebudou čisté.

Mezizubní kartáčky

Tyto pomůcky se používají k čištění mezizubních prostor. Mezizubní kartáčky by každý měl dostat z rukou profesionála, lékaře, nebo dentální hygienistky. Každý mezizubní prostor je jinak velký, proto je třeba, aby byly kartáčky správně nakalibrovány. Malý kartáček nevyplní dostatečně mezizubní prostor a nevyčistí, příliš velký zase působí traumaticky. Důležité je i správné zavádění kartáčku. Nikdy bychom jej neměly zavádět „na sílu“, naopak bychom se měly snažit najít cestu nejmenšího odporu a pod lehkým tlakem kartáček zasunout do mezizubního prostoru. Stačí prosté zavedení tam a zpět. Pokud nejste zvyklé používat mezizubní kartáčky, je vysoká pravděpodobnost, že vám budou dásně při čištění krvácet. Toto krvácení je známkou zánětu, tedy onemocnění způsobeného zubním plakem. Pravidelným čištěním jednou denně vyléčíme zánět dásně a krvácení vymizí do týdne až 14-cti dnů. K čištění mezizubních prostor můžeme použít i zubní nit.

Jednosvazkový kartáček

Tato pomůcka je vhodná pro všechny, kteří si chtějí dokonale vyčistit zuby. Velmi individuální čištění každého zubu zvlášť sice trvá déle, ale výsledek je nezaměnitelný. Jednosvazkový kartáček je skvělý společník k televizi, do vany nebo k oblíbené knize.

Autorkou článku je MDDr. Karolína Floryková

Začni psát komentář...

Odešli