Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    rigousek
    3. říj 2017    Čtené 2600x

    Co je nutné vyřídit před porodem

    Bříško se krásně kulatí, miminko si veselo kope a vy si užíváte příjemné chvíle při vybírání výbavičky, kočárku, roztomilých dupaček nebo dudlíků a těšíte se, až si konečně toho svého miláčka pochováte. S těhotenstvím a narozením dítěte je ale spojené i papírování a vyřizování. A to jak před porodem, tak i po něm. Dnes se zaměříme na to, co je nutné vyřídit před porodem.

    Otcovství a prohlášení o jménu dítěte

    Jestliže nežijete v manželství a nejste s partnerem oddáni, je potřeba úřední doložení otcovství, aby byl váš přítel uveden v rodném listu dítěte. Pro doklad o určení otcovství si zajdete na matriku, nemusí to být tam, kde máte trvalé bydliště, ale kdekoliv v ČR. Tuto záležitost vyřizovala i uživatelka smardik z fóra: S otcem dítěte nejsme manželé. Na matriku před porodem?: „Máme to stejně a vyřizovali jsme to ještě teď v těhu. Vyřídíš to na jakékoli matrice, ale musíte přijít oba, protože to podepisujete a potřebujete: občanské průkazy, rodné listy a ty těhotenskou průkazku, a také jsme tam hned psali jména - jaké příjmení dítě bude mít a holčičí i klučičí. Celé to trvalo asi 15minut, dostali jsme dvě kopie a jednu si mám vzít sebou do porodnice.“

    Jestliže jste vdaná, na matriku nemusíte a prohlášení není nutné mít vyplněné ještě před porodem, ale určitě je to lepší, ať máte po porodu o starost méně. Tento dotazník musí být podepsán oběma rodiči.

    Nezapomeňte si přinést tedy:

    • občanské průkazy (váš i partnera/manžela)
    • rodné listy (váš i partnera/manžela)
    • těhotenskou průkazku
    • pokud jste manželé, tak oddací list (dokument musí být buď originál nebo ověřená kopie)
    • pokud jste rozvedená, tak rozsudek o rozvodu (dokument musí být buď originál nebo ověřená kopie)

    Mateřská dovolená a mateřská

    Mateřská dovolená a nárok na ni vyplývá těhotné ženě ze zákona (zákoník práce § 166). Nyní je mateřská v rozsahu 28 týdnů při narození jednoho dítěte a při narození dvou a více dětí je to 37 týdnů. V tuto dobu pobírá žena dávku nemocenského pojištění, což je mateřská.

    Má na ni nárok ale jen v případě, že v posledních dvou letech před porodem byla nemocensky pojištěna alespoň 270 dnů. Jinak nárok nemá a hned po narození dítěte si může požádat o rodičovský příspěvek.  „Zaměstnavateli se předává papír od doktora, ten ho vyplní a pak pošle na sociálku. To bylo dřív, že PPM vyplácel zaměstnavatel:“ takto zní rada od uživatelky xpila z fóra: Vyřizování a nástup na mateřskou, kdy, kde a jak začít?

    Gynekolog vystaví 6 až 8 týdnů před předpokládaným datem porodu těhotné ženě „Žádost o mateřskou“, kde uvede datum nástupu na mateřskou dovolenou. Zaměstnankyně předá formulář do svého zaměstnání, kde ho zaměstnavatel pošle na sociální správu spolu s „Potvrzením zaměstnavatele o zaměstnanci pro účely uplatnění nároku na dávku v nemoci.“(není to jeho povinnost) nebo rovnou na pobočku státní správy

    Volba pediatra

    V porodnici se vás budou ptát na jméno, adresu a telefon vašeho dětského lékaře, který se bude starat o miminko, až přijdete domů. Samozřejmě vám to nikdo nemůže přikázat, ale je určitě lepší mít pediatra sjednaného ještě před porodem, protože ne vždy má každý volno. První návštěva by přitom měla proběhnout do dvou dnů od návratu z porodnice.

