redakce
3. črc 2018
13227 

Když mateřské mléko stále teče, ale vy už dávno nekojíte: Na vině může být vysoká hladina prolaktinu

"Jsem už dva a půl roku po kojení, kojila jsem jen šestinedělí a přesto se mi prsa i teď lehce plní mlékem a pak to bolí. Musím to vymačkat a pak je to zase ok. Je to normální?" Takto se ptají maminky v diskuzích. Na vině je hormon prolaktin. Co s tím?

Prolaktin je hormon, který je symbolem mateřství. Krom toho, že ze zcela neaktivní mléčné žlázy dokáže prolaktin vytvořit zdroj potravy pro právě narozené miminko, vytváří zároveň mezi maminkou a dítětem láskyplné pouto, které samotné kojení doplňuje. Co ale dělat, když se mateřského mléka nemůžete zbavit ani dlouhou dobu po ukončení kojení?

Jak vlastně kojení funguje?

Během těhotenství je vliv prolaktinu potlačen vyšší hladinou estrogenů, ale některé nastávající maminky zaznamenávají vytékání mateřského mléka z prsu již během těhotenství. Tento jev je v pořádku - prolaktin se v tomto případě snaží mléčnou žlázu připravit na období kojení. Jeho hlavním úkolem v našem těle je společně s oxytocinem stimulace tvorby mateřského mléka a tento proces se spouští ihned po porodu.

Krom toho, že díky prolaktinu máme po narození miminka pro novorozeně neomezené množství vynikající stravy na míru, prolaktin také ovlivňuje náš vztah k dítěti.

Spolu s oxytocinem pomáhá vytvářet vazbu na narozené miminko tak, že se do něj zamilujeme. Ale je to i hormon tzv. stresový - krom toho, že spouští produkci mateřského mléka, nám i pomáhá vyrovnat se stresem vzniklým během porodu a po něm, kdy se adaptujeme na roli maminky.

Tato obrana ale nemusí vznikat jen bezprostředně po porodu, hladina prolaktinu jako obrana před stresovou situací se může zvyšovat kdykoli během života. Vysoké hladiny prolaktinu po porodu také ovlivňují ovulaci u kojící ženy a proto v tomto období většina žen nemá ovulaci a následně ani menstruaci. Že tedy hladina prolaktinu klesá poznáme právě podle toho, že se náš cyklus po porodu obnoví.

Jak si poradit s nesnadným ukončením laktace?

Jak ukončit kojení ve chvíli, kdy už není třeba tak, aby celý proces byl hladký hlavně pro vaše dítě, je známé postupné odstavování, o kterém si můžete na Koníku přečíst například v tomto článku. Postupné odstavení je ale vhodné také pro vaše prsa, která postupně přestávají mléko produkovat až do chvíle, než mléko úplně vymizí.

Pokud se vám nedaří tvorbu mléka zastavit ani po několika týdnech, můžete vyzkoušet pomoc z přírody. Stačí dělat přesný opak toho, co se radí ve chvílích, kdy se naopak snažíte o co největší produkci mléka na začátku kojení.

Mezi finty, které můžete na svých prsou vyzkoušet, patří tedy například vyhýbání se koupeli v  horké vodě, která vytékání mateřského mléka podporuje. Na prsa sahejte co nejméně, jakákoli jejich stimulace vede ke stimulaci produkce mléka. Prsa nemačkejte, nezkoušejte, zda mléko ještě vytéká - každá kapka stimuluje produkci mléčné žlázy. Stejně tak to platí pro pohlavní styk, mazlení před ním a zejména orgasmus, který si u milování užíváte. Zkuste pár dní od milování abstinovat a pozorujte, zda se nepříjemné pocity v prsou mírní. I těsné spodní prádlo, které bradavky může dráždit, zkuste vyměnit za pohodlné volnější oblečení.

Mezi bylinky, které mírní až zastavují laktaci patří šalvěj nebo máta.

