redakce
22. bře 2018
13489 

Omotaná pupeční šňůra: Je to důvod k panice?

"Moje Sophi se narodila po velmi náročném porodu s natřikrát omotaným pupečníkem okolo krku, skoro mrtvá a museli ji oživovat. Přitom mi těsně před porodem dělali ultrazvuk, copak to neviděli?"

"Když jsem byla těhotná, věděla jsem o pupeční šňůře jen to, že je důležitá, protože přes ni k mému drobečkovi proudí všechny důležité živiny a krev a že až se mimčo narodí, pupeční šňůra se přestřihne. Vůbec jsem si s ní nespojovala žádné negativní pocity. Až do samotného porodu. Moje Sophi se narodila po velmi náročném porodu s natřikrát omotaným pupečníkem okolo krku, skoro mrtvá a museli ji oživovat. Přitom mi těsně před porodem dělali ultrazvuk, copak to neviděli?

Vzhledem k tomu, že porod pro mě byl ( i přesto, že nakonec vše dobře dopadlo) velmi traumatickým zážitkem, snažila jsem se k němu v myšlenkách dlouho nevracet. Navzdory tomu se mi, ale v hlavě objevoval obrázek tmavě fialové Sophinky, která po narození nedýchala. Jak je možné, že doktor na ultrazvuku, který mi dělal těsně před vyvoláním porodu a i během něj, neviděl, že ji má několikrát omotanou kolem krku? Nebo viděl a neřekl mi to? Začala jsem tedy pátrat na internetu a zjistila, že podobnou zkušenost jako já mají i ostatní maminky," svěřuje se jedna z našich koníkovek.

"Hmm. Taky jsem přemýšlela, jestli to u mého porodu věděli předem nebo ne. Přišlo mi, že ne, protože byli sami překvapeni, že to jde tak špatně a pak řekli, že to asi bylo tím, že měl 2krát omotanou šňůru, ale vypadá v pořádku, takže snad ok," píše v jedné diskuzi uživatelka kinirka.

Pupeční šňůra základní informace

Pupeční šňůra je tuba spojující vyvíjející se plod s placentou matky a zajišťuje tak výživu vašeho miminka. Pupečník také přivádí okysličenou krev a zároveň odvádí přebytečné odpadní látky. Za minutu proteče šňůrou okolo půl litru krve.

Pupeční šňůra bývá v průměru dlouhá okolo 50 cm, ale může být i kratší nebo delší. Problémem velmi krátké šňůry může být komplikovaný porod a velmi dlouhé šňůry zase omotání kolem hlavičky (krku) dítěte, což může zapříčinit udušení dítěte.

Bohužel existuje velmi smutných příběhů, kdy miminko na následky obtočené šňůry zemřelo, když bylo v bříšku. Mnohem víc příběhů ale naštěstí mělo, stejně jako ten náš, dobrý konec. Například @hanuullka se podělila: "Naše malá se narodila s dvakrát omotanou šňůrou kolem krku, měla jsem rychlou první dobu porodní, pak se to trošku zaseklo, ale i tak to šlo celkem rychle, šňůra byla prý dlouhá, malá byla úplně v pořádku, zahřála se pak u mě a v postýlce."

Uživatelka @amabilis k tomu dodává: "Obě moje děti měly omotanou pupeční šňůru kolem krku. Také mi porodní asistentka říkala, že je to celkem běžné. Ono totiž záleží na tom, jak dlouhá pupeční šňůra je a jakým způsobem je obmotaná. Pokud je dostatečně dlouhá, dá se při porodu přehodit."

Omotaná pupeční šňůra není ve většině případů pro matku ani plod nebezpečná

Dle studií se s pupečníkem kolem krku rodí každé třetí dítě. Ve většině případů to doktoři a porodní asistentky rodičům ani nesdělují, neboť to nezpůsobí žádné komplikace.