    Další zařizování

    A na posledním místě je vyřizování, které sice není nezbytně nutné, ale rozhodně se může hodit.  Jestliže chcete rodit v určité porodnici a víte, že mají plno, měla byste se včas registrovat a zajít se do ní určitě podívat předem (ať víte, do čeho jdete). Za poplatek si můžete zvolit i svého porodníka (v případě, že souhlasí). Nezapomeňte, že pokud přecházíte z rodičovské dovolené na mateřskou, musíte se odhlásit z rodičovského příspěvku. To uděláte jednoduše vyplněním formuláře na místně příslušném úřadu práce, tedy tam, kde jste si o příspěvek žádala. Domů vám pak přijde rozhodnutí o odejmutí dávky.  

    Zkontrolujte si také platnost dokladů (občanský průkaz), dejte si dohromady všechny doklady k porodu: 

    • občanský průkaz nebo cestovní pas
    • kartičku zdravotní pojišťovny
    • těhotenský průkaz a výsledky vyšetření a testů
    • formulář o jménu dítěte
    • oddací list (u vdaných žen)
    • rodný list
    • doklad o určení otcovství potvrzené matrikou (u svobodných žen). 
    • u rozvedených žen je také nutný rozvodový list

    a jestliže máte nějaké zvláštní požadavky připravte si i porodní plán, kde můžete zmínit, jak si představujete vést svůj porod, jaké zásahy jsou pro vás přípustné a jaké ne apod.

    Zdroj obrázků: www.pixabay.com

    Zdroj informací:www.mpsv.cz, www.naseporodnice.cz, www.porodnice.cz

    rigousek
    1. srp 2017    Čtené 445x

    Diabetes u dětí - bojíte se oprávněně?

    Cukrovka může být dosti nebezpečné onemocnění a je důležité odhalit ji včas. I když se nejčastěji objevuje u starších osob, trpí jí každá věková kategorie a mezi nimi i děti. Existuje hned několik typů a v určité míře její vznik ovlivňují i geny. Ne vždy je to ale pravidlem. Jak poznat, že vašemu dítěti hrozí diabetes?

    Při jakémkoliv podezření vždy jděte hned k lékaři. Samozřejmě ne každý příznak znamená, že vaše dítě cukrovkou trpí, ale pokud ano, může včasné zahájení léčby velmi zvýšit šance na lepší léčení a kvalitnější život.

    Diabetes – typy

    Drtivá většina dětí trpí diabetem 1. typu. Velmi vzácně je možné se setkat i s typem MODY, což je cukrovka, kterou způsobuje onemocnění slinivky břišní. U dětí je to velmi často způsobeno cystickou fibrózou. U dospívajících je možné se setkat s cukrovou 2. typu. U dětských diabetiků je situace trochu komplikovanější. Dítě musí být v péči dětského diabetologa. Lékař se snaží, aby do budoucna mohlo dítě žít co nejlepším a nejkvalitnějším životem. K tomu je ale důležitý i zodpovědný přístup rodičů a jejich blízkých. Podstatné je informovat i školu a učitele.

    Přistupujte k celé situaci velmi odpovědně, ale rozhodně se před dítětem nesmíte hroutit a lamentovat nad nespravedlností světa. Optimismus a pozitivní přístup dělají divy. Základem léčby je inzulín, který v těle chybí. Dále se musí dodržovat dieta, ale tak, aby v jídelníčku nic nechybělo. Velmi podstatná je i pohybová aktivita. V žádném případě diabetes neznamená, že se vaše dítě nemůže hýbat a dělat žádný sport. Pohyb snižuje vysoké hodnoty glykémie v krvy a pomáhá tělu lépe využívat cukr. 

    Příznaky diabetu u dětí

    Jsou určité příznaky, podle kterých lze možnou cukrovku poznat. Samotné diabetes lze prokázat jednoduše. Nálezem glukózy v moči. Poté se udělá test z krve a diabetes se potvrdí. Poté se zahájí léčba inzulínem a dieta a obtíže postupně mizí. Člověk je stejně fit, jako dříve. A jaké příznaky diabetu by vás měly varovat?

