redakce
9. zář 2019
1164 

Přirozené početí: 7 tipů, jak pomoci otěhotnění

Přirozeně otěhotnět nemusí být tak snadné, jak se na první pohled zdá. Obzvláště v dnešní době, kdy se rodičovství odkládá na stále pozdější dobu (až po studiu, nastartování kariéry, finančním zabezpečení), přičemž věk ženy je jedním z mnoha důležitých faktorů pro pravděpodobnost přirozeného početí. 

Image title

Se zvyšujícím se věkem se mění hladiny hormonů a tím pádem je mimo jiné ovlivněn i menstruační cyklus (např. může častěji probíhat bez ovulace). Věk muže hraje v otázce přirozeného početí daleko menší roli. Jak můžete tedy přirozenému početí pomoci?

Co znamená neplodnost?

Jako neplodnost je nejčastěji označován stav, kdy žena neotěhotní při pravidelném pohlavním styku (minimálně 2x týdně) po dobu jednoho roku.

Příčin neplodnosti u mužů i žen může být spousta. U žen to bývají tyto:

  • poruchy ovulace,
  • srůsty vaječníků,
  • myomy,
  • endometrióza,
  • změny složení poševního hlenu,
  • tvorba protilátek proti spermiím,
  • psychický faktor

Jak tedy přirozeně počít, když se to všechno zdá tak složité?

Nejjednodušší a zároveň nejdůležitější rada zní – hlavně to brát v klidu a pohodě. Pokud se rozhodnete založit rodinu a mít miminko, dopřávejte si nechráněný pohlavní styk, kdy vás napadne. Ideálně ho pak „načasujte“ do období ovulace. Tady je pár konkrétnějších tipů:

1. Ovulace a plodné dny

U mnohých párů se jako příčina nezdárných pokusů o početí zjistí právě nevhodně načasovaný pohlavní styk – tedy mimo plodné dny ženy. A kdy tyto plodné dny vlastně jsou? Jde o období ovulace, kdy se z vaječníku uvolní zralé vajíčko, putuje do vejcovodu a „čeká“ na oplodnění. Kdy žena ovoluje lze v dnešní době zjistit i pomocí různých ovulačních testů. Spermie dokáží v těle ženy přežívat i 72 hodin, což značně prodlužuje čas vhodný ke splození potomka. Pozor, 28denní cyklus s ovulací přesně 14.den má málokterá žena. U každé je třeba počítat s individuální délkou cyklu i dnem ovulace.

Image title

V menstruačním cyklu je zhruba šestidenní období, kdy je žena schopna otěhotnět – jedná se o několik dní před ovulací, den ovulace a  den či dva po ovulaci. Životnost spermií závisí na pH prostředí – v kyselém prostředí pochvy zanikají rychle, ale v zásaditém cervikálním hlenu jsou schopny přežít i tři dny a vyčkávat na ovulaci!

2. Psychika a stres

Psychika může s pokusy o otěhotnění pěkně zatočit. Obzvláště pokud se páru nedaří na první, druhý, třetí pokus... Což může být ale i u zcela zdravých párů naprosto běžné. Ze sexu se pak stává spíše povinnost, navíc načasovaná na určitý čas, což ničemu nesvědčí.

Při stresu se navíc do krve vyplavují stresové hormony, které ve zvýšené míře mohou vše ještě více komplikovat. Dokáží ovlivnit pohyblivost vejcovodů, uhnizďování vajíčka a dokonce mohou zablokovat ovulaci i menstruaci. Snažte se proto být v pohodě a netlačte na pilu!

3. Vhodné prostředí – lubrikační gely

S oběma výše zmíněnými body souvisí ještě jedna důležitá věc, a to vytvořit vhodné prostředí pro ty nejdůležitější účastníky – spermie. Jelikož víme, že pro přežití spermií není příznivé kyselé pH pochvy, je třeba mít tuto informaci na paměti i tehdy, pokud si pořizujeme lubrikační gel. A i když si možná říkáte, že lubrikační gel nepotřebujete, věřte, že právě v době, kdy se oba partneři soustředí místo vášnivých chvilek spíše na splození potomka, bývá to velmi dobrý pomocník.

Většina běžně dostupných lubrikačních gelů má pH upraveno tak, aby odpovídalo pH pochvy v neplodných dnech ženy (tedy kyselé pH). Navíc často obsahují konzervační látky. Sečteno a podtrženo – vytváří prostředí, které je velmi nepříznivé pro přežití spermií. A to páru, který se snaží otěhotnět, moc do karet nehraje.