Australská studie Dr. Reedové také vyvrací fakt, že by se omotaná pupeční šňůra během porodu utahovala: „Dítě není drženo pupeční šňůrou, protože celý „balíček“ – fundus (vrchní část dělohy), placenta a pupečník se pohybují směrem dolů společně. Děloha se smršťuje dolů (stahuje) a posouvá dítě dolů, včetně placenty a pupečníku. Není to tak, že jakmile se dostane hlava dítěte do vaginy, že by bylo potřeba několik centimetrů pupeční šňůry navíc," publikovala Reedová.

Ve své studii také informuje, že i přes pupeční šňůru kolem krku není nutné do porodu výrazněji zasahovat a snažit se ji uvolnit, protože to může mít negativní vliv na plod. Samotná omotaná šňůra ani není indikací k císařskému řezu.

Měli by lékaři matce tuto skutečnost sdělit?

Není jasně prokázané, zda se z ultrazvukového vyšetření dá zjistit omotaný pupečník či nikoliv. Některé maminky říkají, že doktor na ultrazvuku šňůru kolem krku viděl a dokonce jim to sdělil. Jiný například přiznal až po úspěšném porodu, že o tom věděl, ale nechtěl ji zbytečně stresovat. V naprosté většině připadů se to ale zjistilo až během samotného porodu a v drtivé většině to nezpůsobilo žádné fyzické následky.

"Já sama se nemůžu rozhodnout, zda jsem ráda, že jsem to před porodem nevěděla nebo ne. Už tak jsem se samotného porodu dost bála a myslím, že by mi na psychice nepřidalo, kdybych si ještě představovala všechny možné katastrofické scénáře," píše maminka Sophinky.

Naopak jiné mámy si myslí, že pokud to lékař ví, má povinnost je o tom informovat. "Podle mě by to matky vědět měly, právo na informace je zásada. Mě osobně by to spíše naštvalo, kdyby mi takovou věc neřekli. Já problémy řeším, když přijdou a nehysterčím," rozohnila se jedna z nich.

Jiná diskutérka souhlasně přikyvuje: "Podle mě by to měly matky vědět, syn měl šňůru 2krát okolo krku, šel kleštěmi a narodil se modrý bez dechu. Museli ho rozdýchat, pro mě to byl šok na sále, když byl modrý a nedýchal."

Zákon, který by toto dilema vyřešil, na to u nás bohužel neexistuje, záleží to tedy na každém doktorovi a mamince, jak se s tím poperou.

Jaké jsou příčiny omotané pupeční šňůry

Okolo příčin omotaného pupečníku existuje spousta pověr, ale skutečnost je taková, že doktoři vlastně pořádně nevědí, proč a jak se to stane. Nejčastěji se uvádí, že v tom hraje roli délka a aktivita miminka. Když je pupečník dlouhý, je prý větší pravděpodobnost, že dojde k omotání, to stejné platí u aktivního dítěte.

Naše maminky a babičky často tvrdí, že se během těhotenství nesmí zvedat ruce nad hlavu a věšet záclony či podobné aktivity, protože jinak se omotá šňůra. Doktoři toto tvrzení ovšem označili za pouhou pověru.

Uživatelka illone, maminka dvou zdravých dětí si myslí: "Mně třeba doktorka před porodem taky nedoporučila mýt okna, prý jde o natahování břišních svalů a pak ve vyšším stadiu i o to, že jak máš natažené ruce (třeba při věšení záclon apod. a koukáš současně nahoru, tak se ti může zamotat hlava a slítneš a neštěstí je na světě. Zamotání do pupeční šňůry je hloupost."

Co tedy dělat?

V souvislosti s omotanou pupeční šňůrou existuje pořád spousta otazníků, které stresují nastávající maminky. I přesto, že to je těžké, snažte se na to nemyslet. Je to něco, co stejně nedokážete ovlivnit, tak je zbytečné si tím přidělávat obavy. Co ovlivnit můžete, je vaše psychika a příprava na porod.