    • časté nutkání na záchod – cukr v krvi musí být nějak vyloučen, a proto mají lidé s diabetem časté nutkání na močení. Jestliže vaše dítě chodí až příliš často na záchod nebo se v noci pomočuje. Samozřejmě to muže být způsobeno i nějakým stresem či traumatem. Časté močení je příznakem u obou typů cukrovky,
    • velká žízeň diabetes u dětí vyvolává v těle velké množství cukru, který je v oběhovém systému. Tělo pak není dostatečně hydratováno a dítě může mít neustálou potřebu pít. I v noci se budí žízní a chce pít.
    • velká únava – protože u lidí s cukrovkou nemají buňky orgánů a svalu dostatečné množství cukru, a tedy i energii, jsou děti s diabetes velmi unavené a bez energie. Vedlejším účinkem je i stres,
    • rozmazané vidění – vysoká glukóza může způsobovat rozmazané vidění,
    • velký hlad – tělo si ve chvílích, kdy má málo cukru, myslí, že je hladové, i když není. Jestliže má vaše dítě neustále hlad i přes to, že před chvíli jedlo, může to mít souvislost s cukrovkou (také ale vůbec nemusí a dítě je prostě jen větší jedlík),
    • hubnutí – během močení se z těla odplavuje glukóza, a tak může dítě hubnout, i když hodně jí. Pokud je hodně hubené nebo stále hubne, je rozhodně vhodné lékaře navštívit,
    • nevolnost – tento příznak se objevuje hlavně u diabetu typu 2. Ovšem nevolnost způsobuje i mnoho dalších věcí, protože ne každá nevolnost u dítěte znamená nutně cukrovku. Spíše si všímejte toho, zda se objevují i další příznaky.  
    • kvasinky – holčičky s diabetem častěji trpí na vaginální kvasinkové infekce. Může to být také jeden z příznaků a je určitě vhodné jít k lékaři v případě jakékoliv kvasinkové infekce.
    • snížená imunita – pokud je vaše dítě často nemocné a trpí každou chvíli na nachlazení, ušní infekce, chřipky, angíny, špatně se hojí apod., může i toto být signálem onemocnění diabetem.

    Diabetes u dětí neznamená konec dobrého a kvalitního života

    Diabetes u dětí dokáže docela znepříjemnit život a hlavně napáchat mnoho škod, když se nezačne léčit. Ať už objevíte u svého potomka některý z uvedených příznaků nebo máte třeba cukrovku v rodině, je určitě dobré dojít k lékaři a vše mu říct. Zdraví dětí je to nejdůležitější a i když je tato diagnóza nepříjemná, neznamená to, že vaše dítě nemůže žít normální a plnohodnotný život.

    Zdroj obrázku: www.pixabay.com

    Zdroje informací: www.detskydiabetes.cz, www.diabetickaasociace.cz

    rigousek
    21. črc 2017    Čtené 8541x

    Jak oblékat děti v létě? Nemusí to být žádná věda

    Letní krásné a slunečné dny nás doslova lákají k tomu, abychom šli s dětmi ven. Kdo by také chtěl být zavřený doma mezi rozpálenými zdmi, když je venku tak krásně. Procházka v parku, výlet do lesa, běhání na louce, válení se u rybníka nebo výlety někam za kulturou. Zažít se toho dá hodně. Možná však tápete nad tím, jak děti v létě obléknout. 

    Jak oblékat v létě novorozence a malá miminka

    Prvním problém začíná už při odjezdu z porodnice, kdy řada maminek tápe, co tomu malému drobečkovi obléknout. Dobře to vyřešila maminka klararas: „Pokud nás přepadnou tropický tepla, tak stačí body s dlouhým rukávkem, dupajdy, ponožtičky nebo bačkůrky a čepička. A pokud bude kolem těch 26 a míň tak přibalte slabší svetřík, popř. dečku přes autosedačku.“

    A do čeho oblékat malá miminka ve velkém horku? Mnoho maminek dělá základní a zároveň i velkou chybu v tom, že dítě oblékají až příliš. Dobré je řídit se tím, co máte na sobě vy sama. A přesně tolik dejte i dítě a k tomu můžete maximálně jednu vrstvu navíc. Stejně tak to má i maminka kalo: „Já zastávám zásadu oblékat dítě podle toho, co si beru sama + 1 vrstva na těle navíc (+ samozřejmě přikrývka v kočárku).“  Tím se řiďte a budete mít spokojené dítě bez potniček a jiných potíží. Super jsou třeba bavlněné kraťásky, tílko, body bez nohaviček. Vzdušné a vyrobené z přírodních materiálů.

