rebe
22. dub 2020
527 

Podpořte svého nakladatele!

Hodně z vás se v této době snaží podporovat ty, jejichž podnikání je v ohrožení. A spousta z vás v karanténě potřebuje doplnit knihovničku. Knihkupci potřebují naši podporu, ale prosím, nezapomínejme na nakladatele. Ti v tuhle chvíli tahají za nejkratší provázek a přiznejme si, bez nakladatelů toho v knihkupectvích moc nenakoupíme.
Protože jsem na toto téma dostala několik dotazů, dovolím si delší výklad:

Jak knižní trh funguje 

(lze přeskočit rovnou na můj knižní tip níže).
Absolutní většina knihkupců funguje komisně. To znamená, že knihy, které mají v poličkách, stále patří nakladatelům a stále za ně nedostali nic zaplaceno. A pokud se neprodají dost rychle a knihkupec bude potřebovat místo v poličce, ani nedostanou, knihkupec jim je vrátí. A to klidně i poškozené, vyšisované či zničené jeho vinou. Prostě nezaplatí ani korunu a vrátí je nakladateli.
Knihkupec ani není v přímém kontaktu s nakladatelem, ale odebírá knihy před distributora, s nímž se dělí o zisk. Malý nakladatel nemá jinou možnost, než prodej přes distributora. Knihkupci neberou na sklad, chtějí jen 1-2 výtisky z každého titulu a další až po vyprodání. To se s 50 knihami v portfoliu obsloužit nedá. Distributor tam zaváží knížky všech nakladatelů, takže si může dovolit lidi na dopravu platit.
Ve chvíli, kdy se kniha prodá, knihkupec ji zaeviduje a na konci měsíce nahlásí distributorovi, ten prodeje nahlásí nakladateli a ten vystaví fakturu na svůj podíl z ceny, z malobchodní ceny to bývá kolem 43 %, tedy ani ne půlka. A teď pozor: splatnost faktury je 90-120 dní! Takže za knížku, kterou si koupíte v lednu, dostane nakladatel zaplaceno nejdříve v polovině května, ale klidně až o prázdninách.
A teď klíčové info: distributoři nyní nakladatelům neproplácí faktury. Od začátku nouzového stavu prostě platby nechodí. A vy teď už víte, že to nejsou platby za knihy prodané v době nouzového stavu. Jde stále ještě o platby za předvánoční a těsně povánoční prodeje. A k tomu mohu jen dodat, že před Vánoci se prodá 90 % všech knih za celý rok a nakladatelé na toto období čekají jako na smilování boží. Jistěže se dá argumentovat rizikem podnikání a nutností tvořit si rezervy. Ale na tohle se opravdu připravit nedá.
Možná jste si již všimli, že spousta nakladatelů má teď velmi výhodné akce, slevy, dopravy zdarma. Teď už víte proč. Při nákupu na jejich eshopu totiž dostanou zaplaceno.
Proto moc prosím, podporujte svého nakladatele! Mnozí z nich vydávají tak nádherné knížky, že by nám bez nich bylo smutno. Dokonce i Svojtka už musí propouštět...

A teď už slibované knižní tipy
Nakladatelství Kazda. Neskutečně nádherné, chytré a skvěle zpracované knížky o přírodě. Knížky Petera Wohllebena o lese jsou hlavně pro starší děti, ale neskutečně zaujmou i dospěláka (já dneska málem připálila oběd) a spousta těch informací nadchne i děti. Věděli jste, že stromy se umí bránit před nebezpečím, že spolu komunikují a pomáhají si navzájem?
Copak ze mě bude? vám ukáže životní cykly některých zvířat (třeba věděli jste, že vážka má v křídlech cévy s krví? Průhlednou!)
Kdopak to tu běžel asi využijeme hlavně v zimě, ale stopy v životní velikosti, tomu nešlo odolat.
Baobab je jedno z nej nakladatelství knížek pro děti. Knížky jsou totiž nejen chytré, ale i mega krásné. Tuhle, Rostlinopis, ilustrovala Alžběta Skálová. Umělecké dílo nacpané informacemi o rostlinách!
Albatros zná asi každý. Ale i ono si podporu zaslouží, protože málokteré nakladatelství toho pro dětskou knihu udělalo tolik. Rok v lese a Rok na zahradě s sebou vozíme na chalupu skoro pokaždé, protože nám pomáhají pozorovat proměny v přírodě a obsahují i spoustu námětů na objevné činnosti.
Smart Press je moje srdcovka, protože jsem ho několik let řídila. Ale ty knížky jsou po mém odchodu snad ještě lepší! Tradinář spolunapsala Martina, majitelka nakladatelství, a v hlavě ho měla, co pamatuji. Je to moje oblíbené večerní čtení, když děti usnou. A Pěstujeme ve městě už listuju, když s tím domem a zahradou to teď nevypadá...
Ráda mám ještě již zmiňovaného Svojtku (mimochodem, už jste četli článek majitelky Báry s kódem na 30% slevu? https://www.modrykonik.cz/blog/pr_clanek/article/s-knihou-usmevavou-mamou-snadno-a-rychle-jrf2il/). 

A pak třeba Meander, Běžíliška...

