rigousek
3. říj 2017
2600 

Co je nutné vyřídit před porodem

Bříško se krásně kulatí, miminko si veselo kope a vy si užíváte příjemné chvíle při vybírání výbavičky, kočárku, roztomilých dupaček nebo dudlíků a těšíte se, až si konečně toho svého miláčka pochováte. S těhotenstvím a narozením dítěte je ale spojené i papírování a vyřizování. A to jak před porodem, tak i po něm. Dnes se zaměříme na to, co je nutné vyřídit před porodem.

Otcovství a prohlášení o jménu dítěte

Jestliže nežijete v manželství a nejste s partnerem oddáni, je potřeba úřední doložení otcovství, aby byl váš přítel uveden v rodném listu dítěte. Pro doklad o určení otcovství si zajdete na matriku, nemusí to být tam, kde máte trvalé bydliště, ale kdekoliv v ČR. Tuto záležitost vyřizovala i uživatelka smardik z fóra: S otcem dítěte nejsme manželé. Na matriku před porodem?: „Máme to stejně a vyřizovali jsme to ještě teď v těhu. Vyřídíš to na jakékoli matrice, ale musíte přijít oba, protože to podepisujete a potřebujete: občanské průkazy, rodné listy a ty těhotenskou průkazku, a také jsme tam hned psali jména - jaké příjmení dítě bude mít a holčičí i klučičí. Celé to trvalo asi 15minut, dostali jsme dvě kopie a jednu si mám vzít sebou do porodnice.“

Jestliže jste vdaná, na matriku nemusíte a prohlášení není nutné mít vyplněné ještě před porodem, ale určitě je to lepší, ať máte po porodu o starost méně. Tento dotazník musí být podepsán oběma rodiči.

Nezapomeňte si přinést tedy:

  • občanské průkazy (váš i partnera/manžela)
  • rodné listy (váš i partnera/manžela)
  • těhotenskou průkazku
  • pokud jste manželé, tak oddací list (dokument musí být buď originál nebo ověřená kopie)
  • pokud jste rozvedená, tak rozsudek o rozvodu (dokument musí být buď originál nebo ověřená kopie)

Mateřská dovolená a mateřská

Mateřská dovolená a nárok na ni vyplývá těhotné ženě ze zákona (zákoník práce § 166). Nyní je mateřská v rozsahu 28 týdnů při narození jednoho dítěte a při narození dvou a více dětí je to 37 týdnů. V tuto dobu pobírá žena dávku nemocenského pojištění, což je mateřská.

Má na ni nárok ale jen v případě, že v posledních dvou letech před porodem byla nemocensky pojištěna alespoň 270 dnů. Jinak nárok nemá a hned po narození dítěte si může požádat o rodičovský příspěvek.  „Zaměstnavateli se předává papír od doktora, ten ho vyplní a pak pošle na sociálku. To bylo dřív, že PPM vyplácel zaměstnavatel:“ takto zní rada od uživatelky xpila z fóra: Vyřizování a nástup na mateřskou, kdy, kde a jak začít?

Gynekolog vystaví 6 až 8 týdnů před předpokládaným datem porodu těhotné ženě „Žádost o mateřskou“, kde uvede datum nástupu na mateřskou dovolenou. Zaměstnankyně předá formulář do svého zaměstnání, kde ho zaměstnavatel pošle na sociální správu spolu s „Potvrzením zaměstnavatele o zaměstnanci pro účely uplatnění nároku na dávku v nemoci.“(není to jeho povinnost) nebo rovnou na pobočku státní správy

Volba pediatra

V porodnici se vás budou ptát na jméno, adresu a telefon vašeho dětského lékaře, který se bude starat o miminko, až přijdete domů. Samozřejmě vám to nikdo nemůže přikázat, ale je určitě lepší mít pediatra sjednaného ještě před porodem, protože ne vždy má každý volno. První návštěva by přitom měla proběhnout do dvou dnů od návratu z porodnice.

Další zařizování

A na posledním místě je vyřizování, které sice není nezbytně nutné, ale rozhodně se může hodit.  Jestliže chcete rodit v určité porodnici a víte, že mají plno, měla byste se včas registrovat a zajít se do ní určitě podívat předem (ať víte, do čeho jdete). Za poplatek si můžete zvolit i svého porodníka (v případě, že souhlasí). Nezapomeňte, že pokud přecházíte z rodičovské dovolené na mateřskou, musíte se odhlásit z rodičovského příspěvku. To uděláte jednoduše vyplněním formuláře na místně příslušném úřadu práce, tedy tam, kde jste si o příspěvek žádala. Domů vám pak přijde rozhodnutí o odejmutí dávky.  

Zkontrolujte si také platnost dokladů (občanský průkaz), dejte si dohromady všechny doklady k porodu: 

  • občanský průkaz nebo cestovní pas
  • kartičku zdravotní pojišťovny
  • těhotenský průkaz a výsledky vyšetření a testů
  • formulář o jménu dítěte
  • oddací list (u vdaných žen)
  • rodný list
  • doklad o určení otcovství potvrzené matrikou (u svobodných žen). 
  • u rozvedených žen je také nutný rozvodový list

a jestliže máte nějaké zvláštní požadavky připravte si i porodní plán, kde můžete zmínit, jak si představujete vést svůj porod, jaké zásahy jsou pro vás přípustné a jaké ne apod.

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

Zdroj informací:www.mpsv.cz, www.naseporodnice.cz, www.porodnice.cz

https://www.modrykonik.cz/blogs/magazine/?mcat=... https://www.modrykonik.cz/blogs/magazine/?mcat=... https://www.modrykonik.cz/blogs/magazine/?mcat=...

Komentář byl odstraněný

Začni psát komentář...

Odešli