    Oblečení, když je venku víc jak dvacet stupňů určitě vyřešíte snadno, často se ale zapomíná na to, že je důležité především malé miminko chránit před UV paprsky vhodným opalovacím krémem. S miminkem byste měli být na slunci nebo spíše ve stínu jen dopoledne asi do 10. hodin ráno a pak až od 16. hodin odpoledne. Opatrní buďte zejména s miminkem v kočárku, kde se klidně může teplota vyšplhat až na 50 °C.

    Miminku můžete zajistit v kočárku chládek speciální odvětrávací matrací v kočárku, která má speciální kanálky, které z matrace odvádějí vlhkost. Některé kočárky mají i velmi zajímavý systém odvětrávaní korby. O tom se informujte u prodejce. V létě nezapomínejte ani na síťku proti hmyzu, protože vosa nebo včela by mohla být pro kojence velmi nebezpečná.

    Malé miminko vyndávejte z kočárku pravidelně a osvěžujte omytím zátylku, nožiček a ručiček. Předejdete vzniku nepříjemných potniček. Vhodné je i bavlněné oblečení. Miminko můžete také položit na deku nebo podložku do stínu, uvidíte, že bude mnohem šťastnější než v kočárku. Nejšťastnější bude, když ho navíc úplně vysvlečete. Tak se bude i mnohem lépe otáčet, pohybovat a zkrátka celkově bude veselejší. Večer doma

    nezapomeňte dítko dobře prohlédnout kvůli klíštěti.

    Tekutiny jsou nezbytné

    Pokud kojíte, nemusíte v podstatě nic řešit. U miminek na příkrmech a umělé stravě musíte na pravidelné doplňování tekutin velmi dbát. U miminek a malých dětí dochází velmi rychle k dehydrataci. Proto je pití opravdu důležité. Jakmile se vám bude zdát dítě bledé a neklidné, ihned ho ochlaďte vlhkou plenkou a dodejte tekutiny. Pokud by byly reakce příliš velké (zvracení, průjem, šok), okamžitě vyhledejte lékaře.

    Jak oblékat v létě batolata?

    Je sice známo, že u malých dětí uniká teplo rychleji než u dospělých, přesto není nutné je zbytečně oblékat. Oblékejte přiměřeně, jak v létě, tak i v zimě. Řiďte se zdravým selským rozumem. Jistě nebudete dítěti v tropických dnech dávat čepičku, rukavičky a kabát. Když vy půjdete v šortkách a tílku, může jít v tomtéž i dítě. U batolat je výhoda, že už nejsou tak náchylná ke změnám teplot a zároveň si i dokáží říct, zda je jim teplo nebo zima. Méně oblékat můžete dítě i v noci, klidně do trička a kraťásků nebo overálků s krátkým rukávem i nohavicemi. Dobře to dělá i maminka jjaanca: „Bodyčko s krátkým rukávem a bez přikrývky. Občas v noci zkontroluju, jestli nemá studené nožičky a nemá.“

    Ostatní pravidla jsou stejná, jako u miminek. Chraňte pokožku dětí opalovacím krémem, odpoledne mezi desátou a šestnáctou hodinou se vyhýbejte slunci, dávejte dítěti vhodnou pokrývku hlavy a sluneční brýle a nezapomeňte na pitný režim.

    Zdroj obrázků: www.pixabay.com

    rigousek
    3. črc 2017    Čtené 434x

    10 tipů, jak přežít vedra a nezbláznit se

    Horko je takřka k nesnesení. Stačí pár tropických dnů a nocí a naše byty, ulice i pracoviště jsou rozpálená takřka do běla. I doma šplhají teploty ke třicítkám a v noci to o moc neklesne. Nedá se tu bydlet, spát a skoro ani dýchat. Bohužel se v poslední době tropické dny a noci opakují poměrně pravidelně. Jak je přežít? Jedině s našimi skvělými tipy. Především musíte být velmi opatrní na děti, protože ty zvládají vedra mnohem hůř.

    1. Pitný režim (a hromada vykřičníků k tomu)

    Pijte, pijte, pijte, jinak hrozí dehydratace nebo úžeh. Oboje se ohlašuje bolestí hlavy. Mějte vždy po ruce láhev s vodou a pravidelně pijte. Rozhodně není dobře, když nepijete pravidelně přes den, a pak to chcete všechno nahnat až večer. Příliš velké množství tekutin najednou zatěžuje ledviny. Do pitného režimu můžete započítat i polévky nebo třeba meloun.

