redakce
29. črc 2018
1519 

Vhodný čas k početí podle Jonášovy metody: Jaká je spolehlivost a přesnost této astrologické metody?

"Dnes promazávám staré záložky webovek, co tu mám v prohlížeči a narazila jsem na záložku Jonášovy metody početí (záložkovala jsem to snad před 2-3 lety). Tahle metoda porovnává postavení slunce a měsíce v době narození ženy a dle astrologie určuje datum vhodné k početí dítěte. Před těmi lety, kdy jsem to záložkovala, ještě nezkoumal napěťové aspekty jako teď - jen vyběhlo vždy datum. A tak si říkám - než to smažu, ze srandy na to kouknu a čučím jako blázen. Počali jsme v termínu dle Jonáše 9.6.2014 a dle něj to měl být chlapeček - kterého opravdu čekáme! Navíc jsem koukala 5 let zpětně, co jsme se s manželem snažili o mimi, a toto byl první termín, kdy nebyly pro mě žádné napěťové aspekty. Náhoda nebo ne?"

Mnohá z nás pocítila, jaký je to pocit, když si moc přejeme miminko, ale stále se nedaří. Zkoušíme vše možné i nemožné, podstupujeme vyšetření, používáme ověřené metody, jako měření bazální teploty a hlídání ovulace, ale uchylujeme se i k babským radám. Jednou z metod, jak počít, je i Jonášova metoda, kterou jistě mnoho lidí zařadí do kategorie babských rad. Jak to tedy vlastně je?

Postavení Slunce a Měsíce

Jonášovu metodu vytvořil MUDr. Eugen Jonáš, který se zabýval astrologií. Při výpočtech plodných dnů vychází ze spojení ženy s Měsícem. Plodné dny ženy jsou pak dny, kdy je postavení Slunce a Měsíce stejné, jako v den jejího narození. V těchto dnech by měla být žena schopna počít, nezávisle na menstruačním cyklu.

Toto se opakuje každých cca 30 dní, většinou se ale nekryje s menstruačním cyklem žen. Jak by tedy žena mohla mimo plodné dny dle menstruačního cyklu díky této metodě otěhotnět? Jedna z maminek ve fóru našla možné vysvětlení: „Ta Jonášova teorie pracuje s konceptem spontánní ovulace, lapidárně řečeno, že jsme schopné ovulovat i v důsledku styku (stejně jako kupř. lamy nebo králíci), nejenom cyklicky. Je k tomu zajímavá kanadská studie z r. 2003, která potvrdila, že u všech sledovaných žen došlo v průběhu měsíce k více cyklům zrání folikulu a u 10 % i k vícenásobné ovulaci."

Nutno ale dodat, že pokud se shoduje menstruační cyklus a ovulace s plodným dnem dle Jonášovy metody, je šance otěhotnět nejvyšší.

Jak hovoří zkušenost

V rámci ověřování funkčnosti metody ji sám MUDr. Jonáš vyzkoušel i na sobě. Oženil se až v 50 letech a měl 10 dětí, všechny si předem vypočítal. Své objevy má dokonce zaregistrované na Patentovém úřadě.

Pozitivní zkušenost uvádí i maminka Jana: „K Jonášově metodě jsem se rozhodla po potratu. Výpočet termínu mi dělal astrolog a vyšlo to na den přesně, jen namísto kluka máme holku, ale to nám vůbec nevadí. Dítě je zdravé, těhotenství bez komplikací, jak pan astrolog předpověděl. Jen porod nakonec skončil císařem, ale bez problémů.

Jonášova metoda se mi ale strefila přesně do ovulace, takže třeba by to vyšlo stejně, nevím. Nicméně investice do předpovědi nelituji. Díky ní jsem prožila klidné těhotenství, protože jsem se prostě naprogramovala, že všechno bude v pořádku. Astrolog mě po potratu úžasně uklidnil. Doporučuji tomu, kdo věří, že nic se neděje náhodou a že existují věci mezi nebem a zemí.“

Další kladnou zkušenost má i maminka z fóra: “ Jen takový poznatek. Kamarádky přítel pracoval v zahraničí, byl tam třeba měsíc i déle a pak přijel třeba na týden. A spali spolu v době, kdy dle Jonášovy metody měla plodné dny a otěhotněla v ms. Opravdu je dítě kamaráda, Jonáš to i uvedl v pár ze svých článků a i od pana astrologa Kulovaného jsem slyšela, že to jde…  Je to zvláštní, vím, ale ta kamarádka je důkaz.“

Ovšem maminky mají i opačné zkušenosti, kdy metoda nefungovala: „Tak bohužel, 2 termíny mi měly už letos vyjít a pořád nic. Takže u mě to nefunguje.“

My zkusili dvakrát, poprvé úplně mimo plodné dny a nic, podruhé se výpočet kryl s plodnými dny a bum jinak jsme se snažili rok a vyzkoušeli všechno možné, bez výsledku.“

Zjistit můžete víc, než jen plodné dny

Ovšem Jonášova metoda nabízí víc, než jen výpočet plodných dnů.  Dokáže vypočítat rizika zdravotních komplikací v těhotenství a porodu, také však, zda počnete v daný termín chlapce nebo dívku.

Metodu je možné použít tedy nejen, když se vám dlouho nedaří otěhotnět, ale i v případě, že chcete maximálně snížit potíže při těhotenství nebo chcete-li určité pohlaví miminka. Hodí se však také v případě, že otěhotnět nechcete.

A co vše potřebujete pro výpočet znát? Žena musí vědět přesné datum a místo svého narození, ale i přesný čas. Nic víc, nic míň.

Zda se lze na metodu spolehnout nebo ne, to si musí každý vyzkoušet sám. Každopádně mějte na paměti, že pokud existuje nějaký fyziologický problém u ženy nebo muže, může být jakákoliv metoda neefektivní. 

Další informace a podrobný návod k výpočtu najdete na naší koníkovské wiki. 

Zdroj: http://astrologie.najdise.cz/plodne-dny/jonasova-metoda-poceti

Začni psát komentář...

Odešli