Udělejte si z nich čaj, který můžete popíjet několikrát denně.

Produkce mléka po ukončení kojení může trvat stejně tak dlouho, jak dlouho jste svoje miminko kojila. Obrňte se tedy trpělivostí, dávejte si pozor na to, jak se svými prsy zacházíte a popíjejte bylinkové čaje kdykoli budete mít chuť.  Pozor si dávejte jen na zánět v prsu, který se může vytvořit i z malého množství mateřského mléka, který v prsu zůstává.

Co dělat, když se kojení nedaří ukončit?

Pokud se vám ani po velmi dlouhé době nedaří laktaci zastavit a bylinkové čaje už nemůžete ani vidět, je na čase poradit se se svým gynekologem.  Na vině dlouhotrvající laktace, která se tvoří i bez stimulace přisáváním miminka a odběrem mléka, může být stále vysoká hladina prolaktinu.

Hladina prolaktinu se liší během dne - nejvyšší hladiny se objevují během spánku a krátce po probuzení. Přirozeně se navyšuje během milování a dráždění bradavek. Prolaktin ale stoupá i v závislosti na stresu, úzkosti a pocitu hladu či přehřátí.

Hladina prolaktinu se dá ověřit odběrem krve a laboratorním vyšetřením, výsledek můžete mít i druhý den.

Na odběr krve jděte dopoledne, nalačno, asi dvě hodiny po probuzení - časová prodleva po probuzení je důležitá hlavně proto, aby hladina v krvi stihla klesnout po noční produkci, kdy je prolaktin přirozeně nejvyšší. Zkreslit výsledek může i stres a vypětí, na odběr se tedy připravte, udělejte si čas, buďte klidná. Ostatně, i samotný dlouhodobý stres či dlouhodobě vypjatá situace v rodině či v zaměstnání za zvýšenou hladinou mohou stát.

Když se mi potvrdila vysoká hladina prolaktinu? 

Pokud je hladina prolaktinu vysoká a laboratorní test vám to potvrdí, je třeba se spolu s vaším lékařem zabývat otázkou, proč tomu je. Zvýšená hladina tohoto hormonu v krvi totiž způsobuje u žen poruchy menstruačního cyklu a tím neplodnost, protože potlačuje dozrávání vajíček. Při vysokých hladinách prolaktinu také ženy cítí snížení sexuální touhy, případně při sexu cítí bolest.Vysoká hladina prolaktinu v krvi se nazývá hyperlaktinémie.

Jak probíhá léčba hyperprolaktinémie?

Pokud váš lékař odhalí vyšší hladiny prolaktinu, ačkoli nejste těhotná nebo nekojíte, je zapotřebí tuto anomálii léčit. Léčba však spočívá v tom, že je třeba odhalit příčinu, kvůli které máte v těle hormonu nadbytek.

Mezi tyto příčiny se často počítá právě faktor stresu a jiné vzniklé duševní nepohody.

Ta může být důsledkem potíží v rodině nebo zaměstnání, ale také může vzniknout jako doprovodný syndrom diet a hladovění, kdy je tělo pod stresem z hladu a začne se bránit. Zeptejte se tedy sama sebe, zda jste v poslední době nebyla příliš přepjatá a zda prolaktin jen neodpovídá na vaše životní tempo.

Hladinu prolaktinu mohou zvyšovat také některé léky, například antidepresiva, opiáty na zmírňování bolesti, léky na vysoký krevní tlak nebo žaludeční potíže. Prolaktin mohou zvyšovat také léky obsahující estrogen. Pokud berete pravidelně nějaké léky, určitě se lékaři svěřte.

Mezi onemocnění, která se za vysokou hladinou hormonu skrývat, patří onemocnění štítné žlázy, nemoci ledvin nebo jater. Všechna tato onemocnění je zapotřebí vyloučit sérií vyšetření. Další příčinou vysoké hladiny prolaktinu může být prolaktinom, tedy malý nádor v oblasti hypofýzy, tedy v oblasti mozku, kde hormon prolaktin vzniká.