    2. Zelenina je super

    Obědvejte a klidně i večeřte lehké zeleninové saláty. Nezatíží zažívací trakt, jsou osvěžující a chladivé. Navíc nebudete tolik unavení. Vynechejte sladkosti a sladké limonády, protože cukr působí únavu a malátnost.

    3. Studené raději ne

    I když to velmi láká, ledové tříště, ledová káva nebo zmrzlina jsou sice skvělí v tu chvíli, kdy je konzumujete, ale za chvíli váš organismus vyšle signál, že je mu zima a je potřeba ho zahřát. Ideální je konzumace potravin v normální pokojové teplotě.

    4. Opatrně s klimatizací

    Buďte opatrní na klimatizaci. Je to sice lákavé, ale náhlé přechody z horka do zimy nejsou pro vaše zdraví vůbec vhodné. Jen si uženete rýmu nebo i angínu. Klimatizaci byste měli mít nastavenou maximálně o pět stupňů méně, než je venku.

    5. Volte vhodné oblečení

    Noste světlé barvy, volnější a vzdušné oblečení, savé materiály (len, bavlna). Takové oblečení vám v horku bude velmi příjemné. Rozhodně se vyhněte černé barvě a oblečení, které obepíná tělo. Nezapomeňte ani na nohy a nechte je volně větrat v sandálech nebo pantoflích.

    Myslete i na pravidelnou výměnu lůžkovin. V létě se víc potíte. Proto častěji perte a používejte jen lehkou deku či prostěradlo.

    6. Hygiena je důležitá

    Sprchujte se pravidelně vlažnou vodou a mějte u sebe po celý den deodorant, který odrazí nepříjemný zápach. Ocení to i ostatní lidé na ulici.

    7. Vynechte alkohol

    Nezapomeňte, že na sluníčku se účinky alkoholu násobí. Vynechte alkohol a rozhodně tvrdý alkohol. Jestliže si chcete občas skleničku dát, volte malé pivo či vinný střik.

    8. Větrejte ráno

    Otevírejte okna doma i v kanceláři brzy ráno, když je vzduch ještě trochu chladnější. Poté zatáhněte žaluzie nebo závěsy a pusťte klimatizaci, pokud můžete. Dejte si na stůl malý větráček, který vás příjemně ochladí.

    9. Nezapomeňte na pravidelné přestávky

    Nenechte se v práci předřít. Vysvětlete svému nadřízenému, že když vám povolí kratší přestávky, dokážete podat mnohem lepší výkony.

    10. Chraňte se před sluncem

    Sluníčko dokáže být hodně nebezpečné a zejména v případě vaší pokožky. Proto se pravidelně mažte krémem s UV filtrem a klidně i několikrát denně.

    A co dělat v případě, kdy se vám ochladit nepodaří? Máme tu pro vás jako bonus ještě několik zaručených možností. Prvním z nich je kryokomora, kde je extrémní teplota až mínus 120 °C. Navíc má léčebné účinky. Stojí cca 350 Kč/hodinu. Jestliže nechcete nic platit, dojděte se ochladit do supermarketu. Stačí se chvilku procházet mezi regály se zmrzlinami a mraženým masem.

    Kde ještě hledat útočiště před dotěrným sluncem?  Zkuste chladivé stěny vinného sklípku. Jen opatrně s množstvím vína! A na co jsme zapomněli? Samozřejmě na koupání. To milují především děti. Pokud hledáte odpověď na otázku, kam s dítětem v tom šíleném vedru, je to den strávený u vody.  Jen nezapomeňte dodržovat naše tipy, abyste domů nepřišli s pořádným bolehlavem a spáleným tělem.

    Zdroj obrázků: www.pixabay.com

    rigousek
    28. čer 2017    Čtené 554x

    Slevy na dani – školkovné. Zjistěte si důležité informace

    V lednu 2015 začal platit poměrně velký balík novel a zákonů, které v nějaké formě ovlivnily každého z nás. Velkou novinkou a pro rodiče určitě pozitivní bylo zavedení i tzv. školkovného. Možná také přesně nevíte, jak postupovat v jeho uplatnění nebo jak by měl vypadat formulář pro školkovné. Odpovědi na nejčastější otázky vám chceme nabídnout právě v tomto článku.

    Co znamená školkovné?

