redakce
16. říj 2018
18395 

Cizí dítě nemůžete mít rádi stejně jako vlastní? Adoptovali si dceru z utajeného porodu a toto tvrzení vyvrací

"S manželem jsme se krátce po svatbě rozhodli pro další krok - potomka. Protože jsem věděla, že to nepůjde bez komplikací, doktor ke mně přistupoval již od začátku jako k problematickému případu. Cykly jsme museli vyvolávat. Na začátku Agolutin, který měl vyvolat menses, clostylbegyt měl na starosti růst a zrání vajíček, po ovulaci a styku zase Duphaston atd.," vzpomíná na začátky Lenka.

Pojďme se ale nejdříve podívat na pojem utajený porod. Tento pojem se často zaměňuje s anonymním porodem. Rozdíl je v tom, že při anonymním porodu není známa identita matky. U utajeného porodu známa je, ale je utajena. Žena má právo požádat o utajený porod v jakékoli porodnici, kde před očima svědků, které tvoří zdravotní sestra a lékař, podepíše žádost, jež je uchovaná ve zdravotní dokumentaci, kde není totožnost matky (jméno, příjmení, rodné číslo) ani data přijetí do nemocnice a porodu. Po odchodu ženy z porodnice jsou veškeré dokumenty zapečetěny. Rozpečetit tyto dokumenty lze jen po povolení soudu.

Cesta k rodičovství

Po několika neúspěšných pokusech o otěhotněním jí doktor po relativně krátké době poslal na laparoskopii. Když seděla u něj v ordinaci s výsledky v ruce, v kolonce "diagnóza" bylo napsáno "ženská neplodnost, blíže neurčená", vyvstala otázka - co bude dál?

"Nevěděli jsem, co chceme, ale věděla jsem, co nechceme - jít do centra asistované reprodukce. Vědělo jsem, že bude následovat rozhovor s mým manželem. Byla jsem rozhodnutá, že touto cestou se ubírat nemíním. Když člověk opomene náladovost, změny libida, váhy a ostatních věcí spojených s nepřetržitým užíváním nějakých hormonálních léků, je zde další, mnohem důležitější věc - a to je váš vztah. Ať už by byla moje touha po dítěti jakákoliv, náš vztah jsem tomu obětovat nehodlala. Ze sexu se stala povinnosti - povinný čas abstinence, povinný styk v určených intervalech. Neumím si představit, jak někdo může něco obdobné prožívat několik let a nezbláznit se. Ještě k tomu, když výsledek nikdy není zaručen. Je to jako mít 200 korun a koupit si za ně los. Buď vyhrajete majlant nebo vám nezůstane ani na rohlíky. Za sebe jsem byla rozhodnuta - to co máme je příliš cenné na to, abych s tím hrála vabank. Manželství mé kamarádky se rozpadl přesně kvůli tomuto."

Formuláře a testy

Paradoxně ten, kdo se k adopci postavil ze začátku odmítavě, byl manžel. Přestože muži nejsou těhotní, nenosí dítě pod srdcem 9 měsíců, je pro ně obtížnější přijmout fakt, že dítě, které vychovávají, není jejich biologický potomek. Nakonec se však rozhodli, že než padne definitivní ne, alespoň si o tom zjistí více. Zamířili na Úřad práce.

"Byli jsme tam za exoty. Za mahagonovým stolem z dob dávno minulých seděla úřednice. Srkala kávu a dívala na nás jak na zjevení, když jsme se jí s úsměvem ptali, co je to ta adopce a co bychom k tomu potřebovali. A tak jsme dostali malý rychlokurz, dva dotazníky a kopu podkladů. Odcházeli jsme, majíc v hlavě ještě větší hokej, než když jsme tam přišli. Padaly slova jako osvojení, náhradní rodinná péče, zprostředkování pěstounské péče a podobně a vůbec jsem v tom neviděla rozdíl," vzpomíná Lenka.

Čekalo je vyplňování dotazníků, zařizování, potvrzení od lékaře, od zaměstnavatele a taktéž uvést, o jaký druh péče mají zájem. Toužili po rodině a srdci nejblíže jim tak bylo osvojení. Pro nás laiky adopce. Je to to, po čem toužili. Při adopci by měli s adoptovaným dítětem stejný vztah, jako mají rodiče se svými vlastními dětmi - stejné povinnosti i práva. Devět měsíců oboustranné zkušební doby završí odklepnutí soudu a osvojenec dostane nový rodný list a nové příjmení. Ale to jsme zašli příliš daleko, k novému příjmení je čekala ještě dlouhá cesta.

