redakce
19. kvě 2021
57 

Péče o letní šperky

Možnost odložit teplé oblečení je pro mnohé vytouženým okamžikem, který mimo jiné nabízí prostor k výběru nových letních šperků. Dejte si však pozor na určité faktory, které zlatým i stříbrným šperkům v létě příliš nesvědčí. Jak tedy docílit jejich krásy i pro příští roky a dobře se o ně postarat?

Pozor na mechanické poškození

Již většina žen zná nepsané pravidlo, že existují okamžiky, kdy je dobré své šperky odkládat do šperkovnice. Nebudeme si však nalhávat, že každá z nás to pravidelně dělá. Když už se tedy rozhodnete jít si zaplavat do moře se šperky, vybírejte z těch odolnějších. 

Šperky s lepenými kameny do vody vůbec nepatří. Obvykle jde o zlaté náušnice nebo prsten s perlou. Pokud jde o kvalitní zpracování klenotu, fasované kameny by se uvolnit neměli, ovšem narušení samotného drahého kamene není zaručeno.

Například náušnice pecky se šroubkovým závěrem tlak vody vydrží, ovšem duté větší náušnice kruhy či visací už nemusí ve vlnách obstát. Zdobené náhrdelníky osazené drahými kameny se také hodí spíše na společenskou událost. Ovšem širší zlatý řetízek např. typ ankr, pancr, je svou vazbou velmi pevný a řádění ve vlnách hravě zvládne.

Změna povrchu šperku

Vysoké teploty mají na šperky neblahý vliv, ale i několik dalších faktorů. Nejen pot dokáže způsobit oxidaci šperku neboli zčernání. Kosmetiku, parfémy nebo opalovací krém nechte vždy na pokožce zaschnout a až poté nasaďte své šperky. Vyvarujte se vodě s obsahem síry v termálních pramenech, kde stříbro okamžitě zčerná.

Naopak mořská voda je pro šperky i přínosná a svým způsobem je leští od drobných nečistot. Mějte se však na pozoru před uvolněním kamene či ztrátou samotného šperku. Vždy je dobré, po dni ztráveném u moře či na slunci, šperky omýt mýdlovou vodou a otřít jemným hadříkem. 

Náprava je celkem jednoduchá

Pokud již došlo ke změně povrchu šperku, je nejlepší váš drahocenný kousek nechat odborně vyleštit u zlatníka. Šperky se mechanicky leští na kotoučové leštičce a poté jsou odmaštěny v ultrazvukové lázni. Díky rozdílným typům kotoučů může leštička vyrovnat i větší škrábance na šperku. Věřte, že výsledného efektu po mechanickém vyleštění, doma nikdy sami nedosáhnete

U šperků z bílého zlata a stříbra je možné nechat povrch ošetřit rhodiem. Jde o galvanickou lázeň, kdy je šperk na povrchu tenkou vrstvou nově pokoven. Docílí se tak vysokého bílého kovového lesku u velmi opotřebovaných šperků. Rhodium zároveň zabraňuje černání zlata a stříbra po dlouhou dobu. Stačí se o své drahocenné kousky pečlivě starat a jejich lesk a krása vám bude dělat radost každý den.

Začni psát komentář...

Odešli