Takový nádor by byl rozeznatelný pomocí vyšetření magnetickou resonancí. Nádor na mozku není zrovna dobrý výsledek vašeho bádání, dobrá zpráva je, že bývá tak malý, že k jeho úplné vymizení v 90% případů postačuje užívat léky.

K léčbě hyperprolaktinémie se používají také léčiva, která jeho produkci dokáží zcela zastavit. Hladinu prolaktinu mohou zvyšovat i některé potraviny nebo byliny.

Mezi ty patří například kopřiva, jetel nebo fenykl.

Ruku v ruce v hledání příčiny hyperprolaktinémie je tak třeba pátrat i ve svém nitru, omezit stres, soustředit se více na vnitřní klid a poohlédnout se po tom, co jíte za koření v jídle, léky a potravinové doplňky.

Další kroky, které můžete použít ke snížení hladin prolaktinu, zahrnují:

  • zkuste změnit váš jídelníček, možná naleznete potravinu, která u vás prolaktin zvyšuje
  • aktivně omezujte situace, které ve vás vyvolávají stres, ať je to konkrétní činnost, osoba či prostředí
  •  omezte intenzivní cvičení nebo aktivity, které jsou pro vás fyzicky či psychicky náročné
  • vyhýbejte se oděvu, který způsobuje nepříjemné pocity na hrudi - i tlak na prsa a otírání bradavek může prolaktin stimulovat
  • vyhýbání se aktivitám a oděvu, které hodně stimulují vaše bradavky, neotírejte si ani často prsa po koupeli, vyhýbejte se horké vodě
  • zkuste užívat vitamín B-6 a vitamín E (ideálně po poradě s lékařem) – Vitamin B-6 je součástí procesu produkce dopaminu a jeho vyšší hladiny mohou snížit hladinu prolaktinu. Vitamin E přirozeně zabraňuje zvýšeným hladinám prolaktinu.   

Co když nemám vysokou hladinu prolaktinu, ale mám stále laktaci?

Pokud stále trpíte vytékáním mateřského mléka anebo při zmáčknutí mléčné žlázy mléko vytéká, ale kontrolní hladina prolaktinu byla v normě nebo dokonce nízká, tento stav se označuje jako idiopatický. Můžeme lidově prostě říct, že je to nešikovné.

Některé ženy stále produkují mateřské mléko i roky po tom, co dokojily své poslední dítě. S legrací říkávají, že si nechávají mléko pro svoje vnoučátka.

Jelikož hladina prolaktinu není vysoká, všechna zmíněná onemocnění, které s přetrvávající laktací souvisejí, lze vyloučit. Příčina tedy nebude fyziologická, ale zaměřit se budete muset hlavně na svůj psychický stav či se s přetrvávající laktací prostě smířit. 

V obou případech si dávejte pozor na nečekaný zánět v oblasti mléčné žlázy. Nechte si pro jistotu občas prsa vyšetřit sonografem a dodržujte určitá omezení. Prsa nemačkejte, neověřujte často, zda se mléko ještě tvoří. Milování se samozřejmě nevyhýbejte, není třeba.

V případném hledání psychické příčiny přetrvávající laktace pátrejte v zážitcích spojených s těhotenstvím, porodem nebo kojením. Možná naleznete nějakou starou, hluboko uloženou bolest, která vám tyto potíže působí. 

Na druhou stranu, smířit se s neustálým přísunem mléka lze i pozitivněji. Možná jen vaše tělo vzpomíná na období kojení vašich dětí s takovou láskou, že se ho nechce vzdát.

Použité zdroje:

http://www.wikiskripta.eu/index.php/Prolaktin

http://cs.wikipedia.org/wiki/Prolaktin

http://www.prolaktin.cz/

Začni psát komentář...

Odešli