    V první řadě je nutné si uvědomit, čemu se říká „školkovné“. V podstatě je to částka, kterou vy zaplatíte za to, že vaše dítě prokazatelně navštěvuje předškolní zařízení. Tuto částku vám pak stát vrátí v daních. Důležité je, že je to „sleva“ na dani, proto si můžete částku sice odečíst od celkové daně, ale rozhodně se vám nevrací její „přeplatek“, pokud by výše slevy byla větší než celková daň.

    V jaké výši je školkovné v roce 2017

    Konkrétní suma, kterou je možné si odečíst, je limitována a vždy se odvíjí od základní mzdy. V roce 2014 to činilo 8 500 Kč, v roce 2015 9 200 Kč a v roce 2016 9 900 Kč.

    Je jasné, že na zmiňovanou slevu musíte mít nárok. Důležité je mít k dispozici faktury, či daňové doklady o tom, že v předškolním zařízení doopravdy platíte. Jestliže nebudete mít částku čím podložit, není možné na slevu dosáhnout. Počítejte také s tím, že sleva se vztahuje jen na náklady na umístění dítěte do zařízení a nic jiného. Nepočítá se strava, doprava, výlety, apod.

    Máte více dětí?

    Tuto slevu může odečítat pouze jeden z rodičů a ideálně by to měl být ten, kdo platí větší daně a využije celou zmíněnou částku 9 900 Kč. Slevu je možné uplatit i pro více dětí, které navštěvují předškolní zařízení.

    Například: Máte tři děti a platíte na jedno dítě za školku 1000 Kč měsíčně. Děti budou chodit do školky pravidelně 10 měsíců v roce, tudíž celkem zaplatíte 10 000 Kč za jedno dítě. U všech dětí dosáhnete na plnou výši slevy.

    Školka nebo něco jiného

    Rodiče se také velmi často ptají, zda je možné vybrat si různá předškolní zařízení. Odpověď zní ano, zákon je poměrně benevolentní. Je v podstatě zcela na vás, kam dítě umístíte, zda do státní školky, soukromé školky, firemní školky, do jeslí či do lesní školky.

    Zákony o tom hovoří jasně: Předškolním zařízením se podle § 35bb odst. 6 zákona o daních z příjmů rozumí:

    a) mateřská škola podle školského zákona nebo obdobné zařízení v zahraničí,

    b) zařízení služby péče o dítě v dětské skupině a

    c) zařízení péče o dítě předškolního věku provozovaná na základě živnostenského oprávnění, pokud charakter takto poskytované péče je srovnatelný s péčí poskytovanou – 1. zařízením služby péče o dítě v dětské skupině, nebo 2. mateřskou školou podle školského zákona.

    Dítě v náhradní péči

    Jak je to v situaci, kdy o dítě pečují prarodiče, tety, strýčkové apod.? Zde platí podmínka, že dítě musí být v péči zmíněného opatrovníka a je nutné, aby s ním bydlelo ve společné domácnosti.

    Jak slevu uplatnit?

    A kde slevu uplatnit? Jednoduše na řádku 69a ve formuláři k dani z příjmu fyzických osob. Do tohoto formuláře přiložte konkrétní faktury či daňové doklady, které získáte v předškolním zařízení, a které vám potvrzují, že jste částku skutečně zaplatili. Nezapomeňte tyto doklady okopírovat a vložit i do druhého daňového přiznání. Tedy v případě, že vám daně nedělá zaměstnavatel. Ve druhém případě doklad o zaplacení školkovného dáte účetní v práci či na personální oddělení. Zkrátka tomu, kdo má tyto věci na starosti.

    Vyřídit si slevu na školku není vlastně vůbec složité. Stačí jen vědět, jak na to a znát základní fakta.

    Zdroj obrázku: www.pixabay.com

    Zdroj informací: www.skolkovne.cz, www.mpsv.cz, finance.idnes.cz

    rigousek
    15. kvě 2017    Čtené 1291x

    Kdy je dítě připravené na letní tábor?

    Kdy je dítě ideálně připraveno na letní tábor? Na tuto otázku se nedá odpovědět jednoznačně. I když u většiny táborů je v podmínkách hranice způsobilosti stanovená věkem, je to jen hrubá směrnice. Tu správnou chvíli musíte umět stanovit vy sami.