Lékaři dále doporučují maminkám, aby se řídily svojí intuicí a sledovaly pohyby miminka. Pokud se jim bude zdát, že se jejich děťátko hýbe méně než obvykle nebo necítí pohyby vůbec, pro jistotu zajděte k lékaři. Lepší přijít zbytečně, než něco zanedbat.

Zdroj: 

http://www.prirozeny-porod.eu/pupecni-snura-kolem-krku-co-by-meli-rodice-vedet/

Phttp://vbacfacts.com/

https://midwifethinking.com/2015/05/13/nuchal-cords/

Nase Maruska mela pupecni snuru omotanou kolem krku na 2x. Doktor to na ultrazvuku videl uz delsi dobu pred porodem. Diky prutokum krve v pupecniku nebo tak neco. Proto me obednal na sekci. A ja jsem za to moc vdecna. Maruska nesestupovala do porodnich cest, takhle byli alespon rizika snizenena minimum. Narodila sr zdrava a porod byl krasny!!!!!!! Jsem proti prirozenym porodum za kazdou cenu.

22. bře 2018

Sofie se narodila s dvakrát omotanou pupeční šňůrou, dost natěsno. Celý porod šel ze začátku učebnicově, přesně na termín, samovolně, voda praskla sama, prostě ukázkový porod. Otevírala jsem se sice pomalu, ale přece. Nakonec jsem se zasekla na 7 cm a dál už ani ťuk. Pak malé padly ozvy a šlo se na sál. Naštěstí nebylo potřeba rozdýchávat, jen odsát vodu.

22. bře 2018

Náš malý měl taky šňůru okolo krku, samotnou by mě zajímalo jestli to věděli nebo ne, asi by porod probíhal úplně jinak.. měli jsme obrovské problemy,porod trval 22hodin a při každé kontrakci (každé 2min po celou dobu) houkal alarm pro mimco že se dusi.. sestry na mě řvaly, že špatně prodejchavam a že zabijim vlastní dítě, nechali mě takhle trpět nějakých 16hodin..vědět JA že má šňůru kolem krku donutím je k CS.. stejně jsem tam málem skončila, protože porod za celou dobu nepokračoval..až za 5min 12 se to povedlo. Mladoch naštěstí dejchal..ale neřekli mi to, zjistila jsem to náhodou když jsem šla k dětské Dr. A nesla ji zprávu z porodu.. tohle vědět tam, tak je pěkné doštekam 😤 a to sem prosila o CS hned jak začli padat malýmu ozvy...(takže nějakých 9hodin před vyprdnutim)

22. bře 2018

Čtvrtý porod jsem měla dlouhý a náročný, asi hlavně kvůli špatnému naléhání miminka (ovšem byl také docela cvalík 🙂 ), a s každou kontrakcí šly ozvy dolů, takže docela stres. I když jsem myslela, že to fakt nedám, jsem vděčná za šikovného pana doktora, který to se mnou dotáhl až do konce a nechal mě porodit přirozeně, a přestože to bylo celé takové komplikované a syn se narodil se šňůrou 3x kolem krku plus ještě kolem nožičky, měl apgar 10-10-10 a byl (a je) naprosto v pořádku 🙂 Jsem ráda, že jsem to předem nevěděla a šla do toho s klidem, přesvědčená že chci porodit přirozeně a že to bude všechno v poho 🙂

22. bře 2018

Tak u me to bylo asi 25 hodin kontrakci, otevrenou na 10 me pak nechali tlacit 5 hodin, aby to skoncilo sekci, kde teprv (pry) zjistili ze ma snuru kolem krku a telicka - pry bych ho proste nevytlacila. Bylo to hrozny a porad nechapu, ze to nevedeli a nechali me tak dlouho trpet, misto aby udelali cisar rovnou!!

23. bře 2018

Začni psát komentář...

Odešli