Příprava na rodičovství

Když máte první papírování splněné, na řadě je další krok a to je příprava. Přípravné kurzy pro budoucí náhradní rodiče zajišťuje příslušný krajský úřad nebo odborná organizace pověřená k přípravě žadatelů.

"Představa, jak mě nějaká 'vesnická' psycholožka poučuje o životě, byla pro mě více než děsivá. Nechápala jsem, co užitečného mi může přinést do života a proč právě my - dva vzdělaní lidé z úplných rodin s pevnými základy, tohle musíme absolvovat. První byly psychotesty a nesly logo Československého institutu vzdělávání (nebo něčeho podobného) a psal se na nich rok 1982. Protočila jsem oči. Vždyť to jsem ještě nebyla ani na světě! Následně jsme kreslili postavy, stromy a lodičky . Člověk v tom hledá strašnou logiku, ale logika v tom není," objasňuje Lenka.

Není to kvíz ani soutěž. Jednáte podle pocitů. Nejsou dobré, ani špatné odpovědi. Jsou jen ty vaše. Snažit se to podvádět je něco jako se snažit přechytračit osobnostní test na pracovním pohovoru. Jednoduše na to přijdou a ve finále to z vás udělá lháře. Navzdory obavám jim to dalo mnoho. Pochopili, že tyto děti jsou jiné. Jsou to děti, se kterými se život nemazlil a nesplňují standardní vzorce chování. Jsou jako cenný křišťálový kalich rozbitý na tisíce kousků a slepený jemným lepidlem. Máte len jednu šanci, jak to nezkazit. Více jich nedostanete.

"Pamatuji si, jakoby to bylo dnes, když jsme seděli  v ošuntělý křeslech paní psycholožky, které ještě pamatovaly minulý politický režim a držíc se za ruce jsme čekali, co paní psycholožka napsala. Její závěry byly až mrazivě přesné a závěrečné 'doporučuji' nás hřálo na duši jako balzám, když jsme odcházeli z její kanceláře," s dojetím vzpomíná Lenka. Zanedlouho přišel dopis, že byli zařazeni do databáze pro uchazeče o zprostředkování náhradní rodinné péče.

Vánoční překvapení

Neuplynul ani rok, když jim zazvonil telefon. Byly Vánoce. Lenka, opřená o kuchyňskou linku se dívala ven oknem, zvedla telefon a automaticky se ohlásila 'Prosím?' Volali z Úřadu práce.
"Až mě zamrazilo, protože jako čerstvě nezaměstnaná, lekla jsem se, že jsem zmeškala termín. Kvůli vánočnímu shonu jsem si neuměla rychle vzpomenout, kdy se mám vlastně hlásit na úřadě.

'Ještě máte zájem o zprostředkování?' Zazněl hlas paní v telefonu.

'Jaké zprostředkování?' Nechápala jsem, co po mně paní chce. Co jsem nestihla, nějaký termín?
'Jste tam?' Zazněl tentýž hlas.
'Jsem, jsem,' vykoktala jsem ze sebe.
'O zprostředkování?' Evidentně jsem zaskočila zase já ji.
'O zprostředkování náhradní rodinné péče ...'
Nečekala jsem to. Je to, jako když se díváte na těhotenský test a už ani nedoufáte v jiný výsledek, pouze jednu čárku. A najednou jsou tam dvě. Toto je něco podobného, jen se to děje telefonicky,"
se smíchem dodává Lenka

Vykoktala ze sebe něco ve smyslu, že je nezaměstnaná a proto si to hned nespojila. Po pokáráni a připomenutí stati z Rozhodnutí o zařazení do databáze uchazečů, v níž se zavazujete, že jste povinni jakoukoliv změnu nahlásit, řekla, že hledají rodinu pro dítě z utajeného porodu a i když ještě nejsme na řadě, tak v takovém případě, kdy některé páry o toto vysloveně nemají zájem, se přeskakuje.

I když byste se mohli pozastavit nad tím, proč někteří nechtějí děťátko z utajeného porodu, kdy je maličké a můžete si ho vychovat už prakticky od porodnice, důvod je jednoduchý. Kromě toho, že původ dítěte, jakož i rodinná anamnéza a stav matky v těhotenství není dohledatelný, biologická matka má právo se do 6 týdnů vrátit a rozmyslet si to. A vzít vám nového člena rodiny přímo z náruče. Taková rána je snad nejhorší.

