Ta nejlepší výživa, kterou můžete svému miminku dát, je bezpochyby mateřské mléko. Miminko z mléka čerpá živiny, které jsou důležité pro zdravý vývoj a růst. Mateřské mléko a jeho složky se podílejí na tvorbě imunity a budování mozku a nervové soustavy. Má tedy vliv na snížení rizika závažných onemocnění jak v dětství, tak i v dospělosti.
Na základě četných výzkumů už dnes víme, že kojení snižuje riziko rozvoje cukrovky, obezity, Alzheimerovy choroby apod. Nesmíme však opomenout ani sociální funkci kojení, kdy přiložení miminka k prsu buduje pevný vztah mezi matkou a dítětem.
Když se podíváme blíže na mateřské mléko, uvidíme, že ho tvoří dvě složky - pevná a tekutá. K pevné řadíme laktózu, tuky, bílkoviny a právě oligosacharidy mateřského mléka - HMO.
Pod zkratkou HMO se skrývají anglická slova Human milk oligosaccharides. Třetí nejdůležitější složka mateřského mléka - HMO se skládá z více než 150 struktur, z nichž 3. nejpočetnější je 2´FL (2´fukosyllaktóza).
Tato unikátní složka se stala předmětem vědeckého výzkumu, díky kterému dnes víme, že HMO jsou bioaktivní složkou stojící za rozvojem imunity dítěte. V současné době existují kojenecká mléka, která obsahují struktury oligosacharidů 2´FL podobné těm v mateřském mléce.
Protože víme, že imunitu najdeme hlavně ve střevech, je důležité, aby tam panovala rovnováha. A přesně k tomu slouží probiotické bakterie, které tvoří ve střevech obrovské společenství neboli mikrobiom. Ten je čím dál tím více uznáván jako orgán sám o sobě, orgán, který se mění po celou dobu našeho života především tím, jak se stravujeme. Někteří odborníci dokonce střevo nazývají druhým mozkem, který ovládá naše myšlenky a podvědomí podobně jako mozek.
Vyvážená střevní mikroflóra je podporována probiotiky. Probiotika jsou kultury živých prospěšných bakterií, které se podílí na tvorbě vyváženého zdravého střevního mikrobiotu. Jedná se o bakterie mléčného kvašení, např. Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium lactis. Růst těchto baktérií je, v případě kojených dětí, podporován oligosacharidy mateřského mléka (HMO).
Díky vědeckým poznatkům také víme, že HMO mají skutečně všestranný význam pro zdravý vývoj. Jejich produkce je podmíněna geneticky. Složení se během laktace mění a přizpůsobuje podle toho, jaké jsou v danou dobu potřeby miminka. Význam a objev HMO je tak skokem do budoucnosti.
-----------------------------
Tento článek vyšel s podporou Nestlé BEBA
Začni psát komentář...
Reklamní článek na složku, kterou nemají všechny kojící ženy v mléce. A porušení Mezinárodního kodexu marketingu náhrad mateřského mléka.