Které je vaše oblíbené? Máte nějaký doporučeníhodný tip? Sem s nimi!
A díky za všechny nakladatele, pokud nakoupíte přímo u nich

@rebe psala že bych měla svůj komentář připojit i k tomuto jejímu článku, tak tedy ráda zmíním Radioservis (kde pracuji) a jeho Radiotéku, kromě pár knih, které jsou ale většinově pro dospělé vydáváme především audioknihy a rozhlasové dramatizace. Radioservis je samostatná společnost, která není placena rozhlasem a tedy koncesionářskými poplatky, ale musí si na svůj provoz vydělat sama, takže je teď přesně v této situaci.

22. dub 2020

Děkuji za informaci jak to funguje, chtěla jsem nakoupit u Dobrovského, ale nakoupila jsem jinde, děkuji za tip. Určitě využijeme opakovaně.

22. dub 2020

Skvělý článek a Baobab za mě super 👏❤️

22. dub 2020
Autor komentář smazal

Jsem moc rada za existenci nakladatelstvi Beziliska protoze poezie pro deti, kterou jsem od nich cetla, je fakt dobra. Ma rytmus i obsah a (k neuvereni) co se ma rymovat se temer vzdy opravdu rymuje... Prala bych si, aby to byl na kniznim trhu standard, ale realne jsou naprosty nadstandard.

22. dub 2020

@rebe Slysim to uz od vic lidi, ale co furt nechapu je, proc to ti distributori delaji? To jsou zadluzeni a bez penez? Jako cloveku zvenci mi prijde, ze tahle strategie i ty distributory musi vest do zahuby, skoro by se mi zdalo, ze distributory uplne nejjisteji, ne? A delaji to vsichni? Naposled jsem slysela o jedny velky spolecnosti, to se to taky siri epidemicky? Budu moc rada za informace, abychom kdyztak podporili ty hodny, co platej 🙂

22. dub 2020

Abych pravdu napsala, nenapadlo mne, že i v tak hezké profesi, jako je prodej knih, je tolik špíny. ☹ Naše děti taky milují od nakl. Kazda Slyšíš jak mluví stromy. Prý mají nějakou novou o včelách, zkusím se tedy podívat. Jinak za nás je super taky Paseka a jejich komiksy pro děti (nejvíc frčí Hilda a Artur a zlaté lano).

22. dub 2020
rebe
autor

@malytlustyhroch Podle mě distributoři lehce zneužívají svého dominantního postavení. Jednání s nimi vždy mělo nádech nepříjemna. Například požadovali zvýšení rabatů s argumentem, že se zvedly ceny energií. Jako kdyby nakladatelé snad měli energie zadarmo... S platbami od jiného velkého distributora, který má i síť knihkupectví, pak byly problémy vždycky. Nakladatelů i knih je moc, takže pád pár z nich distributory neohrozí.

22. dub 2020

@rebe dik za objasnění.

22. dub 2020

Aha, to jsem netušila. Já mám ráda knihy ze Smart Pressu, Kazdy a Synergie publishing. 🙂 Na Tradinář se chystám už dlouho.

23. dub 2020

@basina na včely jsem koukala, chci je pořídit v další vlně. Protože tyhle “koloběhové” knížky u nás teď dost frčí. A když vidím, jak našlapané jsou Stromy, nebojím se ani dalších titulů. Kazda se mi fakt líbí.

23. dub 2020

Díky za "nakopnutí", objednala jse. Tradinář přímo u zdroje 😊

23. dub 2020

Nemyslela bych, že mě někdy rozbrečí, že má eshop zboží ve slevě, nebo že mám morální důvod nakupovat, ale tohle je tak hrozně smutný!!!! Furt nechápu, ani jak tahle situace na knižním trhu mohla legálně nastat, ani proč zrovna teď. To využili nějaké možnosti odložit platbu v nouzovém stavu, nebo co?

24. dub 2020

@rebe Trochu se v tom ztrácím. Máme vybrané nějaké konkrétní knihy, které bychom koupili i kdyby nebyla "knižní krize", a můžeme je koupit buď na infoa.cz (které je vydalo) nebo na levneknihy.cz (kde jsou výrazně levnější - Nevíš prosím, jak si teď morálně a ekonomicky stojí tyhle dvě firmy? zběžně jsem zkoušela google, ale moc mi to nepomohlo.

26. dub 2020
rebe
autor

@malytlustyhroch Levné knihy mají velmi vysoký rabat, takže pro nakladatele je určitě výhodnější, když koupíš přímo u něj (podíl pro nakladatele z ceny, kterou za knihu zaplatíš, je poměrně malý). Navíc je to velký řetězec, o jehož osud bych se úplně nebála, protože tenhle koncept je prostě potřeba. Takže já osobně bych preferovala nákup u nakladatele. Ale pokud je pro tebe ten finanční rozdíl významný, kup klidně i u Levných knih, každá ze složek knižního trhu je důležitá a potřebuje podporu.

26. dub 2020

Jen doplňuji,m že Chrujda z Meandru je taky fajn. A možná podpora zde: https://www.hithit.com/cs/project/7796/vydani-k... i s omalovánkami ke stažení. https://www.meander.cz/user/documents/upload/ME...

29. dub 2020

Začni psát komentář...

Odešli