"Naši lásku jsem si zamilovala na první pohled. Byla maličká jako Paleček, zranitelná a od prvního pohledu jsme věděli, že je úplně jedno, čí buňky byly na začátku. Zda naše nebo cizí. Jediný dotyk její maličké ručky znamenal víc, než si kdo může představit. Každý má tendenci ohánět se větami: 'Dokud to nezažiješ, nepochopíš.' 'Dokud nemáš vlastní děti, nepochopíš.' 'Dokud nejsi těhotná, nepochopíš.' A proto tyto věty použiju i já - je to vzkaz pro všechny, kteří tvrdí, že cizí dítě nemůžete mít rádi stejně jako vlastní. Chtěla bych vám jen říci - dokud to nezažijete, nikdy to nemůžete pochopit..."

Dnes má jejich adoptovaná dcerka i bratra, který se ohlásil u maminky v bříšku pár měsíců poté, co si osvojili dcerku. Jak se říká, boží cesty jsou nevyzpytatelné.

Zdroj: 

sancedetem.cz

moc pekne napsane.

16. říj 2018

Krasne napsane! 😍
Jen jsem jeste neslysela, ze NRP resi urad prace?

16. říj 2018

Hezké, jen škoda, že si redakce neudělala čas na jazykovou korekturu a že to je částečně slovensky 😐- nic proti slovenštině, ale je v jednom textu je fajn držet jeden jazyk... A že by to řešil úřad práce, to slyším poprvý, že by byly slovenský i reálie?

17. říj 2018
Komentář byl odstraněný

Kamaradka „dostali” do adopce chlapecka ted v lete 🙂 Tady je ta faze mezi zadosti a pridelenim napsana hodne zjesnodusene.

17. říj 2018

Kdo tento nesmyslný a vylhaný článek napsal? Je uvedený zdroj: sancedetem.cz, kdo se za to schovává? Je naprostý nesmysl, že by se ohledně adopcí dětí chodilo zjišťovat potřebné na Úřad práce, jak je v tomto článku uvedeno! A že by tam seděla úřednice za mahagonovým stolem, z dob dávno minulých a že by kdokoliv, kdo chce adoptovat dítě, dostal kvůli tomu na Úřadu práce dva dotazníky a kopu lejster! To si opravdu někdo myslí, nebo z nás děláte pitomce a proč? Zrovna jako je v článku uvedeno, že: "psychotesty ohledně adopce dětí nesly logo Československého institu vzdělávání (nebo něčeho takového) a psal se na nich rok 1982! Proč tady píšete takové nesmysly! Zrovna, jako je nesmyslné, že jim do roka volali z Úřadu práce, že pro ně mají dítě z "utajeného porodu".Kde berete takové hlouposti

20. říj 2018

@vlcice8888 jistěže jsou to hovadiny. A ten, kdo tady tento článek vlepil, bez toho, aby si pozjišťoval pravdivé informace, by si měl raději sednout na prsty. Tyhle články jsou velká ostuda a šíří se mezi lidi, kteří se o to teprve zajímají, bludy.

20. říj 2018

Kde berete takové hlouposti, UŘAD PRÁCE NIC takového nezajištuje!!!! Moje neteř je adoptovaná, adoptovala ji moje sestra se svým manželem, 5 let na adopci čekali a bylo považováno za všeobecný úspěch, že dostali holčičku bílé pleti do jednoho roku věku!!!!! Nikdo z nich NIKDY na Úřadu práce nebyl!!!!!! ZA TO PRACOVNICE ZE SOCIÁKY si u nich doma, předtím, než holčičku dostaly, podávaly dveře a kontrolovaly, co jak doma mají připraveno. Psychotesty, které podstoupili rozhodně nenesly logo Ceskoslovenského institutu vzdělávání ani ničeho takového a nebyl na nich rok 1982!!!!! Proč píšete takové lži a nesmysly

20. říj 2018

Vubec nerozumim zameru MK,takhle lhat a cucat z prstu příběhy 😒

7. lis 2018

Ja se tady dojímám a pak zjistím, že je to asi vymyšlené ☹ škoda.

9. lis 2018

Já myslím, že na úřadě pro zprostředkování adopce měla paní nahlásit, že je bez práce ( tedy v evid. pro uchazeče o zaměstnání). Takto to bylo myšleno asi. Při procesu o osvojení se zjišťuje i to kolik vyděláváte.

15. lis 2018

hrůza, vždyt tento článek zmate případné zájemce o adopci!!

18. pro 2018

Vymažte tento naprostý nesmysl a lež .☹

7. led 2019

Začni psát komentář...

Odešli