redakce
15. srp 2022
1569 

5 tipů, na co si při výběru aktovky dávat pozor

V různých etapách svého života stojíte před výběrem různých věcí. Ať jsou to spotřebiče, dovolená, zařízení do bytu nebo nové auto. Zatímco u všech zmíněných věcí jsem tak podvědomě tušila, co očekávám a na co se mám zaměřit. Taška pro prvňáka, to je vám pěkný oříšek. Na trhu je neskutečné množství produktů. A tak začal můj průzkum hodný diplomové práce.

Zatímco pro děti existuje jediné a nejdůležitější kritérium, kterým je design, já jako rodič jsem se musela poprat s úplně jinými věcmi. Procházela jsem spoustu webových stránek, odkud na mě z každého okna vyskakovaly produkty s přívlastkem „nejlepší“. Ale jak se rozhodnout správně, aby ta daná věc byla skutečně pro toho mého prvňáčka ta nej?

Začínám lovit v paměti. Co se mi jako dítěti nelíbilo? Taška byla těžká. Byla neforemná a bolela mě záda. Během teplých dnů jsem měla záda mokrá jako myš. Když jsem si nasadila tašku dřív, než jsem si obula boty a potřebovala jsem se sehnout, tak mě převážila přes bok a šla jsem k zemi i s taškou. A běh ze školy? Ani nedokážu zpětně zhodnotit, jestli jsem běžela já s taškou nebo ona se mnou. Nemluvě o jednom společném prostoru, kde jsem měla mix učebnic, školních pomůcek a svačiny. Nedej Bůh, aby se mi rozlila limonáda. A to otevírání…

Postupně jsem si díky vzpomínkám a několika informacím z internetu vytvořila svůj vlastní seznam kritérií, která musí ideální taška pro mého syna splňovat: 

1. Jednoduché otevírání, které zvládne i prvňáček, který ještě s motorikou občas bojuje. Zkrátka, hledala jsem tašku „ideální pro začátečníky“. I když je to na první pohled banalita, je třeba si uvědomit, kolikrát denně vaše děťátko tašku otevře a zavře.

2. Pečuje o záda dítěte. Nízká hmotnost, ergonomický tvar, prodyšný materiál. Podstata celého příběhu. Hledala jsem tašku, která bude ohleduplná k páteři mého syna. Váha, ideálně do 1 kg. Ergonomický tvar je již samozřejmostí. Laťku jsem však posunula výše a pátrala po tašce, která dítěti podepře záda i ve dnech s vysokou zátěží. Naše ideální taška musí mít vnitřní přihrádku s elastickým páskem na školní pomůcky, který udrží knihy a sešity co nejblíže k tělu a sníží tak zátěž na páteř. Zadní zádový panel musí být polstrovaný a prodyšný.

3. Přizpůsobení se tělu a rozložení hmotnosti. Dnešní moderní školní tašky mají více popruhů než batoh určený pro vysokohorskou turistiku. Dokud jsem si o tom něco nenastudovala, myslela jsem si, že je to tak trošku přehnaný rozmar. Čím více proužků, tím více značková. Čím více popruhů, tím více ergo? No ono to je, na rozdíl od těch proužků, vážně pravda. 

Můžete pořídit jakkoli kvalitní tašku, pokud ji správně nenastavíte, záda dítěte budou trpět. A tak dalším kritériem, které jsem do seznamu zařadila, bylo přesné usazení tašky díky individuálním možnostem nastavení ramenních popruhů, bederního pásu, hrudního popruhu a horních zvedacích pásů. 

Je to nezbytné pro zajištění nejlepšího přizpůsobení se tělu a rozložení hmotnosti. Není nic horšího, než když taška na malých zádech dobře „nesedí“ a „nenajde si své místo“.

4. Pořádek musí být

Pro každé dítě je zřejmě trošku šok, když má najednou být zodpovědné za své věci. Mít v nich přehled, vyznat se, kde co má. A tak jsme hledali tašku, která má prostornou hlavní komoru se snadno přístupným otevíráním a stabilní spodní panel. Oddělený prostor na svačinu je také zcela legitimní požadavek. Ideálně, kdyby byl navíc termo.

5. Ochrana před deštěm i malinovkou

Vzpomínáte si ještě na vlhké knihy, když vás cestou ze školy chytil déšť? Vyšší liga byly rozmočené sešity, které jste vybírali s opatrností, jako by to byly artefakty z Titanicu a doufali jste, že je ještě bude možné zachránit. A ruku na srdce, kdo si nevylil do tašky alespoň jednou za svou školní docházku láhev s vodou, jakoby ani nechodil do školy. Tak proč tomu nepředcházet? Na trhu je široká nabídka, ze které si můžete vybírat. Takže vnější kapsa na láhev s vodou to jistí. Rozhodnuto.

Aby to nebyly jen obecné rady, kterých je plný internet, napíšu vám, pro kterou tašku jsme se rozhodli my. Schválně píšu my, protože stejně důležité kritérium je samozřejmě design. Poslední slovo měl pochopitelně můj syn. I kdybych našla tu nejkvalitnější tašku, kdyby neprošla schvalovacím procesem hlavního kritika, mohla bych začít hledat znovu. Znám však jeho vkus a věděla jsem, že motiv LEGO Ninjago dostane i jeho.

Všechna výše zmíněná kritéria splnila taška LEGO Ninjago Green Optimo Plus. Horní polstrovaná rukojeť, uvnitř potisk jmenovky, odnímatelná šňůrka na klíče a připojitelná kapsa na tělocvik, kterou lze připevnit na horní část vaku ve 3 jednoduchých krocích zacvaknutí, byly už jen příjemným bonusem.


Tento článek vyšel s podporou SmartLife.

Začni psát komentář...

Odešli