redakce
5. dub 2019
5549 

Kdy začít hrát na hudební nástroj? Hra rozvíjí u dětí paměť a koordinaci

Kdopak z nás by neznal rčení: “Co Čech, to muzikant” a právem jsme na to jako národ hrdí. Hře na hudební nástroj jako mimoškolní aktivitě se věnuje velká část dětí školou povinných. Pokud i vy chcete, aby se váš potomek věnoval této bohulibé činnosti, ale nevíte, kdy je ten nejlepší čas na to začít, zbystřete. Podobné otázky si klade i mnoho rodičů na Modrém koníku.

Image title

“Ahoj, zvažujeme, zda dát dítko od příštího roku do ZUŠ. U nás jsou hodiny rozděleny na nauku (povinná 1x týdně) a "praktické hodiny" hry na nástroj (1x týdně). Po 3. roce výuky pak musí děti povinně navštěvovat i hodiny orchestru či sborového zpěvu (tj. docházka 3x týdně). Je to u vás také tak? A jaké jsou vaše zkušenosti se ZUŠ, dali byste tam už prvňáčka?” V tomto článku najdete odpovědi na ty nejzásadnější otázky, které vás v souvislosti s hrou na nástroje napadnou.

Kdy je nejlepší doba na to, aby dítě začalo hrát na hudební nástroj?

Začít hrát na hudební nástroj se dá samozřejmě kdykoliv v průběhu celého života. Tím je ovšem spíše myšleno to, že nikdy není pozdě. Rodiče ale asi bude více zajímat, od kolika let může jejich ratolest s hrou na nějaký hudební nástroj začít. Odpověď na tuto otázku však bohužel není jednoznačná, protože záleží hned na několika faktorech. Jedním z těch nejdůležitějších faktorů je to, jaké dítě je a zda je schopno porozumět pokynům, které jsou mu udělovány učitelem a zda je také ochotno je plnit.

Hra na hudební nástroj je mnohdy těžká cesta, která dítěti postaví do cesty mnoho překážek. Je vaše dítě vytrvalé, nebo se u prvního nezdaru vzdává? Chce na hudební nástroj hrát samo od sebe, nebo jen proto, že to chcete vy? Na tyto otázky je potřeba si popravdě odpovědět. Hra na nástroj musí vycházet ze zájmu dítěte, jen tak mu bude přinášet uspokojení a radost. A jako rodič také rozhodně musíte počítat s tím, že přijdou chvíle, kdy i dítě, které hudbu a hru na nástroj od počátku milovalo, nebude chtít věnovat svůj čas právě cvičení a tréninku.

Většina učitelů hudby a pedagogických odborníků se shoduje v tom, že ideální dobou, kdy je vhodné s učením se na hudební nástroj začít, přichází kolem 5. roku života dítěte (samozřejmě existují i výjimky). V tomto věku je zpravidla dítě již schopno přesně chápat, co se po něm chce a navíc udrží pozornost po delší dobu. Tuto skutečnost reflektuje i většina ZUŠ (pozn. redakce - základní umělecké školy či “Lidušky”) a začíná brát děti právě v tomto předškolním věku, zpravidla do přípravných tříd, ve kterých se snaží rozvíjet celkovou hudebnost dítěte.

Čím dříve, tím lépe

Podle posledních vědeckých studií je to s výukou hry na hudební nástroj stejné jako s učením cizího jazyka. Čím dříve se k výuce hry na hudební nástroj přistoupí, tím lepší plynulosti a přirozenosti v dané oblasti dítě dosáhne.

Vhodné načasování počátku ovšem není závislé pouze na věku dítěte, ale také na jeho celkovém fyzickém a duševním vývoji. Každé dítě je jiné, jedinečné a ke každému je proto potřeba přistupovat individuálně. Některé děti trénují samy od sebe, jiné zase potřebují výraznou rodičovskou podporu.

Pamatujte však, že dítě by se ke hře na hudební nástroje rozhodně nemělo nutit. Není dobré ho vést ke hře příliš přísnou disciplínou a tvrdým tréninkem, ale spíše naopak. Nucení do několikahodinového cvičení na nástroje denně, rozčilování se a či stres malého hudebníka spolehlivě od lásky k hudbě odradí. Je prokázáno, že děti, které nejsou ke hře vedené násilím, si nově naučené věci lépe a déle pamatují.

Image title

Výběr vhodného hudebního nástroje

Vybrat vhodný hudební nástroj pro děti je poměrně náročný úkon, a proto je důležité mu věnovat náležitou pozornost. Nejběžnějšími hudební nástroji, na které hrají děti, jsou bezesporu: zobcová flétna, klavír, kytara a housle. Možnosti jsou však ale velice široké a poměrně často se stává, že v průběhu školní docházky dítě buď nástroj vymění za jiný, nebo k němu přibere ještě další.

  • Zobcová flétna

V mnoha mateřských školách je možnost hry na zobcovou flétnu a ve většině případů tak bývá právě tento nástroj tím, na který děti začínají hrát. Hra na zobcovou flétnu přináší mnoho výhod - náklady na její pořízení nejsou nijak vysoké, vyrábí se v dětských velikostech, posiluje bránicové svalstvo a zvyšuje kapacitu plic. Hra na zobcovou flétnu je navíc relativně snadná a dítě se tak první známé písničky naučí už za pár lekcí, což pro něj funguje jako skvělá motivace.