    Letní prázdniny jsou dlouhé a často bývá problém, kam děti o prázdninách dát, když rodiče musí chodit do práce. Jako ideálním řešením se může jevit i dětský tábor. Děti se zde něco naučí, užijí si, „vyblbnou se“ a rodiče nemusí řešit po dobu pobytu žádné hlídání.

    Kdy můžete poslat dítě na letní tábor?

    Dětské tábor nejsou určitě vhodné pro příliš malé děti nebo takové, které nejsou zvyklé být nikde delší dobu bez rodičů. Obecně se dá říci, že vhodná doba pro nástup na tábor je okolo 7 let. V tomto věku se děti rádi seznamují se svými vrstevníky, mají mnoho energie, poznávají sami sebe v kolektivu ostatních.

    Někteří lidé, zejména milující maminky, považují dětské tábory za nutné zlo, ale není tomu tak. Tábor, pokud je dobře vedený, umožní objevit dětem nové obzory, nové druhy sportů, naučí se být v kolektivu, objevují přírodu. Získávají přátelství na celý život.

    Mnoho dětí se dostane k činnostem, které nemají jinak možnost poznat. Jezdí na kánoi, naučí se pracovat s mapou a orientovat se v přírodě. Stanou se samostatnými, osvojí si různé znalosti. Všechny tyto činnosti mají velmi pozitivní vliv na sociální cítění dítěte. Některé tábory jsou zaměřené i na různé výukové činnosti, například jazyky. Velmi oblíbené jsou tábory s anglickým jazykem.

    Věk tak akorát

    Na tábor neposílejte děti předčasně. Když je to příliš brzy (před šestým rokem), tábor si vůbec neužije a navíc si ho zařadí mezi nepříjemné vzpomínky a možná se do budoucna ochudí o mnoho úžasných zážitků. Stejně tak není dobré ani otálet (po desátém roce). Po desátém roce už se možná dítě ani neodhodlá nebo si zvykne, že tábory nejsou pro něj. Jestliže máte opravdu strach poslat své dítě na tábor samotné, můžete zkusit letní tábor pro rodiče s dětmi.

    Co má dítě zvládat před odjezdem na tábor?

    Dítě musí zvládat určité věci, aby pro něj nebyl pobyt na táboře spíše stres a zklamání. Musí se umět obsloužit, dojít si na záchod, obléknout se a najíst. Počítejte s tím, že i dítě, do té doby bezproblémové, může mít na táboře určité problémy. Nikdy nedostanete jednoznačnou záruku, že vaše dítě je už na tábor připravené, ale můžete si uvědomit, že něco je ještě potřeba zlepšit. Zkuste si udělat následující krátký test. Jestliže na většinu otázek odpovíte ANO, je vaše dítě nejspíš připravené na pobyt na táboře, pokud budou vaše odpovědi spíše NE nebo OBČAS, ještě možná nenadešel ten správný čas a je potřeba na některých věcech zapracovat.

    • Dokáže dítě přespat u kamarádů či příbuzných bez problémů?
    • Nebude se v noci?
    • Spí celou noc?
    • Je rádo v kolektivu dětí?
    • Umí si říct o pomoc či podporu?
    • Dokáže se sblížit s novými lidmi?
    • Umí se vypořádat s různými situacemi?
    • Má rádo nové zážitky?
    • Dokáže si najít snadno kamarády?
    • Dokáže se postarat o své věci a zavazadla?
    • Umí respektovat pokyny lidí, kteří jsou jemu nadřazení?

    Co dělat, když se dítěti stýská?

    Je velmi pravděpodobné, že v prvních dnech se dítěti bude hodně stýskat. To je normální. Po pár dnech už by si ale mělo zvyknout a začlenit se do táborového režimu. Ten bývá velmi nabitý i právě z těchto důvodů. Pamatujte si, že většinou snáší odloučení děti lépe než rodiče. Proto ho před odjezdem podporujte, vynechejte plačtivé loučení. Nejhorší, co můžete udělat je to, že si ho ve chvílích stýskání odvezete z tábora.

    Letní tábor by měl být pro dítě skvělým zážitkem, na který se budou těšit. Najdou si nové kamarády, naučí se mnoho nového a velmi často se jim ani nechce nakonec domů. Jen si vzpomeňte na své zážitky, kdy jste pomalu brečeli, když si pro vás rodiče na tábor přišli. Určitě tento zážitek dítěti dopřejte. Stojí to za to.

