redakce
10. únor 2021
5342 

Když vám vaše tělo dává signály, že něco není v pořádku.

Začíná to vždy stejně. Radost při pohledu na těhotenský test s dvěma čárkami. Štěstí. Místy i nejistota a strach. A obrovská zodpovědnost. Aby vás ta cesta, na kterou jste se vydaly, dovedla do šťastného cíle.

Úspěšně jste zdolaly všechny počáteční otazníky v hlavě. Zvládly jste nevolnosti, které rozhodně nepatří k příjemné části těhotenství. Zvykly jste si na svoje tělo, které se mění. Začaly jste se těšit na svoji novou roli. A potom to přijde. Nedostatek železa

Při druhém těhotenství jsem myslela, že se mu vyhnu. Stravovala jsem se ukázkově, ale i tak jsem poznala, že je to tady. Ano, nedostatek energie, únava, nesoustředěnost a podrážděnost patří k těm klišé, které o těhotných ženách často slýcháme. K tomu bledost, vypadávání vlasů a jakási vnitřní nepohoda, když víte, že něco není v pořádku. Tušila jsem, že v tom není pouze stav, kdy se mi zvětšuje břicho a stává se domovem malého podnájemníka. Po krevním testu jsem zjistila, jak se věci mají. Nedostatek železa. Zase znovu... 

Strašák jménem nedostatek železa

Během prvního těhotenství jsem si prošla peklem. Příroda je sice velká čarodějka, ale není všemocná. Někdy je třeba vzít péči a zodpovědnost do vlastních rukou. Kromě vitamínů pro budoucí maminky je důležité dodat tělu potřebné množství železa. Ne vždy je to však možné jen prostřednictvím stravy bohaté na železo. I když se snažíme jíst zodpovědně, někdy je potřebné sáhnout po efektivních doplňcích stravy. A tak jsem „vyfasovala“ minerální železo, které jsem poctivě užívala. Alespoň jsem se o to snažila. Protože, a to mi věřte, jsem si nikdy nemyslela, že budu ze záchodu odcházet se slzami v očích. Doslova a bez přehánění.

Jako prvorodička jsem přistupovala ke všemu opravdu zodpovědně, ale zároveň jsem byla z mnohých věcí vystrašená. Kromě nepříjemné zácpy, která se stala strašákem všedních dní, to byly i křeče a bolesti břicha. Nemusím vám říkat, jaké stresy jsem prožívala, když jsem nedokázala bolest břicha konkrétně identifikovat. Byl to jen protest mých střev? Nebo je příčina někde jinde a něco se děje s miminkem? A to je něco, co žádná těhotná zažívat nechce. Mít strach, zda je všechno v pořádku...

Když je vaše trávení v nepohodě

Trávicí obtíže, bolest břicha, zácpa a průjem. Háklivé záležitosti, o kterých člověk často nemluví. Nebo se rovnou tváří, že se ho to netýká. Mezi takové netýkavky jsem patřila i já a cokoliv týkající se mých střev bylo tabu. Je pravda, že tato témata související s těhotenstvím nejsou úplně stylová. Není to něco, co bychom si vyvěsily na sociální síť a rozebíraly s kamarádkami na kávě. Ale je to velmi častá a běžná součást těhotenství. Stejně jako rostoucí bříško nebo první pohyby miminka. Avšak mnohem raději člověk hovoří o plodu svého lůna než o tom, co produkují (nebo spíš neprodukují) jeho střeva. Ale zácpa, nebo naopak průjem, jsou přirozenými projevy, o kterých by se nemělo mluvit v hádankách či zahanbeně. 

Záchrana jménem hemové železo

Proto mě při druhém těhotenství a opakovaném problému s železem polil studený pot. Opět celá ta tortura? Jen to ne, prosím. Tentokrát však byly moje obavy zbytečné. Do cesty mi totiž přišla gynekoložka, která mě ušetřila mnohých nepříjemností, rušných chvil, slz a šedivých vlasů. Viděla, jak jsem znervózněla. Zřejmě si všimla stékajícího potu na mém čele. A tak mě ujišťovala, že nejde o nic vážného. Zkrátka předepíšeme železo a bude po problému. „Právě to je ten problém“, vystřelila jsem. Vysvětlila jsem jí, jaká muka mi způsobovalo železo v prvním těhotenství. Paní doktorka potom vyřkla něco, co mi dodalo naději: „Nemusíte se bát, teď půjdete do lékárny a koupíte si GlobiFer forte. Je to přírodní hemové železo, které nezpůsobuje trávicí problémy, které vás trápily.   