Na trhu jsou ale i lubrikační gely, které jsou vytvořeny speciálně pro páry toužící po miminku. Např. firma RITEX přišla po téměř třech letech vývoje s unikátním lubrikačním gelem Ritex Kinderwunsch. Tento lubrikační gel má pH totožné s tím, které má cervikální hlen a poševní sliznice během plodných dní (tedy vyšší) a přirozeně tak podporuje pohyblivost a životaschopnost spermií. Navíc neobsahuje konzervační látky.

4. Zdravá strava a životní styl

Hlavní zásadou by měla být pravidelná a pestrá strava, omezení alkoholu a kouření, o drogách ani nemluvě. A platí to nejen pro ženy, ale i pro muže, jelikož výživa ovlivňuje i kvalitu spermií. Jejich produkci a pohyblivost může naopak negativně ovlivnit působení vysokých teplot, proto je vhodné na nějakou dobu omezit saunu, vířivku apod. Z pohybových aktivit se pak doporučují nenáročné sporty, jako plavání, lehká turistika či pravidelné procházky.

5. Potravinové doplňky a bylinky

Jednou z nejosvědčenějších bylinek podporující správnou funkci hormonálního cyklu ženy je kontryhel. Tato léčivka posiluje ženské orgány, především dělohu. Působí proti potratům a zvyšuje pravděpodobnost početí. Mezi další bylinky podporující plodnost patří například:

  • meduňka,
  • kotvičník,
  • heřmánek,
  • šalvěj. 

K dostání je i mnoho druhů bylinných směsí přímo určených k harmonizaci menstruačního cyklu a podpoře otěhotnění. Vždy se však před užíváním poraďte s odborníkem.

Z potravinových doplňků k podpoře ženské plodnosti zaujímají zvláštní postavení produkty z mateří kašičky. Podporují funkci vaječníků i tvorbu pohlavních hormonů. Velmi účinné jsou preparáty, které uchovávají mateří kašičku v tekuté formě. Produkty z mateří kašičky navíc pomáhají i v boji s mužskou neplodností.

Na menstruační cyklus působí příznivě také pupalkový olej. Z vitamínů a minerálů jsou pak důležité hlavně zinek, selen, jód, vitamín A, E, C, D, B6, B12 a kyseliny listová. Samozřejmě je vždy potřeba vybírat pouze kvalitní potravinové doplňky!

6. Lázeňská léčba (balneoterapie)

Jedna z terapeutických možností, která může pomoci řešit ženskou neplodnost je gynekologická balneoterapie. U nás ji nabízí Františkovy Lázně, Lázně Toušeň, Klimkovice, Lázně Bělohrad, Hodonín, Karviná a Lednice. Jako léčebné prostředky se pak využívají hlavně jodobromová voda - tzv. solanka a přírodní peloid – slatina

U použití solanky se jod z koupelí dobře vstřebává kožními sliznicemi, včetně těch vaginálních, posiluje imunitní systém, zlepšuje prokrvení a zmírňuje zánětlivé procesy. Slatina pak zlepšuje prokrvení ženských reprodukčních orgánů, čímž omezuje vznik pooperačních a pozánětlivých srůstů.

7. Rehabilitace – hormonální jóga, cvičení dle Ludmily Mojžíšové

Hormonální jóga je přírodní metoda vytvořená pro ženy s problémy způsobenými hormonální nerovnováhou. Jde o sestavy jógových cviků stimulujících žlázy s vnitřní sekrecí, čímž se zabezpečuje tvorba hormonů. Při pravidelném cvičení by se měla hladina hormonů ustálit na optimálních hodnotách. Existují sestavy jak pro ženy, tak pro muže.

Cvičení podle Ludmily Mojžíšové je založeno na tom, že správné fungování pohybového aparátu přímo souvisí se správným fungováním vnitřních orgánů. Díky nedostatku pohybu, úrazu nebo i stresu mohou být některé svaly v našem těle nepřirozeně napjaté, jiné mohou být naopak díky způsobu života ochablé. Nejznámější cvičení, které napomáhá otěhotnění, se skládá z 22 cviků, které kombinují uvolňování a posilování vybraných svalů – hlavně jde o svaly udržující správné postavení páteře a svaly pánevního dna. Cviky jsou nenáročné a je možné je cvičit v klidu doma. 

-------------------

Tento článek vyšel s podporou Mark Distri. Všechny informace o gelu Ritex Kinderwusch naleznete zde

Začni psát komentář...

Odešli