    Zdroj obrázku: www.pixabay.com

    rigousek
    11. kvě 2017    Čtené 816x

    Zvířata pro alergiky – zapomeňte na kočku a pořiďte si želvu

    Máte doma alergické dítě, které by si tak moc přálo nějaké zvířátko, ale pejska ani kočičku jim prostě pořídit nemůžete? Proč nezkusit něco jiného? Možnosti tu jsou. Co třeba želva nebo rybičky? A jak vůbec poznat takovou alergii?

    Alergie nevzniká jen na srst zvířete, i když mnoho lidí tomu věří. Srst je jen největším přenašečem alergenů, ale samotná reakce může vzniknout i na sliny, moč či kůži. U ptáků to pak mohou být roztoči v jejich peří. Vyhráno tak nemusíte mít ani v případě, že si pořídíte zvíře bez srsti, i když se vás o tom budou prodejci snažit přesvědčit. Ať už je to čínský naháč, kočka sfinx či skinny morče. Lépe ale můžete udržovat čistotu, která je při alergiích velmi důležitá. Zvířata musíte často koupat, vysávat a prát oblečení.

    Odstraňte koberce, závěsy a další lapače alergenů. Do ložnice alergického jedince by zvíře nemělo mít přístup vůbec.

    Jak vypadá alergie na zvířata?

    • Rýma – sliznice nosu je podrážděná alergeny. Kvůli tomu pak kýcháte, svědí vás to a vytéká vodnatý hled.
    • Zánět očních spojivek – oči vás svědí, zčervenají a slzí.
    • Ekzém – citlivější osoby mohou trpět i ekzémovou vyrážkou, která se dělá nejčastěji na hlavě, v podkolenních a loketních jamkách.
    • Astma – problém s nadechováním, zahlenění a chronický kašel
    • Bolest hlavy – ta je způsobena ucpáním nosu.

    Jak se stanovuje diagnóza alergie na zvířata?

    Diagnózu stanovuje nejčastěji lékař. Nejdříve vás krátce vyzpovídá, jaké jsou příznaky, zda se někdo v rodině léčí s alergií a jaké je prostředí, ve kterém se pohybujete. Pomocí přístrojů vám vyšetří plíce, zda není již patrný alergický zánět. Následuje kožní test. Provádí se většinou na vnitřní straně předloktí, kam se aplikují kapky podezřelých alergenů. Ještě přesnější je vyšetření krve.

    Jak se alergie na zvířata léčí?

    Léčba alergie má hned několik kroků. První zásada je odstranění alergenu. V tomto případě se jedná především o úpravu životních návyků. Dále se předepíší protialergické léky. Nejčastěji antihistaminika, která blokují účinek histaminu. To je látka, která se uvolňuje z buněk při alergické reakci. Také se předepisují léky na uvolnění průdušek při astmatických záchvatech a také léky s protizánětlivým účinkem, které působí preventivně a léčí alergický zánět (kortikosteroidy, antileukotrieny a moderní antihistaminika s imunomodulačním účinkem). Poslední fází je imunoterapie alergenovými vakcínami. Jejím cílem je vyvolat stav tolerance nemocného vůči alergenu. Vakcinace trvá 2 až 5 let a jsou dostupné vakcíny na všechna běžná zvířata.

    Která zvířata jsou vhodná pro alergiky?

    Méně rizikové a vhodnější jsou například rybičky, želvy, ještěři či plazi. Samozřejmě ani takto nebudete mít úplně klid. Je nutné se o ně opravdu dobře starat a udržovat vše v naprosté čistotě. Pravidelně čistit akvárium, aby nevznikaly plísně.

    Jestliže trpíte alergií vy nebo vaši blízcí, ale přesto byste rádi měli nějaké zvíře, najděte si dobrého alergologa, který vám pomůže co nejpřesněji zjistit, jaký alergen vaši alergii spouští. Potom bude mnohem jednodušší vybrat vhodné zvíře a najít léky, které utlumí příznaky.

    Jestliže tedy máte odvahu a chcete si pořídit nějakého malého mazlíčka, počítejte s větším úsilím a péčí. Pokud však budete dodržovat poctivě veškerá opatření a dostatečnou hygienu, budete se moci ze svého zvířecího kamaráda bez obav těšit vy i vaše děti.

    Zdroj obrázku: www.pixabay.com