Pokud i vy máte v případě železa vztyčený prst, je třeba zvolit nejvhodnější přípravek na jeho doplnění. Možná jste si prožily nebo minimálně slyšely od kamarádek či kolegyň v práci historky o tom, jaké trávicí obtíže železo způsobuje. Ano, některé skutečně způsobuje zácpu, jiné naopak průjem. A žádná nastávající maminka nechce řešit tyto nepříjemnosti, které umí čekání na miminko pěkně okořenit. Má to ale jednoduché řešení. Stačí sáhnout po přípravku, který obsahuje přírodní hemové železo. Takovým doplňkem stravy je GlobiFer forte, který kromě minerálního železa obsahuje i hemoglobin. Díky němu se železo vstřebává rychleji a efektivněji, až z 50 %, a nezpůsobuje žádné trávicí obtíže, protože nevstřebané zbytky jsou pro tělo přirozené a nezatěžují ho. Abyste měly představu, minerální železa se vstřebávají nejčastěji od 1% do 5%! Zbytek se nevstřebá, prochází trávicím traktem a způsobuje už zmíněné nepříjemnosti jako je zácpa, průjem, bolesti, nevolnosti, zvracení nebo bolest hlavy. Celkem slušný rozdíl, co říkáte? GlobiFer forte , hemové železo, je přírodní zdroj železa, a proto je nejsnadněji a nejefektivněji vstřebatelné. Využijte to, co je organismu přirozené. Jak řekl Cicero: „To, co vytvořila příroda, je vždy lepší než to, co bylo vytvořeno uměle.“

Důležitost takové běžné činnosti, jakou je pravidelné „usednutí na trůn“, si uvědomíte až tehdy, když zažijete, jaké to je nemoct se vyprázdnit. Ani nevíte, jak jsem záviděla svému manželovi, když každé ráno pravidelně mizel na toaletu, v pohodě si tam přečetl časopis, a vyšel ven s úsměvem na rtech a spokojeným výrazem ve tváři. 

Železo a jeho význam

Víte, proč je železo tak významné? Železo je základním stopovým prvkem pro organismus a také ovlivňuje imunitu. Ano, nedostatek železa vám způsobí nepohodu i jiné zdravotní problémy. Únava, nedostatek energie, vypadávání vlasů, kožní problémy nebo lámavé nehty. Železo se také stará o správný transport kyslíku do celého těla. Důležité však je, že železem vyživujete děťátko. Pokud máte málo železa, miminko v břiše má omezený přístup ke kyslíku. V takových případech může zapříčinit předčasný porod nebo nízkou porodní hmotnost. Měly byste zpozornět, pokud ho máte nedostatek. A přistoupit k svojí nové roli, roli matky, zodpovědně. 

GlobiFer forte je vhodný nejen pro těhotné ženy, ale i pro děti od 12 let. Nedostatek železa není totiž problémem jen těhotných žen. Způsobovat ho mohou i problémy se silnou menstruací, neléčená celiakie či intolerance laktózy, nesprávná výživa, případně tento problém zdědíte geneticky. 

------

Tento článek vyšel s podporou GlobiFer

Beru ho uz asi treti mesic,protoze jsem si prozila v prvnim tehotenstvim podobne priznaky po uzivani tabletek zeleza,ktere zminuje autorka.Tyto preparaty byly sice hrazene pojistovnou,ale opravdu mi po nich bylo zle. Vyzkousela jsem dva druhy.Kdyz mi moje doktorka rekla o Globiferu,nevahala jsem,ale cenovy rozdil je znacny. Ze zacatku bylo vse v pohode,ted budu zacinat sesty mesic a uz me zase trapi zazivaci problemy,krece,presne jak pise autorka clanku-zazivam stres,kdy ani jako druhorodicka casto nevim,zda se neco deje s miminkem nebo jsou to strevni obtize.Uz se tesim az tohle skonci.Ale globifer budu uzivat radeji dal.

11. únor 2021

Super článek, jsem za něj ráda, díky za dobrou radu!❤

14. únor 2021

V těhu jsem brala maltofer a myslela jsem, že zdechnu jak mi bylo zle. Název si ukládám a děkuji,pokud se teda odhodláme na druhé 😀

16. únor 2021

Začni psát komentář...

Odešli