“Můj syn začal hrát na zobcovou flétnu (tehdy měl nějaké 4 roky) a postupně  se naučil hrát i na další hudební nástroje. Proto všem opravdu doporučuju začít hrou na zobcovou flétnu. Dítě se seznámí s hudbou, dřinou, kterou to mnohdy obsahuje a poté si vybere, jak bude pokračovat.”

  • Housle

Hra na housle vyžaduje od hráče skvělý hudební sluch, svědomitost a zodpovědnost - bez těchto aspektů můžete rovnou zapomenout na velké pokroky při učení. Houslí se vyrábí mnoho typů, pro dítě je samozřejmě lepší zakoupit dětskou variantu nástroje a tu nezapomenout doplnit také menším smyčcem.

  • Kytara

Ideálním věkem pro začátek výuky hry na kytaru je kvůli fyzickým nárokům cca třetí třída základní školy. Pro začátek hry na tento nástroj se doporučuje klasická akustická kytara. Pokročilejší hráči pak mohou přejít k elektrické kytaře nebo oblíbené baskytaře.

  • Klavír

Dalším velmi oblíbeným nástrojem je klavír nebo piano. Hře na klavír se děti začínají věnovat kolem pěti let, kdy mají velký potenciál získat a osvojit si nové věci. Jelikož je pořízení nového klavíru poměrně nákladnou záležitostí, není nutné kupovat hned nový nástroj, ze začátku vám bohatě postačí starší kus. Klavír bývá také často nahrazován klávesami, které jsou finančně a prostorově dostupnější.

Proč vůbec na hudební nástroje hrát? Co to dítěti přinese?

V podstatě každý koníček dítě rozvíjí určitým směrem a nejinak je tomu i při hře na hudební nástroje. Hra na hudební nástroj přináší spoustu výhod a pro děti přináší zcela evidentní přínos. Některé z přínosů můžeme zařadit spíše do obecné roviny (např. poznání nových kamarádů, rozšiřování zkušeností, smysluplné trávení volného času), jiné už mají specifický charakter a jsou vázány na hudební stránku osobnosti dítěte - rozvoj estetického cítění, rozvíjení hudebního talentu atd.

Hra na hudební nástroje rozvíjí dítě například v těchto oblastech:

  • posiluje se pravá hemisféra – ve škole se většinou posiluje levá hemisféra, hrou na hudební nástroj se i pravá hemisféra posiluje díky vyváženosti činnosti mozku, díky tomu jsou pak podávány lepší výkony i ve škole
  • rozvoj mozku a paměti
  • zlepšení koordinace rukou
  • zvýšení sebevědomí, snížení trémy a její zvládání

Rodič je v tom také

Pokud plánujete, že vaše malé dítě bude hrát na hudební nástroj, počítejte s tím, že v tom “jedete” s ním. Mnozí učitelé minimálně zpočátku uvítají (někteří to dokonce i vyžadují), pokud se budete účastnit hodin u nich. V každém začátku je nejdůležitější vštípit dítěti správné základy - např. postavení ručiček na klaviatuře.

Pokud vy sami neovládáte hru na vybraný nástroj, je nezbytné, abyste věděli, co máte hlídat, jak dítě opravovat, atd. Malé děti ještě zpravidla také nejsou tak cílevědomé, aby chtěly poctivě trénovat. A bez domácího tréninku se žádných velkých posunů nedosáhne - i proto tu jste vy. Musíte dítě motivovat, usměrňovat a vést ho.

Image title

A co říkají zkušenosti maminek z Modrého koníka?

“Já sama jsem do ZUŠ chodila od 5 let (flétna, balet, později ještě klavír a zpěv, jednu dobu jsem tam byla dokonce několik hodin denně), manžel taky tak, a oba jsme díky tomu vystudovali konzervatoře a muž teď na ZUŠ učí. Naše děti počítám, že začnou chodit do PHV (přípravka) od 5 let: Ze začátku je samozřejmě všechno formou hry, protože jinak to s malými dětmi ani nejde.”

“Moje dcera chodí do ZUŠ od první třídy na flétnu a ve druhé třídě jsme přibraly klavír. Syn by taky moc chtěl chodit, ale bohužel ZUŠka je plná, ale jen, co se udělá místo, tak se začne učit na housle (sám si je vybral - byl to jediný dárek, co chtěl od Ježíška).  Synovi je 5 let.”

A jak to s hudbou plánujete u svých dětí vy? Budou se učit hrát na nějaký nástroj?

Zdroje informací:

http://www.ucitelskenoviny.cz/?archiv&clanek=1349

http://www.vasedeti.cz/inspirace/zabava-a-volny-cas/deti-a-hra-na-hudebni-nastroj-kdy-je-nejlepsi-zacit/

https://www.evasuchankova.cz/v-jakem-veku-zacit/

http://www.zenusky.cz/kdy-zacit-ucit-dite-hrat-na-hudebni-nastroj/

https://www.novinky.cz/zena/deti/450911-prvni-hudebni-nastroj-aneb-jak-v-diteti-probudit-maleho-virtuosa.html

https://www.zdenekvetrovec.cz/stranka-o-kytare

Začni psát komentář...

Odešli