redakce
20. čer 2023
1357 

Připraveni na léto?

Ráno je chladné, ale vykukující slunce slibuje teplý a jasný den. Ptáci zpívají a sluncem rozžhavené zdi domu nestihly úplně vychladnout. Sedím v křesle v zahradě a v duchu se těším na blížící se prázdniny. V hlavě si promítám spoustu plánů na dobrodružství s dětmi, ale i na chvíle zaslouženého odpočinku. 

Motýlky v břiše však cítím především při představě, že se nám konečně podaří vyskočit z kolotoče školních a školkařských bacilů, který se roztočil se začátkem školního roku.

Och, ta sladká rodičovská naivita. Ve dnech, kdy prázdniny klepou na dveře, si nepřipouštíme žádné komplikace. Každý z nás touží po klidné dovolené s co nejmenším množstvím trampot, obzvláště těch zdravotních. Věříme, že všechny problémy a nemoci našich dětí budou jen vzdálenou minulostí. Léto je oproti podzimním a zimním měsícům jistě období s nižší pravděpodobností výskytu různých onemocnění. Některé jsou ale typické právě pro toto roční období. A když si přestanu sama sobě idealizovat všechny vzpomínky na naše minulé prázdniny, musím připustit, že je ta paleta letních chorob často ještě pestřejší. Zakusili jsme již tzv. letní chřipku, potrápila nás angína, ale také bolest zubu, ucha či podrážděné oči po dnech strávených v bazénu. Střevní problémy nám zpestřily už nejeden výlet či dovolenou. Únava z výletů, úžeh a dehydratace je také něco, s čím už máme zkušenost.

S většinou jsme si hravě poradili doma, aniž bychom museli vyrazit do ordinace pediatra. Ostatně péče o dítě, u kterého se začíná projevovat nějaké onemocnění či prožívá nějaký diskomfort, není především o lécích, ale o režimových opatřeních. Dítě potřebuje klidový režim, pitný režim, uklidnění, snížení zátěže a přizpůsobení rodiny nemocnému členu. Teprve potom je třeba vytasit tajné zbraně, které skrýváte v domácí lékárničce.

Nevím, jak vaše děti, ale ty mé onemocní vždy zásadně v pátek večer po zavření poslední lékárny v okrese. Do rána přežijeme bez léků na kašel nebo nosních kapek. Nikdy mi však nesmí chybět léky ke snížení horečky a to v různých formách. Zákon schválnosti mě naučil, že když mám doma jen sirup, dítě zvrací. Když mám doma pilulky, horečka trápí mladší, která pilulku nedokáže spolknout. Pokud mají děti střevní virózu, čípky příliš nápomocné nebudou.

Jak se říká, štěstí přeje připraveným, a tak mám vždy doma PARALEN® ve všech formách. Je mou první volbou ke snížení horečky při chřipce, nachlazení a jiných infekčních onemocněních dětského věku. Sahám po něm při bolesti zubů, hlavy, svalů či kloubů.

PARALEN® SUS ve formě suspenze s vůní lesní jahody obsahuje v balení stříkačku, která umožňuje přesné dávkování a především dcera takovýmto způsobem sirup bez problémů spolkne. Přiznám se, že tuto stříkačku používám k aplikaci všech tekutých léčiv, které potřebuji do dětí dostat.

PARALEN® 125 mg mám v talonu pro starší dcerku, která potřebuje vyšší dávku paracetamolu, a tak jí místo většího množství suspenze podávám PARALEN® ve formě tablety, kterou už, na rozdíl od mladší dcery, nemá problém spolknout.

Třetím mušketýrem jsou čípky PARALEN® 100 mg vhodné především, ale nejen pro ty nejmenší. Mají jednoduchou aplikaci a oceníte je tehdy, když má dítě bolesti při polykání, například při angíně, ale hlavně pokud váš malý poklad zvrací.

Při dávkování jednotlivých forem PARALENU® je třeba se řídit příbalovými letáky a nepřekročit maximální denní dávku po dobu 24 hodin.

Pokud vás během letních měsíců na výletě, na dovolené, během návštěvy u babičky či doma zastihne horečka, bolest hlavy či jiné bolesti vašich nejmenších, je fajn mít po ruce pomocníky, na které se můžete s jistotou spolehnout. Do cestovní i domácí lékárničky proto doplňte analgetika a antipyretika v jednom, ideálně ve všech možných formách. Čert totiž nespí a štěstí přeje připraveným. PARALEN® je ideálním parťákem a žádné letní virózy a trampoty vás nezastihnou bez přípravy.


Tento článek vyšel s podporou PARALEN®

MAT-CZ-2300658-1.0-06/2023

PARALEN® 125 mg a PARALEN® SUS jsou volně prodejné léky k vnitřnímu užití. PARALEN® 100 mg čípky je volně prodejný lék k použití do konečníku. Obsahují paracetamol. Přečtěte si pozorně příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

2. črc 2023

Začni psát komentář...

Odešli